Όλο το σχέδιο για επιτάχυνση απονομής συντάξεων - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Όλο το σχέδιο για επιτάχυνση απονομής συντάξεων


Δεύτερη ευκαιρία θα έχουν, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, όσοι δικηγόροι και λογιστές δεν πέτυχαν να περάσουν, την περασμένη εβδομάδα, στις εξετάσεις τις οποίες διενήργησε ο ΕΦΚΑ προκειμένου να πιστοποιηθούν οι γνώσεις τους σε σχέση την έκδοση νέων κύριων συντάξεων.

Αυτό αναφέρουν στελέχη των ταμείων, διευκρινίζοντας πως οι αποτυχόντες δικηγόροι και λογιστές θα μπορέσουν να δώσουν ξανά εξετάσεις πιθανότατα σε 6 μήνες, δηλαδή τον Απρίλιο του 2022.

Χθες το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, με επιστολή τους, ζήτησαν όσοι απέτυχαν στον πρώτο κύκλο πιστοποίησης δικηγόρων και λογιστών - φοροτεχνικών, να έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν στις 15 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά εκείνους τους δικηγόρους και λογιστές, οι οποίες δεν προσήλθαν στις εξετάσεις της περασμένης Τετάρτης, αυτοί όπως προβλέπει ανακοίνωση του ΕΦΚΑ θα εξεταστούν στις 15 Δεκεμβρίου.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε όσους απέτυχαν στις εξετάσεις της περασμένης εβδομάδας, αφού ολοκληρωθούν οι επόμενοι προγραμματισμένοι κύκλοι εκπαίδευσης-πιστοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΦΚΑ.

- Στις 12 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει ο 2ος κύκλος εκπαίδευσης 1.200 επιπλέον λογιστών και δικηγόρων,

- Στις 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις τόσο εκείνων του 2ου κύκλου όσο και εκείνων του 1ου κύκλου που δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν στις χθεσινές εξετάσεις,

- Επιπλέον, επίκειται η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή και νέων αιτήσεων από δικηγόρους και λογιστές.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΚΑ την περασμένη Τρίτη ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης και πιστοποίησης λογιστών-φοροτεχνικών και δικηγόρων και μέσα στις επόμενες ημέρες οι επιτυχόντες θα ενταχθούν στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων.

Τόσο η εκπαίδευση όσο και οι εξετάσεις ήταν αυξημένης δυσκολίας, όπως αποδεικνύεται και από τον τελικό αριθμό των επιτυχόντων, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Αυτό έγινε προκειμένου να διασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό ότι οι πιστοποιημένοι θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις τους εγχειρήματος καθώς η απονομή συντάξεων είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί υψηλές ικανότητες και γνώσεις, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ καιέτσι θωρακίζεται το ίδιο το σύστημα απονομής αλλά και ενισχύεται με την εμπλοκή των καλύτερων λογιστών και δικηγόρων.

Αναλυτικά, από τους 1.200 αρχικά εγγεγραμμένους στον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης-πιστοποίησης:

-Οι 1.147 (96%) συμμετείχαν κανονικά στην εκπαίδευση ενώ οι υπόλοιποι 53 δεν συμμετείχαν καθόλου.


-790 είχαν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στην σημερινή εξέταση και 357 ζήτησαν εξαίρεση από την διαδικασία εξετάσεων λόγω υποχρεώσεων, ενώ θα έχουν την δυνατότητα να εξεταστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

-Στις εξετάσεις της περασμένη Τετάρτης συμμετείχαν τελικά 547 εκ των οποίων οι επιτυχόντες είναι 179.

Τονίζεται επίσης πως οι μισοί από τους επιτυχόντες σημείωσαν πολύ υψηλές βαθμολογίες άνω του 8/10, αποτέλεσμα της καλής προετοιμασίας τους.

Την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου διαπιστωτική πράξη από τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ για τους επιτυχόντες και μέσα στις επόμενες μέρες πρόκειται να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής συντάξεων.

Με νεότερη ανακοίνωση θα περιγράφεται η διαδικασία επιλογής των πιστοποιημένων από τους ασφαλισμένους.

Σε πρώτη φάση, θα έχουν την δυνατότητα να αναλάβουν συνταξιοδοτικές υποθέσεις του τ. ΙΚΑ, τ. ΟΓΑ και τ. ΟΑΕΕ. Οι κατηγορίες αυτών των συντάξεων καλύπτουν περίπου το 75% του συνόλου των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων.

Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθεί η έναρξη του 2ου κύκλου εκπαίδευσης-πιστοποίησης για 1.200 ακόμα λογιστές και δικηγόρους, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

H ένταξη ιδιωτών στο δυναμικό που απασχολείται με την έκδοση των συντάξεων δεν είναι το μόνο μέτρο του ΕΦΚΑ για την επιτάχυνση σχετικής διαδικασίας.

Eντός του τρέχοντος μηνός, θα ενταχθούν στο ψηφιακό σύστημα αίτησης -απονομής συντάξεων οι ΑμεΑ.

Αμέσως μετά, δηλαδή το Δεκέμβριο θα ενταχθούν στο σύστημα "Άτλας” τρεις μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων.

Κατά πρώτον, θα ενταχθούν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή του τέως ΙΚΑ.

Κατά δεύτερον, θα ενταχθούν οι παράλληλα ασφαλισμένοι. Ο λόγος για όσους, κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου τους ήταν παράλληλα ασφαλισμένοι πχ στο τέως ΙΚΑ και στον τέως ΟΑΕΕ.

Κατά τρίτον, τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα ενταχθούν στο ψηφιακό σύστημα αίτησης -απονομής σύνταξης και οι διαδοχικά ασφαλισμένοι, δηλαδή εκείνοι ήταν ασφαλισμένοι σε ένα ταμείο (πχ ΙΚΑ) και έπειτα σε ένα άλλο (πχ ΟΑΕΕ).

Από τον Ιανουάριο του 2022 και έπειτα, είναι προγραμματισμένη η ένταξη των συνταξιούχων ελεύθερων επαγγελματιών (του τέως ΟΑΕΕ κλπ) στο σύστημα "Άτλας”.