Αγοράκι στην Αλαμπάμα είναι το πιο πρόωρο νεογνό που επέζησε - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αγοράκι στην Αλαμπάμα είναι το πιο πρόωρο νεογνό που επέζησε


Ο Κέρτις γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια το καλοκαίρι, αλλά ήδη έχει ένα ρεκόρ Γκίνες: είναι το πιο πρόωρο νεογνό που έχει επιζήσει.

Το αγόρι από την Αλαμπάμα γεννήθηκε έπειτα από 148 ημέρες κύησης και ζύγιζε μόλις 420 γραμμάρια.

Αρχικά, η εγκυμοσύνη της Μισέλ Μπάτλερ- που περίμενε δίδυμα- φαινόταν να εξελίσσεται ομαλά. Όμως, στις 4 Ιουλίου 2020 μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Την επόμενη ημέρα γεννήθηκαν ο Κέρτις και η Κάισα, στις 21 εβδομάδες και 1 ημέρα (148 ημέρες) κύησης. Η αρχική ημερομηνία τοκετού ήταν η 11η Νοεμβρίου. Δυστυχώς, η Κάισα ήταν λιγότερο ανεπτυγμένη και κατέληξε μία ημέρα μετά τη γέννηση της.

Η πλήρης κύηση είναι συνήθως 40 εβδομάδες. Όταν ήρθε στον κόσμο ο Κέρτις, ζύγιζε 420 γραμμάρια, περίπου όσο μία μπάλα ποδοσφαίρου. «Δεν ήξεραν αν θα επιζήσει, οπότε μου είπαν απλά να προσεύχομαι», θυμάται η μητέρα του.


Στην αρχή χρειάστηκε αναπνευστική υποστήριξη και φαρμακευτική αγωγή για την καρδιά και τους πνεύμονές του. Όμως, το αγοράκι ανταποκρίθηκε εκπληκτικά στη θεραπεία και όσο περνούσαν οι ημέρες και οι εβδομάδες, ο Κέρτις γινόταν ολοένα πιο δυνατός.

Έπειτα από 275 ημέρες- περίπου 9 μήνες- φροντίδας στο νοσοκομείο, κρίθηκε ότι ο μικρός ήταν έτοιμος να πάει στο σπίτι του. Για να πάρει εξιτήριο, χρειάστηκε να του δοθεί ειδική φαρμακευτική αγωγή και εξοπλισμός, όπως οξυγόνο και καθετήρας σίτισης. Όμως, η 6η Απριλίου 2021 ήταν ένα σημαντικό ορόσημο στο εκπληκτικό ταξίδι που ξεκίνησε όταν ήρθε στον κόσμο.


«Είναι πολύ δραστήριος, είμαι ήδη κουρασμένη!», λέει χαμογελώντας η μητέρα του, όταν την ρωτάνε για την ενέργεια του γιου της. «Είμαι πολύ υπερήφανη για εκείνον, για το πού έχει φτάσει».


Ο δρ. Μπράιαν Σιμς, νεογνολόγος στην ομάδα που έφερε τον Κέρτις στον κόσμο και τον φρόντισε στη συνέχεια, τόνισε πόσο σπάνια είναι η περίπτωση του αγοριού. «Οι αριθμοί λένε ότι τα μωρά σε αυτή την ηλικία δεν επιβιώνουν», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι ποτέ δεν είχε μπει ένα τόσο νεαρό βρέφος στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών του νοσοκομείου του. «Ήμασταν σε αχαρτογράφητα νερά», παραδέχθηκε.

«Κάνω αυτή τη δουλειά σχεδόν 20 χρόνια. Ποτέ δεν έχω δει τόσο μικρό βρέφος να είναι τόσο δυνατό όσο εκείνος. Υπήρχε κάτι ιδιαίτερο στον Κέρτις», συμπλήρωσε.

Ο κάτοχος του προηγούμενου ρεκόρ, για το πιο πρόωρο βρέφος που επέζησε, το είχε ο Ρίτσαρντ Χάτσινσον από το Ουισκόνσιν. Το αγοράκι γεννήθηκε ένα μήνα πριν από τον Κέρτις, στις 5 Ιουνίου 2020, έπειτα από κύηση 21 εβδομάδων και 2 ημερών.