Επιστημονική ημερίδα με θέμα "Τα Βασιλικά και η ευρύτερη περιοχή το 1821” - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Επιστημονική ημερίδα με θέμα "Τα Βασιλικά και η ευρύτερη περιοχή το 1821”


Μια ακόμη σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Οκτωβρίου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Κοινότητας Βασιλικών.

Στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «Τα Βασιλικά και η ευρύτερη περιοχή το 1821” που διοργανώθηκε από την επιτροπή «Βασιλικά 200 χρόνια», στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από τη Μάχη και το Ολοκαύτωμα των Βασιλικών, οι παρουσιάστηκαν όλα τα ιστορικά γεγονότα της μάχης και περιγράφηκε το κοινωνικό, αυτοδιοικητικό και οικονομικό περιβάλλον της εποχής.

Εισηγητές στην ημερίδα ήταν οι κ.κ. Δημήτρης Γουδήρας, καθηγητής Ψυχοπαιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, πρόεδρος της ημερίδας και της επιστημονικής επιτροπής των εκδηλώσεων «Βασιλικά 200 χρόνια», Αθανάσιος Καραθανάσης, καθηγητής της Ιστορίας του νέου Ελληνισμού στο ΑΠΘ, ο Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, καθηγητής Κοινωνιολογίας της Θρησκείας στο ΑΠΘ, Ευθύμιος Λίτσας, καθηγητής Πανεπιστήμίου και Αναστάσιος Σινάκος, αρχαιολόγος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Την εκδήλωση χαιρέτησε κατά την έναρξή της ο δήμαρχος Θέρμης λ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε την πολύτιμη συμβολή της μάχης στον απελευθερωτικό αγώνα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Δήμου Θέρμης να αναδείξει και να κάνει γνωστή την ιστορία των Βασιλικών και ευχαρίστησε την επιστημονική επιτροπή και τους ομιλητές.

Παραβρέθηκαν ακόμη οι αντιδήμαρχοι κκ.Στέλιος Αποστόλου και Απόστολος Τσολάκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βασιλικών κ. Καρακώττας ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην θυσία των προγόνων και στην δίκαιη διεκδίκηση του τίτλου τις Ιστορικής Κοινότητας για τα Βασιλικά , καθώς και η αντιπρόεδρος της Κοινοτητας Βασιλικών κα Νίκη Σαλαγκουδή και η δημοτική σύμβουλος κα Ρούλα Καραμανώλη

Το κοινό παρακολούθησε την ημερίδα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετείχε ενεργά με ερωτήσεις και τοποθετήσεις στη συζήτηση που ακολούθησε.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από το Vasilika 200 https://www.youtube.com/channel/UCwXU_TmmddweewxvXDVoLzw