ΑΠΘ: 3D φάρμακο για τα άτομα με προβλήματα όρασης (Bίντεο) - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

ΑΠΘ: 3D φάρμακο για τα άτομα με προβλήματα όρασης (Bίντεο)


Το πρώτο 3D τρισδιάστατο φάρμακο παρήγαγε η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ και παρουσίασε η εκπομπή της ΕΡΤ3 “Όμικρον 3“.

Πάνω του έχει αποτυπωμένους χαρακτήρες της γραφής braille για να αναγνωρίζεται από άτομα με μειωμένη ή και καθόλου όραση.
Το 3D-τυπωμένο χάπι διαλύεται στο στόμα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως και όλα τα κοινά χάπια.

Με τη διαφορά ότι πάνω του έχει αποτυπωμένους χαρακτήρες της γραφής braille για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του, είναι από παράγωγη χημική ουσία του καλαμποκιού. 

Για να γίνει το συγκεκριμένο χάπι, το εργαστήριο φαρμακευτικής τεχνολογίας συνεργάστηκε με το Κέντρο εκπαίδευσης και αποκατάστασης τυφλών στη Θεσσαλονίκη.

Η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης φαρμάκων, μπορεί να δώσει λύση και στην πολυφαρμακία, στην ταυτόχρονη δηλαδή χρήση πολλών φαρμάκων για τη θεραπεία μιας νόσου.
Το εργαστήριο φαρμακευτικής τεχνολογίας του ΑΠΘ έχει ήδη πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για το 3D εκτυπωμένο χάπι, ενώ έχει γίνει αίτημα για κατοχύρωση διπλώματος και στην Ευρώπη.


Seleo news