Πώς τοποθετούμε σωστά και γρήγορα τις αντιολισθητικές αλυσίδες (βίντεο) - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πώς τοποθετούμε σωστά και γρήγορα τις αντιολισθητικές αλυσίδες (βίντεο)



Ήρθε η ώρα (για όσους δεν γνωρίζετε) να μάθετε πώς τοποθετούνται (σωστά) οι λεγόμενες "αντιολισθητικές αλυσίδες" στο αυτοκίνητο. Καλύτερα να ξέρετε από πριν παρά να χρειαστεί να το κάνετε σε συνθήκες... πραγματικού παγετού ή, ακόμα χειρότερα, μέσα στη νύχτα.

Είτε σας αρέσει το χιόνι είτε όχι, πρέπει να γνωρίζετε πώς να τοποθετείτε τις αντιολισθητικές αλυσίδες στους τροχούς των οχημάτων σας έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα εάν ποτέ χρειαστεί.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ξέρετε τις κατηγορίες των αλυσίδων. Υπάρχουν οι συμβατικές με εύκαμπτο συρματόσχοινο, αλυσίδες με καρφιά, οι αλυσίδες - «αράχνη» και οι αντιολισθητικές κουβέρτες.

Τα δύο τελευταία είδη τοποθετούνται πιο εύκολα από τα υπόλοιπα, γι’ αυτό το λόγο έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς.

Οι συμβατικές αλυσίδες με το συρματόσχοινο μπορούν να τοποθετηθούν σε όλα τα αυτοκίνητα και είναι κατάλληλες για δύσκολες συνθήκες. Οι αλυσίδες -«αράχνη» όμως είναι πιο ακριβέςκαθώς έχουν ένα σταθερό μέρος, το οποίο μπαίνει στα μπουλόνια κάθε τροχού και από εκεί εφαρμόζεται το σύστημα της αλυσίδας.

Όσον αφορά τις αλυσίδες με καρφιά, αυτές είναι κατάλληλες για υπερβολικά δύσκολες συνθήκες και προσφέρουν καλή πρόσφυση σε πάγο. Επιπλέον έρχονται σε απόλυτη επαφή με τον τροχό και συνδυάζουν καουτσούκ και ατσαλένια καρφιά.

Οι αντιολισθητικές κουβέρτες μπαίνουν εύκολα και γρήγορα στους τροχούς και σκεπάζουν το ελαστικό. Αυτές πρέπει να χρησιμοποιούνται σε χιονισμένες ή παγωμένες επιφάνειες, καθώς σε οδόστρωμα που δεν έχει χιόνι καταστρέφονται γρήγορα.

Πώς τις βάζουμε

Στο δια ταύτα... Αγοράζουμε αλυσίδες με βάση το όχημά μας και τις διαστάσεις των ελαστικών και της ζάντας. Ο σκοπός είναι να ταιριάζουν τέλεια και να "αγκαλιάζουν" σωστά τους τροχούς.

Σε ποιους τροχούς τοποθετούμε τις αλυσίδες:

Εάν έχουμε μπροστοκίνητο αυτοκίνητο: Μπροστά (η συντριπτική πλειονότητα των αυτοκινήτων έχει μπροστά την κίνηση)

Εάν έχουμε πισωκίνητο αυτοκίνητο: Πίσω

Εάν έχουμε 4x4 αυτοκίνητο: Μπροστά

Η τοποθέτηση δεν είναι "επιστήμη" αλλά χρειάζεται να το κάνετε τουλάχιστον μία φορά εξάσκηση πριν έρθει η ώρα των... εξετάσεων. Ο σκοπός είναι την ώρα της "κρίσης" να μπορείτε να το κάνετε τόσο σωστά όσο και γρήγορα - πριν παγώσετε.

Ξεκινάμε έχοντας τους εμπρόσθιους τροχούς στην ευθεία:

- Απλώνουμε τις αλυσίδες με το βασικό τους συρματόσχοινο να είναι περασμένο από τη μέσα πλευρά.

- Στη συνέχεια τράβα τις δύο άκρες του συρματόσχοινου προς τα πάνω «αγκαλιάζοντας» με την αλυσίδα το ελαστικό και ένωσε τα σημείο επαφής για να κουμπώσουν.

- Αφού έχεις φέρει τις αλυσίδες στο εξωτερικό μέρος του τροχού ενώνεις όλες τις άκρες μεταξύ τους.

- Τέλος, σφίγγεις τις αλυσίδες περνώντας τη μια άκρη τους σε αντικριστή πλευρά και αντίστοιχα σφίγγεις απέναντι από αυτή.

Χρήσιμες συμβουλές-Tips:

- Οι αλυσίδες να είναι καλές και να έχουν τις κατάλληλες διαστάσεις για τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας

- Οι φθηνές αλυσίδες μπορεί να αποβούν μοιραίες και χωρίς σωστή χρήση να κοπεί ακόμα και το σωληνάκι των φρένων.

- Να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας γάντια

- Με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων μην κινήστε ποτέ πάνω από 50 χλμ/ώρα. Ακόμα, μην τις φοράτε όταν δεν έχει χιόνι γιατί θα καταστρέψουν το ελαστικό σας.

- Αμέσως μετά την τοποθέτηση, κινηθείτε λίγα μέτρα και μετά σφίξτε τις και πάλι.

Να θυμάστε ότι πάνω από όλα προέρχει Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΑΣ!

1) Ακινητοποιούμε το όχημά μας ΜΟΝΟ σε ασφαλές σημείο και όχι καταμεσής του δρόμου

2) Προσέχουμε τους υπόλοιπους επιβάτες και τη σωματική μας ακεραιότητα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Δείτε το αναλυτικό βίντεο βήμα-βήμα: