Οι γυναίκες που ξεχώρισαν τη χρονιά που μας πέρασε - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Οι γυναίκες που ξεχώρισαν τη χρονιά που μας πέρασε

 

Γυναίκες από όλο τον κόσμο, και την Ελλάδα, που μας έκαναν εντύπωση, μας συγκίνησαν, μας κινητοποίησαν.



ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ

Η πρώτη γυναίκα που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τη σeξουαλική κακοποiηση και παρενόxληση, παράδειγμα της οποίας ακολούθησαν σημαντικά ονόματα ή και έως τότε άγνωστα σε μας, σε κάθε χώρο - στο θέατρο, στα media κοκ.


ΖΕΤΑ ΔΟΥΚΑ

Στις 26 Ιανουαρίου η Ζέτα Δούκα ήταν καλεσμένη στην εκπομπή Πάμε Δανάη του Mega και εκεί που δεν το περιμένει κανείς μιλά ανοιχτά, με ονόματα, για τον άνθρωπο που την κακοποίησε όχι σeξουαλικά αλλά ψυχολογικά, λεκτικά και σωματικά. Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο Γιώργος Κιμούλης. Έπειτα ακολούθησαν πολλές ακόμη. Η Τζένη Μπότση, η Αγγελική Λάμπρη και η Λουκία Μιχαλά γίνονται οι επόμενες νέες γυναίκες που καταγγέλουν τον Κώστα Σπυρόπουλο και η ιστορία ξεκινά. Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη οι επόμενες, κατά του Πέτρου Φιλιππίδη.


JILL BEIDEN

Η Jill Beiden είναι η μόνη γυναίκα που πηγαίνει για δουλειά ενώ είναι σύζυγος Προέδρου. Ενώ οι προηγούμενες Πρώτες Κυρίες είχαν αναλάβει ρόλους εντός της διοίκησης, η Jill Biden είναι η μόνη που συνεχίζει την καριέρα της εκτός του Λευκού Οίκου.


ΖΑΡΙΦΑ ΓΚΑΦΑΡΙ

Η Ζαρίφα Γκαφάρι, δήμαρχος της πόλης Μαϊντάν Σαρχι άρχισε να δέχεται προτροπές να φύγει από το σπίτι της. Οι ανησυχίες για την ασφάλειά της έγιναν σύντομα ρεαλιστικοί φόβοι όταν οι Ταλιμπaν εμφανίστηκαν στο σπίτι της και, όπως εξηγεί, χτύπησαν τον φρουρό ασφαλείας της. 


CRYSTAL BAYAT

Η 24χρονη Crystal Bayat, ενθάρρυνε τις γυναίκες στο Αφγανιστάν να απαιτήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Όπως είπε η νεαρή, αν επιτρέψουν στους Ταλιμπaν να κερδίσουν αυτήν τη μάχη, τότε θα χαθεί όλη η πρόοδος που έκαναν οι γυναίκες τα τελευταία 20 χρόνια.


ΡΕΒΒΕΚΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η Ρεβέκκα είναι tattoo artist και μπορεί να ζωγραφίσει στο σώμα ό,τι σχέδιο μπορείς να φανταστείς. Υπάρχουν όμως κάποια σχέδια που είναι τα πιο σημαντικά από όλα και κάποια τατουάζ που αλλάζουν ζωές. Η Ρεβέκκα, κάνει τατουάζ σε κάθε γυναίκα που έχει υποστεί μαστεκτομή για να της χαρίσει πάλι θηλές.


ΑΡΕΖΟΥ ΚΑΜΠΟΥΛΙ

Όχι ακόμα γυναίκα, αλλά ένα τετραπέρατο κορίτσι που αγαπήσαμε. Θα συνεχίσει για τα επόμενα 5 χρόνια τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή της στο Διεθνές Σχολείο της Βοστώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έγινε δεκτή με υποτροφία. Η 12χρονη Αφγανή μαθήτρια, κόρη προσφύγων, η οποία τα τελευταία χρόνια ζει στη Λέσβο είναι σίγουρο πως θα διαπρέψει τα επόμενα χρόνια.


CLARISSA WARD

Η Clarissa Ward εργάζεται ως δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια για το CNN στο Αφγανιστάν και έχει βρεθεί πολλές φορές στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στο Ιράκ, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Έχει το θάρρος να στέκεται μπροστά στους Ταλιμπάν και κατάφερε να πάρει συνέντευξη απο ηγετικό στέλεγχος του ISIS.


ALEXANDRIA OCASIO CORTEZ

Η Alexandria Ocasio - Cortez εξελέγη στο Κογκρέσο και συγκεκριμένα στην εκλογική περιφέρεια της Νέας Υόρκης. "Είναι τιμή μου, προνόμιο και ευθύνη ζωής να μάχομαι στο Κογκρέσο για τις οικογένειες της εργατικής τάξης", είχε δηλώσει το 2020. Έκτοτε έχει καταφέρει πολλά. 


ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ

Η Ιωάννα είναι μια γυναίκα όπως κάθε μια από εμάς. Μετά την επίθεση που δέχτηκε από την Έφη Κακαράντζουλα, αυτό τον καιρό δίνει μάχη για την αποκατάσταση των βλαβών που υπέστη, χρειάζεται αδιανόητη δύναμη και θάρρος για να βγει από αυτή την περιπέτεια που θα κρατήσει καιρό. Φέτος ξεκίνησε το podcast της «ΙΩΑΝΝΑ».


ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ

H γερμανική ομάδα ενόργανης έκανε τη διαφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι αθλήτριες – ανάμεσά τους η τρεις φορές Ολυμπιονίκης Elisabeth Seitz, η δις Ολυμπιονίκης Pauline Schäfer, οι Sarah Voss και Kim Bui – φόρεσαν ολόσωμες μακρυμάνικες φόρμες και όχι κορμάκι στην παρουσίαση του προγράμματός τους.


ΓΙΟΥΣΡΑ ΜΑΡΝΤΙΝΙ

 Το 2015, το πανέμορφο κορίτσι ανέβηκε σε μια βάρκα που θα τους μετέφερε στην Ελλάδα - και όταν η βάρκα άρχισε να μπάζει νερά βούτηξε μαζί με την αδερφή της και κολύμπησαν τέσσερις ώρες μέχρι τη Λέσβο - κουβαλώντας στις μικρές τους πλάτες τις ζωές δεκάδων. Η κολυμβήτρια προσφύγισσα από τη Συρία συμμετείχε για δεύτερη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτή τη φορά στο Τόκιο, μετά το Ρίο όπου κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά του αγωνίσματος της (100μ. πεταλούδα).


ΛΩΞΑΝΔΡΑ ΛΟΥΚΑΣ

Η Λωξάνδρα Λούκας υπογράφει με το Εθνικό Θέατρο τη συνεργασία της και γράφεται ιστορία, καθώς είναι η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο Down που θα λάβει μέρος σε παραγωγή του Εθνικού αφού παίζει σε παράσταση σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου και πλέον ανοίγει ο δρόμος και σε άλλους ηθοποιούς, γυναίκες και άνδρες με σύνδρομο down, να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΡΡΗ

Η Χριστίνα Σαρρή ήταν μόλις δυο ετών όταν ο γιατρός ανακάλυψε ότι επρόκειτο να μείνει τυφλή, καθώς πάσχει από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια ασθένεια που εξελίσσεται συνεχώς και οδηγεί σε ολική τύφλωση. Παρόλα αυτά, η νεαρή κοπέλα κατάφερε να γίνει όλα όσα ήθελε και να ζει ευτυχισμένη και πλήρης τη ζωή της, αποτελώντας ένα υπέροχο παράδειγμα ανθρώπου και γυναίκας.


SIMONE BILES

Η Simone Biles μας έκανε να την παραδεχτούμε όχι μόνο για το απίστευτο ταλέντο της, αλλά και για το γεγονός πως, φέτος, όταν είδε πως η ψυχική της υγεία κινδύνευε, έβαλε πάνω από όλα τον εαυτό της και αποχώρησε από τους Ολυμπιακούς.


PENG SHUAI

H υπόθεση της τενίστριας Peng Shuai, η οποία έχει πέσει θύμα βιασμού από τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Zhang Gaoli απασχόλησε τα media όλη τη χρονιά. Το περιστατικό αποκάλυψε η ίδια μέσα από την διάσημη κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo (το κινεζικό Facebook), όπου δήλωσε πως ο Zhang Gaoli «την είχε αναγκάσει σε σeξουαλικές σχέσεις μαζί του επί σειρά ετών».


EΛΛΗΝΙΔΕΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

Φωτεινά παραδείγματα ατόμων με αναπηρία που έχουν διαπρέψει είναι μεταξύ άλλων οι αθλήτριες: Έφη Γκούλη, Ποιμενίδου Δωροθέα και Στέλλα Σμαραγδή. Η Έφη είναι κολυμβήτρια, η Δωροθέα τοξοβόλος και η Στέλλα αθλήτρια του στίβου.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Η Κατερίνα Ιωαννίδου, η εθελοντής δασοπυροσβέστρια, η φωτογραφία της οποίας έγινε viral στα social media στις τωρινές φωτιές στις Αφίδνες αλλά και στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018 μας συγκλόνισε με την προσφορά της και έγινε το πρόσωπο των γυναικών σε εποχές κρίσης.


Pink.gr