Εντατικολόγος στο Παπαγεωργίου: «Έχουμε ΜΕΘ με εξοπλισμό του προηγούμενου αιώνα» - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Εντατικολόγος στο Παπαγεωργίου: «Έχουμε ΜΕΘ με εξοπλισμό του προηγούμενου αιώνα»

 
Τον ελλιπή εξοπλισμό των κλινών ΜΕΘ που εξυπηρετούν σωρηδόν ασθενείς κατήγγειλε ο Βασίλης Τσάπας, εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, ο οποίος στην εισήγησή του σε ομιλία για την πανδημία μίλησε για μια νοσηρή κυριολεκτικά κατάσταση όπου άνθρωποι πεθαίνουν «ήσυχα και σιωπηλά, χωρίς να δημιουργούν εκρηκτικό πρόβλημα», λόγω της πλημμελούς αντιμετώπισής τους στα νοσοκομεία.



Ειδικότερα, σε εκδήλωση της «Ταξικής Αντεπίθεσης» στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ το βράδυ της Τετάρτης, ο εντατικολόγος μίλησε για ΜΕΘ που κατασκευάστηκαν από εξοπλισμό του προηγούμενου αιώνα και στελεχώνεται από προσωπικό μη πεπειραμένο στο αντικείμενο.
Αυτό το οποίο γίνεται σήμερα γύρω μας δεν έχει καμία σχέση με εντατική θεραπεία. Δηλαδή οι 600-700 κλίνες που υπήρχαν πριν την πανδημία ακούγεται ότι έχουν γίνει 1400. Αυτό είναι ένα χονδροειδές ψέμα. Δε μπορεί να υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ διάσπαρτες σε νοσοκομεία από εδώ και από εκεί. 
Οι κλίνες ΜΕΘ υποχρεωτικά βρίσκονται σε ειδικό χώρο και πρέπει να εκπληρώνουν πολύ αυστηρές ποσοτικές και ποιοτικές προδιαγραφές και αναλογίες. Και με προσωπικό εξειδικευμένο στο αντικείμενο αυτό. 
Σήμερα έχουμε κλίνες, έπιπλα που βρίσκονται σε άλλους χώρους, είτε σε απλές κλινικές, είτε σε ανανήψεις χειρουργείων, οι οποίες έχουν κάποιον εξοπλισμό ΜΕΘ, σε μεγάλο αριθμό ξεσκαρταρίσματα από αποθήκες, από εξοπλισμό του 1998, 2004 κλπ. Πλημμελή εξοπλισμό και όχι τον εξοπλισμό που χρειάζεται
ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάπας.

«Ασθενείς δεν πεθαίνουν από τη νόσο τους αλλά από πλημμελή αντιμετώπιση»


Και πρόσθεσε: «Και αυτός υποστηρίζεται στελεχιακά από πολύ λιγότερους ανθρώπους απ’ ό,τι θα έπρεπε, οι οποίοι δεν έχουν την ειδική γνώση. Δηλαδή όχι εντατικολόγοι, αλλά αναισθησιολόγοι ή και παθολόγοι. Και νοσηλευτές όχι εξειδικευμένοι, αλλά νοσηλευτές χειρουργείων και ανάνηψης. Άρα αυτές είναι εντός εισαγωγικών κλίνες ΜΕΘ και προσφέρουν προσχηματική νοσηλεία. Δηλαδή νοσηλεία που έχει σαφώς υποδεέστερο αποτέλεσμα, πράγμα το οποίο σημαίνει αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.

Με λίγα λόγια αυτό που συμβαίνει σήμερα με τους διασωληνωμένους αρρώστους είναι ότι δεν πεθαίνουν από τη νόσο τους, πεθαίνουν από την πλημμελή αντιμετώπιση. Ουσιαστικά είναι αυτό που λέγεται αναπνευστική δυσχέρεια ενηλίκων η οποία έχει θνητότητα 40% υπό νορμάλ συνθήκες αλλά τώρα η θνητότητα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι πολύ πολύ μεγαλύτερη. Άρα ουσιαστικά μιλάμε για προσχηματική αντιμετώπιση ανθρώπων οι οποίοι σε κλειστά νοσοκομεία πεθαίνουν ήσυχα και σιωπηλά, χωρίς να δημιουργούν εκρηκτικό πρόβλημα».

«Δόθηκε προτεραιότητα στις φρεγάτες και όχι στους υγειονομικούς»

Στο επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο όταν λήξει η πανδημία οι πολλοί εντατικολόγοι και οι πολλές ΜΕΘ θα είναι αχρείαστες, ο κ. Τσάπας δήλωσε πως πρόκειται για «φθηνή δικαιολογία».

Είναι φθηνή δικαιολογία αυτό που ειπώθηκε, ότι δεν μπορούσαν να γίνουν προσλήψεις και ότι δεν υπήρχαν εντατικολόγοι. Είναι θέμα καθαρά προτεραιοποίησης το πού θα διατεθούν οι πόροι. Προτιμήθηκε να διατεθούν στα Rafalle και στις φρεγάτες και όχι στο να δοθούν κίνητρα να έρθουν εντατικολόγοι πίσω και από το εξωτερικό και από τον ιδιωτικό τομέα. Θα μπορούσαμε να έχουμε εξειδικευμένους με πείρα ενάμιση χρόνου που σίγουρα θα βοηθούσαν, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Είναι εντελώς λάθος το ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν προσλήψεις. Επίσης το ερώτημα “τι θα κάναμε τόσους εντατικολόγους και τόσες κλίνες ΜΕΘ μετά” κι αυτό είναι ένα ερώτημα εντελώς παραπλανητικό. Όσες περισσότερες κλίνες ΜΕΘ διαθέτει ένα σύστημα, τόσο καλύτερης ποιότητας νοσηλεία μπορεί να προσφέρει, άρα τόσο μικρότερη νοσηρότητα και θνητότητα. Αν ένα κράτος έχει ως προτεραιότητα την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών τότε προφανώς οι “παραπανίσιοι” εντατικολόγοι και οι “παραπανίσιες” ΜΕΘ είναι όφελος, δεν είναι βάρος.
Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία ως πολύ χειρότερη από την περσινή εικόνα καθώς το προσωπικό είναι πλήρως εξαντλημένο και παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει και νόσους και ατυχήματα που προκύπτουν από το ότι η δραστηριότητα της κοινωνίας δεν έχει παύσει λόγω lockdown.


Παραιτήθηκαν υγειονομικοί από το Παπαγεωργίου

«Το ΕΣΥ είναι στελεχωμένο λιγότερο σε σχέση με πέρυσι γιατί οι προσλήψεις που έγιναν ήταν λίγες και προσχηματικές, ενώ απεναντίας έχουν παραιτηθεί άνθρωποι. Στο νοσοκομείο που είμαι εγώ έχει παραιτηθεί ένας εντατικολόγος και ένας εξειδικευομένος. Και οι θέσεις που είναι κενές δεν έχουν καν προκηρυχθεί. Το υγειονομικό προσωπικό τώρα είναι εξοντωμένο. Καμία σχέση με πριν ένα χρόνο που υπήρξε αυτοθυσία.

Πλέον υπάρχει αγανάκτηση και σωματική εξόντωση. Σήμερα και τους υπόλοιπους μήνες δεν υπάρχει πρακτικά lockdown άρα υπάρχει δραστηριότητα από την κοινωνία. Δηλαδή τώρα υπάρχουν τροχαία, υπάρχει πλήρης δραστηριότητα άρα πλήρης νοσηρότητα η οποία καταλήγει στα νοσοκομεία. Όπως επίσης στα νοσοκομεία καταλήγει και η παραμελημένη νοσηρότητα των προηγούμενων μηνών που έχει φτάσει πλέον στο αμήν. Οπότε και αυτή καταλήγει σαν κύμα στα νοσοκομεία. Η υγειονομική κατάσταση που υπάρχει σήμερα είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με πριν από 12 μήνες».

Μάλιστα έκανε λόγο για μείωση του προσδόκιμου ζωής τα επόμενα χρόνια και μίλησε για ένα ΕΣΥ εντελώς αποδεκατισμένο μετά το πέρας της πανδημίας.

«Όλη αυτή η κατάσταση με τον ιό θα μας αφήσει μια βαριά προίκα. Θα μας αφήσει μια λιμνάζουσα νοσηρότητα που θα οδηγήσει σε μικρότερο προσδόκιμο ζωής και θα μας αφήσει ένα ΕΣΥ αποδεκατισμένο και πλήρως απαξιωμένο. Δηλαδή θα μας αφήσει σε ένα ΕΣΥ που θα μπορεί να ανταπεξέλθει μόνο σε βασικές ανάγκες του πληθυσμού».


thesstoday