«ΦύτεψεΤο»: Η ελληνική εφαρμογή που κατεβάζεις και κάνεις αναδάσωση… παίζοντας στο κινητό σου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

«ΦύτεψεΤο»: Η ελληνική εφαρμογή που κατεβάζεις και κάνεις αναδάσωση… παίζοντας στο κινητό σου



Ο εμπνευστής της εφαρμογής, μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να φυτέψει ένα δέντρο, ο φοιτητής Γεοπωνίας στο εξωτερικό, Χρήστος Αποστόλου, μιλά για την έμπνευση και τον καλό σκοπό πίσω από το εγχείρημα.

Αν σας έλεγαν πως με μερικά κλικς πάνω στην οθόνη του κινητού σας μπορούσατε φυτέψετε ένα δένδρο σίγουρα δεν θα το πιστεύατε. Και όμως γίνεται και ο εμπνευστής του είναι ένας νεαρός Έλληνας φοιτητής στο εξωτερικό, ο Χρήστος Αποστόλου

Ο Χρήστος Αποστόλου, είναι ένας λάτρης της φύσης. Έτσι, όταν ξέσπασαν οι καταστροφικές φωτιές στην Εύβοια και στην Αττική, θεώρησε καθήκον του να συμβάλει με τον τρόπο του στην επανόρθωση της φυτικής ζωής. Και έτσι δημιούργησε την εφαρμογή «ΦύτεψεΤο».

Πρόκειται για ένα παιχνίδι γνώσεων, που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στο Google PlayStore είτε αναζητώντας το με το όνομά του είτε απευθείας στο link. Σύμφωνα με τον δημιουργό του, προσφέρει γενικές γνώσεις στους χρήστες σε σχέση με το περιβάλλον και όταν ο χρήστης θα έχει ολοκληρώσει όλες τις πίστες τους παιχνιδιού, θα έχει συνεισφέρει στο να φυτευτούν περίπου 5 αληθινά δεντράκια.

Σκοπός είναι το ποσό (ο χρήστης απλά παίζει το παιχνίδι χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει κάτι, τα χρήματα συγκεντρώνονται μέσω διαφημίσεων) που θα μαζευτεί από την ολοκλήρωση του παιχνιδιού μέσω των χρηστών να δοθεί ως δωρεά στο οργανισμό WE4ALL(we4all.com) για την αναδάσωση δέντρων στην Ελλάδα.




Πραγματικά μια συνένωση που με γνώμονα το περιβάλλον και το μέλλον θα αποφέρουν πολλά οφέλη στην επόμενη ημέρα που πρέπει το περιβαλλοντικό πρόσημο να είναι θετικό…



Χρήστος Αποστόλου: Το παιχνίδι φυτεύει» στα μυαλά μας ιδέες και περιβαλλοντικές έννοιες

Με μια εφαρμογή που ο χρήστης παίζει και ταυτόχρονα κάνει αναδάσωση…πως γίνεται αυτό;

«Ο χρήστης απλά παίζει και ουσιαστικά μέσω της εφαρμογής προβάλλονται κάποιες διαφημίσεις. Τα έσοδα που μαζεύονται από την ολοκλήρωση των επιπέδων του παιχνιδιού, μαζεύουν κάποια χρήματα που αργότερα γίνονται δωρεά στο WE4ALL».

Αρχικά πως λέγεται η εφαρμογή και τι σε ώθησε να την φτιάξεις;

«Για την εφαρμογή «Φύτεψε το» έμπνευση αποτέλεσαν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν καθώς κάηκαν μεγάλες εκτάσεις δασών της πανέμορφης χώρας μας. Ως πρώην φοιτητής Γεωπονίας της Ελλάδας και νυν φοιτητής του Εξωτερικού, μα κυρίως σαν άνθρωπος που αγαπάει την φύση, τα δάση και τα βουνά, θεώρησα καθήκον μου να βοηθήσω με τον τρόπο μου, στην επανόρθωση της φυτικής ζωής. Όπως στον μύθο του φοίνικα, έτσι και η φύση μπορεί -μέσα από τα ανθρώπινα χέρια- να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της, ίσως ακόμη πιο δυνατή, ίσως ακόμη μάλιστα πιο μαγευτική. Η ευαισθησία μου ως προς τα δάση, το πάθος μου για κοινωνική και περιβαλλοντική συνεισφορά και ταυτόχρονα οι αυτοδίδακτες γνώσεις με τους υπολογιστές για πολλά χρόνια, δημιούργησαν το έναυσμα για την δημιουργία του παιχνιδιού».

Θεωρείς πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλεις στην αναδόμηση του περιβάλλοντος;

«Πιστεύω σε ένα καλύτερο αύριο της Ελλάδας μας και μέσω του παιχνιδιού πέρα από την απλή δεντροφύτευση προσφέρει και «φυτεύει» στα μυαλά μας ιδέες και περιβαλλοντικές έννοιες που είναι ανάγκες για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας. Οπότε πιστεύω ότι η σωστή αναδόμηση ξεκινάει πρώτα από τα μυαλά μας και μετά καταλήγει στα χέρια μας και στο πρακτικό κομμάτι της αναδάσωσης».



Σε φοβίζει το γεγονός πως κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα καίγονται εκατοντάδες στρέμματα δάσους;

Κατά την διάρκεια της περιόδου των έντονων πυρκαγιών ήμουν γεμάτος ανησυχία, άγχος, νευρικότητα και καταθλιπτικά συναισθήματα. Μπορεί να ζω στην Λάρισα και να μην έχασα κάποιο σπίτι, περιουσία κτλ., αλλά είχα χάσει τον ύπνο μου. Έμενα συνεχώς ενημερωμένος και η ψυχή μου πονούσε όσο έβλεπα άνθρωποι να κλαίνε και να μην δέχονται την απαραίτητη βοήθεια. Έτσι προσπάθησα απεγνωσμένα να σκεφτώ έναν τρόπο που όλη η Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθήσει γρήγορα και άμεσα. Και μετά από δύο μέρες ξενύχτι, η ιδέα μου ήρθε και ξεκίνησε να υλοποιείται. Μέσα σε δυόμιση εβδομάδες το πρότζεκτ είχε ολοκληρωθεί και ελπίζω να προσφέρει όση περισσότερη βοήθεια γίνεται σε όλες εκείνες τις περιοχές που το έχουν ανάγκη. Κατά κύριο λόγο πιστεύω ότι πρέπει να θεμελιωθούν νέοι αντιπυρικοί νόμοι που θα δημιουργήσουν μονάδες άμεσης επέμβασης σε όλες τις κόκκινες περιοχές για μελλοντικές πυρκαγιές. Το μέλλον είναι αβέβαιο και η πρόληψη είναι το μεγαλύτερο μας «όπλο».

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια; Τι ετοιμάζεις;

Σκοπεύω να τις συνεχίσω στο εξωτερικό τις σπουδές μου μιας και ο covid-19 δημιούργησε πολλές παύσεις στα όνειρα μου, αλλά ελπίζω για το καλύτερο! Μόνο με την ελπίδα μπορείς να δεις πέρα από τα «σύννεφα». Και το ίδιο συμβουλεύω σε όλα τα άτομα που σταμάτησαν να ονειρεύονται.

Θεωρείς πως τα app είναι κομμάτι της ζωής μας;

Θεωρώ ότι πλέον είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωή μας καθώς για οτιδήποτε πλέον χρησιμοποιούμε το κινητό. Οπότε υποθέτω πως αν μπορούμε να κάνουμε χρήση του κινητού για να μάθουμε κάτι πχ. Στο google, έτσι μπορούμε και να το χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε έμμεσα ή άμεσα.

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνεις στον κόσμο για το συγκεκριμένο παιχνίδι;

«Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους έχουν βοηθήσει μέχρι τώρα και να κάνω έκκληση σε όσους θέλουν να βοηθήσουν έμμεσα και γρήγορα μέσω του κινητού τους. Να προσπαθήσουν και αυτοί σε μια προσπάθεια που μόνο καλό θα προσφέρει εκεί έξω. Όλοι μαζί μπορούμε να ξαναχτίσουμε τις ομορφιές της Ελλάδας μας».



Γιάννης Ηλιόπουλος (We4all): Στόχος να φυτέψουμε έως τα Χριστούγεννα 100.000 δένδρα

We4all ποιες είναι οι δράσεις σας και ποιος ο σκοπός σας;

«Η WE4ALL είναι ένας μη κερδοσκοπικός περιβαλλοντικός οργανισμός που ιδρύθηκε από εμένα και τον ξάδερφό μου Αντώνη Μπογδάνο, τον Ιούλιο του 2018 με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι. Για εμάς ήταν τόση η αγανάκτηση και ο πόνος που αποφασίσαμε ότι είχε πλέον έρθει η ώρα να δράσουμε και να κάνουμε εμείς πράξη όλα αυτά που περιμέναμε να δούμε από άλλους.

Όραμά μας είναι να βοηθήσουμε την Γη να θεραπευτεί και να θυμίσουμε στους ανθρώπους ότι αυτός ο πλανήτης είναι το Σπίτι μας.

Αντικείμενό μας είναι οι δενδροφυτεύσεις και οι αναδασώσεις, όπως και η περιβαλλοντική εκπαίδευση παιδιών δημοτικού και νηπίου. Μέχρι σήμερα έχουμε φυτέψει πάνω από 55.000 δέντρα και έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 4.000 παιδιά».

Τα τελευταία χρόνια έχουν καεί εκατοντάδες στρέμματα δάσους. Πως η We4all μπορεί να επουλώσει αυτές τις πληγές στην γη;

«Μόνο το τελευταίο καλοκαίρι κάηκαν στην χώρα μας πάνω από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα Γης. Ο δικός μας ρόλος είναι να κάνουμε εύκολο σε όλο τον κόσμο, πολίτες ή και εταιρείες, να μπορέσουν να συμβάλλουν στη δημιουργία νέων πνευμόνων πρασίνου. H WE4ALL είναι μια μεγάλη οικογένεια που αποτελείται από όλους εμάς που βλέπουμε την ανάγκη που έχει ο πλανήτης μας και που προσπαθούμε μέρα με τη μέρα να βοηθήσουμε σαν μια ομάδα. Με την υποστήριξη του κόσμου και των εταιρειών σκοπεύουμε να φτάσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα πάνω από 100.000 δέντρα και να συνεχίσουμε έτσι, αυξάνοντας συνεχώς το θετικό μας αποτύπωμα για την χώρα μας και τον πλανήτη».

Πως έγινε το «πάντρεμα» με τον Χρήστο Αποστόλου;

«Ο Χρήστος είναι ένας πολύ ευφυής νέος που στην προσπάθειά του να στηρίξει τον οργανισμό μας και το έργο μας, δημιούργησε την εφαρμογή Φύτεψέ το. Η ιδέα του μας φάνηκε εξαιρετική και έκτοτε είμαστε σε στενή συνεργασία όσον αφορά την εφαρμογή και την περεταίρω εξέλιξή της».

Η εφαρμογή σε τι θα βοηθήσει;

«Ο στόχος της εφαρμογής είναι διπλός. Αφ’ ενός παρέχει έναν διασκεδαστικό, διαδραστικό τρόπο εκμάθησης, για παιδιά και μεγάλους, και αφετέρου, μέσω των διατιμήσεων της google, δημιουργεί έσοδα τα οποία εμείς μετατρέπουμε σε δέντρα που θα φυτευτούν».



Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος
newsbomb.gr