Διευκρινίσεις ΕΟΔΥ για τα στατιστικά στοιχεία στις επιδημιολογικές εκθέσεις - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Διευκρινίσεις ΕΟΔΥ για τα στατιστικά στοιχεία στις επιδημιολογικές εκθέσειςΔιευκρινίσεις σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζονται στην ημερήσια επιδημιολογική έκθεση για τον κορωνοϊό «και στα οποία αποδίδονται ερμηνείες για ‘αριθμητικές διαφορές’, τόσο στα κρούσματα, όσο και στους θανάτους», παρέχει ο ΕΟΔΥ.
Σε ενημερωτικό σημείωμα του Οργανισμού επισημαίνεται πως:

«Το σύνολο των κρουσμάτων COVID-19 ανεξάρτητα από τον ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων που ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα καθώς και την ενσωμάτωση κρουσμάτων, που μπορεί να δηλωθούν με καθυστέρηση στο εθνικό μητρώο ασθενών με COVID19 (σημείωση: η ανακοίνωση των κρουσμάτων που δηλώθηκαν με καθυστέρηση στο μητρώο, γίνεται αθροιστικά κάθε Τρίτη).

Επίσης, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων επικαιροποιείται συνεχώς ανεξάρτητα από τον αριθμό νέων κρουσμάτων, λόγω των νέων στοιχείων που προκύπτουν από τη διαδικασία διερεύνησης κρουσμάτων (π.χ. οι αποχαρακτηρισμοί).

Ανάλογα, ισχύει και όταν υπάρχουν καθυστερημένες δηλώσεις θανάτων στο Εθνικό Μητρώο COVID-19».

«Κατά συνέπεια», προστίθεται στην ανακοίνωση του αρμόδιου φορέα,
«σε ό,τι αφορά στο σύνολο των κρουσμάτων, τα όσα προαναφέρθηκαν εκφράζονται με τις 2 επεξηγηματικές υποσημειώσεις (1, 2), που αναγράφονται στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας της έκθεσης.

Σχετικά με τον αριθμό των θανάτων, η αντίστοιχη υποσημείωση 3, αναγράφεται στο κάτω μέρος της δεύτερης σελίδας της έκθεσης».
Σημειώνεται πως τις προηγούμενες μέρες, δημοσιεύματα στον Τύπο έκαναν λόγο για «διαφορές» που προέκυπταν κατά την εξέταση ημερήσιων δεδομένων (π.χ. κρούσματα 24ωρου) και συνόλων (π.χ. σύνολο κρουσμάτων), οι οποίες προκάλεσαν ερωτηματικά.

Με τις παραπάνω διευκρινίσεις ο ΕΟΔΥ ξεκαθαρίζει, λοιπόν, πως «τυχόν διαφορές αφορούν επικαιροποιημένα στοιχεία και όχι διαφορετικές εκτιμήσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια