Η NASA στέλνει στο διάστημα τηλεσκόπιο για να απαθανατίσει τις πιο καθαρές κοσμικές φωτογραφίες του σύμπαντος - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η NASA στέλνει στο διάστημα τηλεσκόπιο για να απαθανατίσει τις πιο καθαρές κοσμικές φωτογραφίες του σύμπαντος



Μία νέα εποχή στην εξερεύνηση του διαστήματος αναμένεται να ανοίξει η εκτόξευση του νέου υπερσύγχρονου τηλεσκοπίου της NASA ονόματι James Webb. Το τηλεσκόπιο πλέον είναι σε φάση προετοιμασίας για μεταφορά του στον χώρο εκτόξευσης κάτι που αναμένεται να συμβεί τον Δεκέμβριο από τη βάση της NASA στη Γαλλική Γουιάνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, γίνονται όλα τα απαραίτητα βήματα προετοιμασίας του James Webb για τη μεταφορά του μέσω της διώρυγας του Παναμά στο Κουρού. «Το James Webb Space Telescope της NASA έχει φτάσει σε ένα μεγάλο κομβικό σημείο στην πορεία του προς την εκτόξευση, με την ολοκλήρωση της τελικής ενσωμάτωσης τηλεσκοπίου και δοκιμών» είπε ο Γκρέγκορι Ρόμπινσον, διευθυντής προγράμματος στα κεντρικά της NASA στην Ουάσινγκτον.

Όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η NASA, το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο αποτελεί ένα πραγματικά θαυμαστό τεχνολογικό επίτευγμα, που γίνεται ακόμα πιο σημαντικό αν ληφθούν υπόψιν οι συνθήκες και τα εμπόδια που συναντήθηκαν κατά την κατασκευή και προετοιμασία του, μεταξύ των οποίων ένας τυφώνας, θύελλες, πυρκαγιές και φυσικά η πανδημία. 

Στο εγχείρημα συμμετείχαν χιλιάδες επιστήμονες, μηχανικοί και άλλοι επαγγελματίες από πάνω από 14 χώρες και 29 πολιτείες, σε εννιά διαφορετικές ζώνες ώρας.


Τι θα ψάξει το σούπερ διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb;

Για δεκαετίες, οι εικόνες του τηλεσκοπίου Hubble μάς γοητεύουν με θεαματικά κοσμικά τοπία που μας επέτρεψαν να κατανοήσουμε καλύτερα μερικά από τα πιο μακρινά σημεία του ηλιακού μας συστήματος και όχι μόνο. Οι εικόνες του μας επέτρεψαν μια σαφέστερη εικόνα του διαστήματος από ό,τι ήταν προηγουμένως δυνατό κάτω από την ατμόσφαιρα της Γης, η οποία μπορεί να παραμορφώσει το φως που ταξιδεύει από μακρινά αστέρια και πλανήτες.

Τώρα, με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου James Webb, θα μπορέσουμε να δούμε ακόμα πιο μακριά στις γωνίες του σύμπαντος.


«Οι εικόνες του Webb θα φαίνονται τόσο υπέροχες όσο οι εικόνες του Hubble» πιστεύει η Τζέιν Ρίγκμπι, αστροφυσικός της NASA στην ομάδα του James Webb.

Η NASA ανακοίνωσε την πρώτη φάση των ερευνών που θα πραγματοποιήσει το JWST την οποία ονόμασε «Κύκλο 1». Κατατέθηκαν χίλιες ερευνητικές προτάσεις στους υπευθύνους της αποστολής για αυτόν τον πρώτο κύκλο λειτουργίας του τηλεσκοπίου που θα έχει διάρκεια ενός έτους. Τελικά επιλέχθηκαν 286 έρευνες που θα διεξαχθούν με την χρήση του JWST.



Εκείνες που ξεχωρίζουν είναι οι έρευνες που θα γίνουν για την ανακάλυψη νέων στοιχείων για την διαδικασία γέννησης των άστρων, παρατηρήσεις που θα αποκαλύψουν την σύνθεση πλανητών και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτούς, παρατηρήσεις σε κομήτες και άλλα σώματα του ηλιακού μας συστήματος.

Οι δυνατότητες του είναι τόσο μεγάλες ώστε να μπορούν με αυτό να γίνουν μελέτες για τον σχηματισμό και εξέλιξη του Σύμπαντος. Το τηλεσκόπιο μπορεί σύμφωνα με τους δημιουργούς του να δει τι υπήρχε στο Σύμπαν μόλις 100 εκατ. έτη μετά την γέννηση του.


*Οι φωτογραφίες είναι απεικονίσεις από το τηλεσκόπιο Hubble που βρίσκεται εδώ και χρόνια στο διάστημα.