Μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Θέρμης βραβεύτηκαν σε πανελλήνιο διαγωνισμό για την Οδική Ασφάλεια - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Θέρμης βραβεύτηκαν σε πανελλήνιο διαγωνισμό για την Οδική Ασφάλεια


Τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε άτομα 5-29 ετών σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Παρότι η Ευρώπη θεωρείται ασφαλής ήπειρος, και η Ελλάδα ασφαλής χώρα, καθημερινά χάνονται πολλοί συνάνθρωποί μας στο δρόμο.


Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και με περιστατικά παρασύρσεων ατόμων κάθε ηλικίας σε τροχαία που συμβαίνουν ολοένα και πιο συχνά, η γνώσης της οδικής ασφάλειας αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Πρωτοβουλίες όπως ο «4ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια» ενεργοποιούν τα παιδιά, τα οδηγούν στο να προτείνουν έξυπνες λύσεις για την ασφαλή κυκλοφορία, και παράλληλα μέσα από τις ιδέες τους να ευαισθητοποιήσουν τους ενήλικες στο να έχουν μια πιο σωστή οδηγική συμπεριφορά.

«Βασικό θέμα του φετινού Διαγωνισμού ήταν η προώθηση των αιτημάτων της διεθνούς καμπάνιας THISISMYSTREET – Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΔΡΟΜΟΣ που το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς” συντονίζει σε Ελλάδα και Κύπρο ως μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA). 

Βραβείο ομαδικής συμμετοχής για μαθητές δημοτικού της Θέρμης


Με χιούμορ, φαντασία αλλά και προσοχή μαθητές από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης Θεσσαλονίκης πρότειναν τα δικά τους βίντεο για την οδική ασφάλεια και κέρδισαν «Βραβείο ομαδικής συμμετοχής» στον «4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια».

«Παιδιά της Δ’ δημοτικού ενός τμήματος προετοίμασαν τις εργασίες τους εν μέσω του λοκντάουν και σε καιρό πανδημίας. Χρησιμοποίησαν το WebEx και δεν είχαν συναντηθεί καθόλου δια ζώσης. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό έκανε πιο δύσκολη την δουλειά τους. Τα περισσότερα εργάστηκαν ανά 2, 3 ή 5 άτομα, φτιάχνοντας βίντεο με animationγια την οδική ασφάλεια. Υπήρξε και ένα παιδάκι που έγραψε ένα ποίημα και το μαγνητοσκόπησε η μητέρα του να το απαγγέλει. 

Όλο αυτό το υλικό, τις φωνές και τα βίντεο που είχαν μαγνητοσκοπηθεί, τα συγκέντρωσε και τα ένωσε ένα παιδί και έτσι είχαμε την τελική μας πρόταση που βραβεύτηκε για την ομαδική συμμετοχή», ανέφερε σε γνωστό μέσο της Θεσσαλονίκης, η δασκάλα των παιδιών κυρία Ιωάννα Ζυρπιάδου που είχε πολύτιμο βοηθό και τον δάσκαλο πληροφορικής κύριο Σπύρο Μελετιάδη.

Η καμπάνια στόχο είχε να απαιτηθεί μεγαλύτερη ασφάλεια των διαδρομών των παιδιών από και προς το σχολείο τους, στις γειτονιές τους και στους δρόμους κοντά στα σπίτια τους. Οι μαθητές τόνισαν στις εργασίες τους θέματα όπως το να υπάρχουν περισσότεροι ποδηλατόδρομοι, ασφαλέστεροι δρόμοι, και ασφαλή πεζοδρόμια. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του ΕΠΑΛ στο Κιάτο που οι μαθητές του πρότειναν την δημιουργία ποδηλατοδρόμου στον παλιό σιδηρόδρομο της περιοχής ώστε να δημιουργηθεί μια ασφαλής διαδρομή. 

Για την ιδέα αυτή μάλιστα έχει ενημερωθεί και ο αρμόδιος δήμαρχος και όλα δείχνουν πως η πρόταση έχει βρει ενδιαφέρον από τις τοπικές αρχές», δήλωσε ο κ. Βαγγέλης Μακρής, κοινωνιολόγος και υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) "Πάνος Μυλωνάς".

Παράλληλα σχολιάζοντας την οδηγική συμπεριφορά των ενηλίκων είπε πως «είναι επιθετική» και φαίνεται σε αρκετές περιπτώσεις πως «οι οδηγοί δεν υπολογίζουν τους ευάλωτους συνανθρώπους μας».

3500 μαθητές έχουν πάρει μέρος στον Διαγωνισμό



Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κυρία Νίκη Κεραμέως σε μήνυμά της κατά την τελετή βράβευσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια περισσότεροι από 3.500 μαθητές και μαθήτριες έχουν συμμετάσχει στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια με ομαδικές δημιουργίες από σχολεία όλης της Ελλάδος. 

«Οι μαθητές μας με έργα τους καταδεικνύουν επικίνδυνες συμπεριφορές στο δρόμο, ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν τους συνομηλίκους τους σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στις καθημερινές τους μετακινήσεις και προτείνουν πρωτότυπες λύσεις για ζητήματα των κοινοτήτων τους. Δράσεις σαν κι αυτές συμβάλλουν δημιουργία των προϋποθέσεων για μια σωστή οδική κουλτούρα ασφάλειας επενδύοντας στους αυριανούς οδηγούς και χρήστες του οδικού δικτύου», ανέφερε η υπουργός.

Η εκδήλωση έχει μαγνητοσκοπηθεί και είναι διαθέσιμη στο κανάλι του Ινστιτούτου στο YouTube Η διαδικτυακή προβολή μεταδίδεται με αφορμή την Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων που διεξήχθη την Κυριακή 21η Νοεμβρίου και την έναρξη της νέας Δεκαετίας Δράσης 2021-2030 για την Οδική Ασφάλεια από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Όλοι οι νικητές

Διαγωνισμός «ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ!»

Για μαθητές/μαθήτριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης


Κατηγορία ταινίας/σποτ

1ο βραβείο: 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών

2ο βραβείο: Νηπιαγωγείο Μεγαλοχωρίου Θήρας

3ο βραβείο: 3ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου


Κατηγορία εφαρμογής με αξιοποίηση εργαλείων Web2.0

1ο βραβείο: Νηπιαγωγείο Μεγαλοχωρίου Θήρας

2ο βραβείο: Ελληνογερμανική Αγωγή

3ο βραβείο: Δημοτικό Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου


Βραβείο ομαδικής συμμετοχής: 4ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης Θεσσαλονίκης

Διαγωνισμός «ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΥΘΥΝΗ»

Για μαθητές/μαθήτριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης


Κατηγορία ταινίας

1ο βραβείο: Ιδιωτικό ΓΕΛ Δελασάλ

2ο βραβείο: 6ο Γυμνάσιο Καβάλας

3ο βραβείο: εξ ημισείας: Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών, Μουσικό Σχολείο Άρτας


Κατηγορία σποτ

1ο βραβείο: Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών

2ο βραβείο: Αμερικανική Γεωργική Σχολή

3ο βραβείο: 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης

Βραβείο ομαδικής συμμετοχής: 1ο ΕΠΑΛ Κιάτου Κορινθίας

Έπαινος: 2ο ΕΠΑΛ Ν. Φιλαδέλφειας


Κατηγορία εφαρμογής με αξιοποίηση εργαλείων Web2.0

1ο βραβείο: ΕΝΕΕΓΥΛ Αιγάλεω

Έπαινος: Κολλέγιο Δελασάλ Θεσσαλονίκης.