Ποιος είναι τελικά πίσω από τα τηλεφωνήματα από αριθμούς με +44; Η απάτη με τις κλήσεις που δεν έρχονται τελικά από το Λονδίνο αλλά από τα... Τίρανα. - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ποιος είναι τελικά πίσω από τα τηλεφωνήματα από αριθμούς με +44; Η απάτη με τις κλήσεις που δεν έρχονται τελικά από το Λονδίνο αλλά από τα... Τίρανα.


Χιλιάδες πολίτες στην Ελλάδα δέχονται καθημερινά κλησεις από αριθμούς που ξεκινούν από +44. Μόνο που οι κλήσεις δεν έρχονται από το Λονδίνο αλλά από τα... Τίρανα.

Ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα στη γειτονική χώρα σε 13 call centers ύστερα από αίτημα για διερεύνηση τυχόν εξαπάτησης 1.000 και πλέον πολιτών.
Ειδικότερα, η έρευνα ξεκίνησε με βάση αίτημα των γερμανικών αρχών έπειτα από καταγγελία γυναίκας, η οποία δέχθηκε τηλεφώνημα από τηλεφωνικό κέντρο στα Τίρανα και της απόσπασαν 9.700 ευρώ, με την υπόσχεση επενδύσεων σε Bitcoin.

Από τα στοιχεία που έφτασαν στις αλβανικές διωκτικές αρχές, προκύπτει ότι η Γερμανίδα υπήκοος Τζάνετ Σάφερ, από τον περασμένο Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο του 2021, είχε μεταφέρει το συνολικό ποσό των 9.700 ευρώ σε λογαριασμό εταιρείας που υπέδειξε αλβανικό call center, αλλά το ποσό αυτό δεν επιστράφηκε ποτέ, ούτε βέβαια επενδύθηκε σε κρυπτονομίσματα.

Τα χρήματα στη συνέχεια, αποσύρθηκαν μέσω τραπεζικού λογαριασμού στη Λιθουανία.

Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα, αρχικά ήταν η Γερμανία και η Ολλανδία που εξέφρασαν την ανησυχία τους για αυτή την πρακτική. Τώρα όμως, υπάρχουν στοιχεία ότι τα αλβανικά call center έχουν ακολουθήσει πολίτες και άλλων χωρών όπως είναι η Ιταλία, η Αγγλία, ο Καναδάς, η Ελλάδα κ.ά..

Από τα στοιχεία που έφτασαν στις αλβανικές διωκτικές αρχές, προκύπτει ότι η Γερμανίδα υπήκοος Τζάνετ Σάφερ, από τον περασμένο Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο του 2021, είχε μεταφέρει το συνολικό ποσό των 9.700 ευρώ σε λογαριασμό εταιρείας που υπέδειξε αλβανικό call center, αλλά το ποσό αυτό δεν επιστράφηκε ποτέ, ούτε βέβαια επενδύθηκε σε κρυπτονομίσματα. Τα χρήματα στη συνέχεια, αποσύρθηκαν μέσω τραπεζικού λογαριασμού στη Λιθουανία.



Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα, αρχικά ήταν η Γερμανία και η Ολλανδία που εξέφρασαν την ανησυχία τους για αυτή την πρακτική. Τώρα όμως, υπάρχουν στοιχεία ότι τα αλβανικά call center έχουν ακολουθήσει πολίτες και άλλων χωρών όπως είναι η Ιταλία, η Αγγλία, ο Καναδάς, η Ελλάδα κ.ά..

Πίσω από την καλοκουρδισμένη απάτη φαίνεται ότι βρίσκονται Αλβανοί και Ουκρανοί επιχειρηματίες δύο που συνδέονται με την εταιρεία Milton Group η οποία έχει εμφανιστεί και στο παρελθόν να εξαπατά μέσω διαφόρων επενδυτικών προϊόντων, Σουηδούς πολίτες. 

Το ύψος της απάτης τότε αναφέρθηκε σε 70 εκατ. ευρώ και αφορούσε σε τοποθετήσεις ιδιωτών σε κρυπτονομισμάτα, μετοχικούς τίτλους με αμφιλεγόμενη υπόσταση κ.λπ.. Μάλιστα η εταιρεία των Ουκρανών επιχειρηματιών είχε χαρακτηριστεί ως το «Εργοστάσιο της Απάτης (Fraud Factory)», ενώ οι ίδιοι εμφανίζονται να διάγουν μεγάλη ζωή, με πολυτελή σπορ αυτοκίνητα και πολύ ακριβά γούστα.