Τα ρόδια είναι ιδιαιτέρως ευεργετικά για τις γυναίκες; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τα ρόδια είναι ιδιαιτέρως ευεργετικά για τις γυναίκες;


Εκτός από το ότι πρόκειται για ένα άκρως φθινοπωρινό και χειμερινό φρούτο, τα ρόδια είναι γεμάτα με σημαντικά θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία, γι’ αυτό και πρέπει να τα συμπεριλάβετε άμεσα στη διατροφή σας.


Η ελληνική μυθολογία περιγράφει τη θεά της βλάστησης Περσεφόνη, ότι έγινε βασίλισσα του κάτω κόσμου αφού έφαγε μερικούς σπόρους ροδιού. Ενώ τα ρόδια έχουν, επίσης, χρησιμοποιηθεί και σε χριστιανικά έργα τέχνης ως σύμβολο της ανάστασης και της γονιμότητας, σύμφωνα με τη British Medical Journal.




Ποια τα θρεπτικά συστατικά του

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι τα ρόδια θεωρούνται ιερά για έναν πολύ καλό λόγο. Τα ρόδια δεν είναι μόνο γεμάτα σπόρους, αλλά είναι επίσης γεμάτα με σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αναφέρει το healthdigest.com. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι γεμάτο με σπόρους ροδιού περιέχει 7 γραμμάρια φυτικών ινών και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης.

 Επιπλέον, μόνο ένα φλιτζάνι θα καλύψει το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDI) βιταμίνης C, το 36% της RDI της βιταμίνης K, το 16% της RDI του φυλλικού οξέος και το 12% της RDI του καλίου, σύμφωνα με το Healthline. Ο χυμός ροδιού έχει, επίσης, τριπλάσια αντιοξειδωτική δράση από το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί. Έχοντας αυτό κατά νου, λοιπόν, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ρόδια (και ο χυμός τους) έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία.


Τα οφέλη του για την υγεία


Παρόλο που τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) προειδοποιούν ότι τα ισχυρά επιστημονικά στοιχεία είναι περιορισμένα, το Healthline σημειώνει ότι τα ρόδια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Στην πραγματικότητα, μια κλινική δοκιμή (σύμφωνα με τη Journal of Research in Medical Sciences) διαπίστωσε ότι ένα φλιτζάνι χυμό ροδιού σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή σε άτομα με διαβήτη.



Η American Heart Association (AHA), από την άλλη, αναφέρει έρευνα ότι τα ρόδια μπορεί ακόμη και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Αυτό είναι γενικά καλό, καθώς η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προδιαθέσει ένα άτομο σε καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, τα ρόδια πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή (και με την έγκριση του γιατρού) εάν παίρνετε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, καθώς δεν θέλετε να μειώσετε πολύ την αρτηριακή σας πίεση.


Γιατί τα ρόδια είναι ιδιαιτέρως ευεργετικά για τις γυναίκες


Μια μικρή μελέτη του 2011 (αναφέρει η Israel Medical Association Journal) πρότεινε ότι τα ρόδια μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μιας κατάστασης στην οποία οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Επιπλέον, το Healthline παραθέτει ορισμένες εργαστηριακές μελέτες που υποδηλώνουν ότι τα ρόδια μπορεί να είναι χρήσιμα κατά του καρκίνου του μαστού, ενός από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους στις γυναίκες, αναστέλλοντας και ενδεχομένως ακόμη και σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα. Φυσικά, τα στοιχεία είναι περιορισμένα και χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα, αναφέρει το healthdigest.com.