Αναδρομικά: Έρχονται νέες πληρωμές – Όλες οι λεπτομέρειες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αναδρομικά: Έρχονται νέες πληρωμές – Όλες οι λεπτομέρειες


Νέες πληρωμές αναδρομικών αναμένεται να γίνουν στις 25 Νοεμβρίου από τον ΕΦΚΑ σε τουλάχιστον 12.000 συνταξιούχους.

Η πληρωμή αυτή αφορά σύνθετες και δύσκολες περιπτώσεις παλαιών και νέων συνταξιούχων, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.

Αναλυτικά:

Πρόκειται για 8.419 περιπτώσεις «νέων» συνταξιούχων που απασχολούνται και οι συντάξεις τους ήταν δύσκολο να επανυπολογιστούν, 2.600 κληρονόμους συντάξεων που είχαν εκδοθεί μετά τις 13 Μαΐου 2016, ήτοι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς και 1.024 συνταξιούχοι που προέρχονται από το ΝΑΤ. Όλες οι παραπάνω συγκαταλέγονται στις λεγόμενες «δύσκολες» περιπτώσεις συνταξιούχων, που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Συνολικά υπήρχαν περίπου 29.000 τέτοιες υποθέσεις, εκ των οποίων μόλις οι 3.500 πληρώθηκαν έως το τέλος Οκτωβρίου (μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου). Στις 25 Νοεμβρίου θα πληρωθούν 12.000 και απομένουν άλλες περίπου 13.500 περιπτώσεις – συντάξεις, που βάσει του προγραμματισμού θα πρέπει να έχουν επανυπολογιστεί έως το τέλος του μήνα, προκειμένου να πληρωθούν το αργότερο έως τις αρχές του επόμενου μήνα.

Αναδρομικά: Ποιους αφορά η νέα πληρωμή

Σημειώνεται ότι τα αναδρομικά αφορούν συνταξιούχους , παλαιούς και νέους, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης και μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Επειτα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και νομοθετική ρύθμιση, οι συντάξεις τους επανυπολογίστηκαν με βάση τα νέα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τα έτη από 30,1 έως και 39, από τον Οκτώβριο του 2019 και εφεξής.

Καθώς βέβαια ο επανυπολογισμός αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση, ακόμη εκκρεμούν πληρωμές για τουλάχιστον 40.000 με 50.000 δικαιούχους. Συνολικά, υπάρχουν ακόμη 215.000 συντάξεις «παλαιών» συνταξιούχων, οι οποίοι είχαν συνταξιοδοτηθεί ή δικαιούνταν σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016, που δεν έχουν υπολογιστεί με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Όμως από αυτές, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι μόλις το 20% θα δικαιούται την επιστροφή ποσών έως και 25 μηνών. Στον φορέα πάντως πιστεύουν ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις οι καταβολές θα γίνουν εντός του Δεκεμβρίου, με νέες εμβόλιμες πληρωμές.

Υπάρχουν, τέλος, και κάποιες περιπτώσεις, που ενώ οι συντάξεις αφορούσαν το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά, ήτοι ίσχυαν ήδη τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αυτές υπολογίστηκαν με τα ποσοστά που προβλέπονταν στον νόμο Κατρούγκαλου. Από την πλευρά του ΕΦΚΑ εκτιμούν πως από τις συνολικά περίπου 100.000 υποθέσεις, η συντριπτική πλειονότητα έχει ήδη λάβει τα ποσά που δικαιούται, υπάρχουν όμως ακόμη κάποιες περιπτώσεις συνταξιούχων που αναμένουν και αυτοί αναδρομικά ποσά. Αυτά εκτιμάται ότι θα πληρωθούν επίσης έως το τέλος του έτους.