Πότε καθιερώθηκε ο εορτασμός των Χριστουγέννων την 25η Δεκεμβρίου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πότε καθιερώθηκε ο εορτασμός των Χριστουγέννων την 25η ΔεκεμβρίουΟ εορτασμός των Χριστουγέννων δεν έχει να κάνει με εορτή των γενεθλίων. Άλλωστε, τα πρώτα χρόνια η γέννηση του Ιησού Χριστού δεν αποτελούσε ιδιαίτερη γιορτή αφού η χριστιανοί την τιμούσαν με τη βάπτιση στις 6 Ιανουαρίου.
Το 354 μ.Χ, την 25η Δεκεμβρίου αν και υπήρχαν πολλές αντιρρήσεις επί Πάπα Ιουλίου Α’ στη Ρώμη ορίστηκε ως η ημέρα γέννησης του Χριστού. Ο ορισμός είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα. Η ημέρα ήταν καθιερωμένη από τους Ρωμαίους σαν ημέρα γέννησης του Περσικού θεού Μίθρα. Οι Ρωμαίοι επιστρέφοντας από πολέμους της Ανατολής έφεραν μαζί τους την λατρεία πολλών θεών. Από τους πιο δημοφιλείς ήταν ο Μίθρας γιατί ήταν ο θεός του φωτός, του Ήλιου που μάχεται και διώχνει το σκοτάδι.

Το Γενέθλιον είχε συνδυαστεί με τη χειμερινή τροπή του ήλιου που στις 25 Δεκεμβρίου αρχίζει να κερδίζει έδαφος και να στέκεται περισσότερο στο Ουράνιο στερέωμα.

Ο νέος Ήλιος που έδιωξε το σκοτάδι της ειδωλολατρίας

Αυτή ήταν ημέρα χαράς για τους Ρωμαίους διότι έφευγε το σκοτάδι και ερχόταν το φως. Ήταν μέρα τόσο γιορτινή και αγαπητή που καμία προτροπή των πατέρων της Εκκλησίας δε στάθηκε ικανή να ελαττώσει τη συμμετοχή των πρώτων Χριστιανών.

Γι’ αυτό οι πατέρες της Εκκλησίας όρισαν δηλαδή την 25η Δεκεμβρίου σαν ημέρα γέννησης του Χριστού, δηλαδή του νέου Ήλιου που έδιωξε τα σκοτάδια της ειδωλολατρίας, από τις ψυχές των ανθρώπων και τις πλημμύρισε με χριστιανικό φως.

Σύμφωνα με την παράδοση πρώτος ο Μέγας Βασίλειος στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το έτος 376 μ.Χ. εκφώνησε την πρώτη ομιλία για τη γιορτή των Χριστουγέννων.

Έτσι, στις 25 Δεκεμβρίου ο ένας Ήλιος υποκατέστησε τον άλλο με αποτέλεσμα η ημερομηνία να οριστεί ως η επίσημη ημερομηνία γέννησης του Χριστού.

Ο εορτασμός της Γεννήσεως στις 25 Δεκεμβρίου πέρασε και από τη Δύση στην Ανατολή γύρω στο 376 μ.Χ.

Δέκα χρόνια αργότερα ,το 386 μ.Χ., ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος παρότρυνε την εκκλησία της Αντιόχειας να συμφωνήσει στην 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτασμού της Γέννησης.

Πολύ αργότερα, το 529 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός απαγόρευσε την εργασία και τα δημόσια έργα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και τα ανακήρυξε δημόσια αργία. Ως το 1100 μ.Χ., καθώς είχε επεκταθεί η δράση των ιεραποστολών στις παγανιστικές ευρωπαϊκές φυλές, όλα τα έθνη της Ευρώπης γιόρταζαν τα Χριστούγεννα.