Κορωνοϊός: Ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα - Τι θα ισχύσει για εστίαση, ψυχαγωγία και "κόκκινες" περιοχές - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κορωνοϊός: Ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα - Τι θα ισχύσει για εστίαση, ψυχαγωγία και "κόκκινες" περιοχές


Πλήρη ελευθερία στους χώρους που βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι, ξεκινώντας από τον κλάδο της εστίασης, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. 

Παράλληλα ανέφερε ότι οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες αλλά δεν θα λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα. Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή.

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα θα ισχύσουν για 15 ημέρες και στη συνέχεια θα επικαιροποιηθούν και θα απλοποιηθούν οι περιορισμοί.

Όπως σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης οι κόκκινες περιοχές από εδώ και στο εξής δεν θα επισύρουν τη λήψη νέων μέτρων, αλλά θα επισημαίνονται ώστε οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμένους ανέφερε πως θα υπάρχει πλήρης ελευθερία στους αμιγείς χώρους όπου βρίσκονται, ξεκινώντας από την εστίαση και την ψυχαγωγία. Στο πλαίσιο αυτό, στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ κ.λπ. να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι.

«Θα υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους, κανένας περιορισμός. Το προσωπικό στην εστίαση αλλά και στα κέντρα διασκέδασης θα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα και θα χρησιμοποιεί μάσκα» τόνισε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης.

Επίσης έγινε γνωστό ότι όλοι οι άλλοι χώροι ψυχαγωγίας θα πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα όπως ισχύουν σήμερα και οι εμβολιασμένοι που βρίσκονται σε αυτούς θα πρέπει να φορούν μάσκες και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας.

Ωστόσο, για τους μικτούς χώρους οι περιορισμοί συνεχίζουν να ισχύουν ως έχουν. «Όπου παραμένουν οι περιορισμοί παραμένουν για να μας προστατέψουν όλους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους», κατέληξε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι πλέον είμαστε σε θέση να πάρουμε τέτοια μέτρα που θα οδηγήσουν στην κανονικότητα.

Από τη μεριά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι είναι πλέον ξεκάθαρο από όλα τα στοιχεία, ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι χαμηλό, ότι καταγράφονται πολύ περισσότερα κρούσματα, πολύ περισσότερες σοβαρές νοσήσεις, νοσηλείες και θάνατοι.
Η γνωμοδότηση της Επιτροπής


Η γνωμοδότηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων που έχει στη διάθεση του το ΑΠΕ αναφέρει τα εξής σε σχέση με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

«Με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην μειωμένη πιθανότητα νόσησης, μετάδοσης της νόσου, σοβαρής εκδήλωσης της νόσου και νοσηλείας σε ΜΕΘ ή θανάτου για εμβολιασμένους, η Επιτροπή αντιμετωπίζει θετικά την άρση όλων των ισχυόντων περιορισμών στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης στους οποίους ήδη έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι. Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής συστήνουν την διατήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν όπως εντός του επομένου δεκαπενθημέρου και στο ίδιο πνεύμα, να εξετασθούν συνολικά και οι λοιπές δραστηριότητες και τα ισχύοντα σε αυτές μέτρα με σκοπό την απλούστευση και ομογενοποίηση των ισχυόντων πρωτοκόλλων.

Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή συνεχίζει αδιάλειπτα την επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας και σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο θα εισηγηθεί τα ανάλογα μέτρα εφόσον χρειάζεται.

Τέλος, τονίστηκε πως στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής οι υφιστάμενοι περιορισμοί για μη εμβολιασμένους δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αποσκοπούν στην προστασία τους».