Έψαχνε από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα τη βιολογική της μητέρα και την βρήκε χάρη στο Facebook - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Έψαχνε από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα τη βιολογική της μητέρα και την βρήκε χάρη στο Facebook



Η ιστορία της Λίντα Κάρολ που υιοθετήθηκε παράνομα στη δεκαετία του 1950 στις ΗΠΑ και βρήκε τώρα τη μητέρα της στην ορεινή Ναυπακτία - Η σελίδα «The Eftychia Project» μέσω της οποίας 4.000 παράνομα υιοθετημένα ελληνόπουλα αναζητούν τις οικογένειες τους



Υιοθετήθηκε παράνομα στην Αμερική την δεκαετία του 50' και το 2017 μετά από μία προσωπική της έρευνα στο Διαδίκτυο κατάφερε να εντοπίσει κομμάτια του παζλ που θα την έφερναν κοντά στην οικογένειά της και την βιολογική της μητέρα. 

Από τότε και εξαιτίας των συναισθημάτων που της δημιουργήθηκαν αποφάσισε να ταχθεί υπέρ του αγώνα που δίνουν χιλιάδες υιοθετημένοι Ελληνοαμερικανοί δημιουργώντας στο Facebook την σελίδα «The Eftychia Project», έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με διοικητικό συμβούλιο που εργάζεται σκληρά για τον εντοπισμό των οικογενειών.


Όπως αναφέρει η Λίντα Κάρολ ή Ευτυχία Νούλα όπως της αρέσει να την αποκαλούν στα Ελληνικά από το 2019 που δημιουργήθηκε η σελίδα και μέχρι σήμερα τουλάχιστον δέκα υιοθετημένα παιδιά κατάφεραν να εντοπίσουν και να έρθουν σε επαφή με τις βιολογικές τους οικογένειες μέσα από δικές της προσπάθειες:

«Δεν περιγράφονται τα συναισθήματα αυτά που νιώθεις όταν έρχεσαι σε επαφή για πρώτη φορά με τη βιολογική σου οικογένεια. Είναι πραγματικά σπάνια και σπουδαία»
εξηγεί η Λίντα Κάρολ, που είναι υπερήφανη για την Ελληνική της καταγωγή.



H πρώτη αγκαλιά της Λίντα με την βιολογική μητέρα της

Σύμφωνα με την έρευνα που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια η Λίντα Κάρολ την δεκαετία του 50 και του 60 τουλάχιστον 4.000 παιδιά από την Ελλάδα υιοθετήθηκαν, τα περισσότερα παράνομα, στην Αμερική:

«Πολλά παιδιά υιοθετηθήκαμε με την ίδια ακριβώς διαδικασία. Όταν με υιοθέτησαν οι δικοί μου θετοί γονείς ήξεραν πως η μητέρα μου είχε πεθάνει. Αυτό, όπως απέδειξε η ιστορία, ήταν ένα τραγικό ψέμα. Το ίδιο έχει συμβεί και στους περισσότερους γι αυτό και δεν μπαίνουν εύκολα να αναζητήσουν τους δικούς τους».

Από την ηλικία των δυο ετών η Λίντα Κάρολ άρχισε να μαθαίνει την ιστορία της ζωής της, πως ήταν υιοθετημένη και πως η καταγωγή της είναι ελληνική:

«Υπήρξα τυχερή γιατί οι θετοί γονείς μου με μεγάλωσαν με την αλήθεια αυτή. Μάλιστα με είχαν ενημερώσει πως το πραγματικό μου όνομα ήταν Ευτυχία, δεν είχαν άλλα στοιχεία. Ήμουν ορφανή από γονείς, καθώς όπως τους είχαν πει την ημέρα της υιοθεσίας μου, η μητέρα μου είχε πεθάνει στην γέννα. Ελάχιστα έγγραφα είχαν στην κατοχή τους από την υιοθεσία μου. Μόλις πέθανε και η θετή μου μητέρα μπήκα στην διαδικασία αυτή. Με την βοήθεια του δικγόρου μου καταφέραμε να βρούμε κάποια νέα στοιχεία όπως το όνομα της βιολογικής μου μητέρας που ήταν Χαρίκλεια Νούλα και πως κατάγομαι από το χωριό Στράνωμα Ναυπακτίας και πως υιοθετήθηκα το 1958. Για υιοθεσία με έδωσαν από το βρεφοκομείο όπου ζούσα μέχρι τότε».


Η πρώτη συνάντηση της Λίντας με την βιολογική της μητέρα


Η πρώτη φωτογραφία της Λίντα σε ηλικία 4 μηνών

Με αυτά τα λίγα στοιχεία η Λίντα ξεκίνησε να αναζητά την ελληνική της οικογένεια:

«Από το πουθενά κατάφερα μετά από αγώνα να εντοπίσω αρχικά κάποιους συγγενείς, οι οποίοι στάθηκαν στον αγώνα μου και με έφεραν σε επαφή με την οικογένειά μου. Τελικά το 2017 και αφού είχαμε σιγουρέψει με τεστ DNA την αλήθεια μου, ταξίδεψα από την Αμερική και συνάντησα για πρώτη φορά τη μητέρα μου. Η γυναίκα αυτή ζούσε με την ανάμνησή μου, δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν απέκτησε ποτέ άλλα παιδιά. Η χαρά μου ήταν τεράστια γιατί μπορεί να μην βρήκα αδέλφια, συνάντησα όμως 12 πρώτα ξαδέλφια τα οποία αγαπώ και με αγαπούν».


Από τότε και μέχρι σήμερα η Λίντα έχει έρθει τουλάχιστον 30 φορές στην Ελλάδα, ενώ έχει πραγματοποιήσει και πολλά ταξίδια στην ενδοχώρα, άλλες φορές για διακοπές κι άλλες για να εντοπίσει βιολογικές οικογένειες ατόμων που ζητούν την βοήθεια της:

«Αγαπώ την Ελλάδα και προσπαθώ να μάθω και τη γλώσσα. Έρχομαι αρκετά συχνά και θα έλεγα πως ένα μήνα είμαι Ελλάδα και ένα μήνα στην Αμερική. Κάθε φορά που έρχομαι όλο και κάτι καινούργιο από την υπέροχη αυτή χώρα βλέπουν τα μάτια μου. Πολλές φορές τα ταξίδια μου έχουν και καλό σκοπό, καθώς προσπαθώ να εντοπίσω οικογένειες υιοθετημένων παιδιών που μου έχουν εμπιστευτεί την ιστορία τους»
.

H Λίντα και οι θετοί της γονείς

Όλα αυτά τα ταξίδια, όπως και τα τεστ των DNA που απαιτούνται κατά την εύρεση των οικογενειών, η Λίντα τα κάνει με δικά της έξοδα:

«Μόνο χαρά θέλουμε να δώσουμε και τίποτε άλλο. Βοηθάμε τους Έλληνες υιοθετημένους που αναζητούν τις ρίζες τους εντελώς δωρεάν. Ο οργανισμός δέχεται δωρεές, αλλά ποτέ δεν ζητάμε από τους υιοθετημένους ή τις οικογένειές τους χρήματα για να ασχοληθούμε με τις περιπτώσεις τους. Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να με βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή. Το μόνο που θέλω είναι να καταφέρω να βρω τις βιολογικές οικογένειες όλο και περισσότερων παιδιών. Στο πλευρό μου φυσικά έχω και την οικογένειά μου, τον άνδρα μου και τα δυο μου παιδιά, αλλά και ομογενείς που είναι ταγμένοι στον σκοπό του The Eftychia Project. Ο άνδρας μου μάλιστα, βαπτίστηκε και χριστιανός και του δώσαμε το όνομα Ευτύχιος όπως λένε κι εμένα».

Σύμφωνα με την Λίντα Κάρολ όλα αυτά τα άτομα που έρχεται καθημερινά σε επαφή μαζί τους είναι υπερήφανοι για την καταγωγή τους:

«Όλοι είμαστε υπερήφανοι για την καταγωγή μας και το μοναδικό που θέλουμε είναι να ενσωματωθούμε στην ελληνική πραγματικότητα. Όταν υιοθετηθήκαμε και φύγαμε από την Ελλάδα ταξιδέψαμε με ελληνικό διαβατήριο. Άλλοι ως απόδειξη έχουν μόνο αυτό, άλλοι και λίγα χαρτιά από το ορφανοτροφείο που έζησαν. Για τον λόγο αυτό έχουμε κοντά μας τον βουλευτή Κοζάνης κ. Ευστάθιο Κωνσταντινίδη, ο οποίος έχει καλέσει σε συνάντηση τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών ώστε να μας βοηθήσουν σε θέματα που αφορούν την ιθαγένεια μας. Εύχομαι να γίνουμε Έλληνες εκτός από την καρδιά και στα χαρτιά».

Protothema.gr