Το μεγάλο project του νέου γηπέδου του Άρη - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Το μεγάλο project του νέου γηπέδου του Άρη


Αυτό που πριν από λίγα χρόνια είχε την μορφή ενός… άκρως τρελού και μη υλοποιήσιμου σχεδίου, πλέον παίρνει σάρκα και οστά. 

Αυτό επιχείρησε να κάνει η ΠΑΕ Άρης με την ανακοίνωση που εξέδωσε στα μέσα της εβδομάδας, στην παρθενική φορά κοινοποίησης ενός σχεδίου που «τρέχει» εδώ και διάστημα τουλάχιστον 6-8 μηνών, όπως εξελίσσονται και οι επαφές με την Κυβέρνηση. Για να ακολουθήσει η χθεσινή (11/9) εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο «κιτρινόμαυρο γήπεδο του Άρη», όπως είπε, στη λογική της διπλής ανάπλασης, με την ταυτόχρονη παραχώρηση του «Κλ. Βικελίδης». 

Πλέον δεν πρόκειται για σχέδιο που βρίσκεται στη ρίζα ενός ευφάνταστου μυαλού, αλλά για project που καθημερινά μεγαλώνει με χρονικό ορίζοντα την ολοκλήρωσή του εντός του 2026.

Το αρχικό σχέδιο του Άρη περιλάμβανε έργα ανακαίνισης/αναδόμησης του «Κλ. Βικελίδης», την ευθυγράμμισή του με σύγχρονα γήπεδα του εξωτερικού και ως πρότυπο είχε επιλεγεί το «Luigi Ferraris» της Σαμπντόρια. Αυτό το σχέδιο επεξεργάστηκαν στον Άρη για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους κι έχοντας στα χέρια τους το αποτέλεσμα των οικονομοτεχνικών μελετών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κόστος αυτού του εγχειρήματος θα ξεπερνούσε το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ δεδομένου του ότι θα χτίζονταν και τετραόροφα κτίρια 250 τετραγωνικών μέτρων ανάμεσα στις θύρες 1-2 και 2-3.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στο Gazzetta ο άμεσος συνεργάτης του Θόδωρου Καρυπίδη, Βαγγέλης Παντζαρτζίδης, σε σχετικό αφιέρωμα στις 6 Ιουλίου 2019… «Δεν είναι κάτι που προέκυψε τώρα, αλλά το αποτέλεσμα μιας δουλειάς 1.5 χρόνου καθώς σ’ αυτό το διάστημα ψάξαμε και βρήκαμε όλα τα έγγραφα που αφορούν το γήπεδο και στη συνέχεια προχωρήσαμε σε επαφές με απώτερο σκοπό την εκπόνηση αυτού του πολύ μεγάλου σχεδίου. Να ξέρει ο κόσμος πως, ό,τι παρουσιάσαμε είναι υλοποιήσιμο».




Η αλλαγή σχεδίου

Προϊόντος του χρόνου, ΑΣ και ΠΑΕ Άρης προχώρησαν στην αλλαγή σχεδίου καθώς ενισχύθηκε η ιδέα της δημιουργίας νέου γηπέδου, η κατασκευή του οποίου θα βασιστεί στη λογική της διπλής ανάπλασης. Δηλαδή, ο ΑΣ Άρης θα παραχωρήσει το «Κλ. Βικελίδης» με την ταυτόχρονη απόκτηση οικοπέδου εκτός του αστικού ιστού, προφανώς θα επωφεληθεί της οικονομικής αξίας των δύο οικοπέδων και φυσικά θα χρηματοδοτηθεί το έργο από το ταμείο ανάκαμψης.

Αυτό το project «τρέχει» εδώ και τουλάχιστον 6-8 μήνες και βασικό ζητούμενο ήταν η εύρεση χώρου για την ανταλλαγή των οικοπέδων. Επιλέχθηκε αυτός του ΟΑΕΔ (στον Δήμο Πυλαίας και σε περιοχή η οποία στο τελευταίο διάστημα παρουσιάζει άνθιση) λόγω της έκτασης των 165 στρεμμάτων αλλά και της προσβασιμότητας δεδομένου του ότι και το ΜΕΤΡΟ θα έχει ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας όπως και η επέκταση της γραμμής μέχρι το αεροδρόμιο.

Η θετική ανταπόκριση του Μητσοτάκη

Μετά την παρουσίαση της σχετικής μελέτης στον Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, ακολούθησαν οι επαφές με στελέχη της Κυβέρνησης με αποκορύφωμα τη συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, τον περασμένο Μάιο. Στη διάρκεια αυτής διαπιστώθηκε η θετική σκέψη της Κυβέρνησης η οποία ουσιαστικά άναψε το πράσινο φως για την εξέλιξη όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών ούτως ώστε να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο project στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Αυτό έγινε πριν από μία εβδομάδα από τον Απόστολο Τζιτζικώστα ο οποίος εξήγησε μεταξύ άλλων ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα θα δώσει πνοή τόσο στον Άρη κυρίως όμως και στην περιοχή της Χαριλάου μέσα από την κατασκευή ενός καταπράσινου άλσους. Πρόκειται για μια πυκνοκατοικημένη περιοχή η οποία αναπνέει το οξυγόνο του πάρκου της Νέας Ελβετίας.



Το κόστος και η εμπλοκή ιδιώτη

Η ΠΑΕ Άρης επισημοποίησε τις επαφές με την Κυβέρνηση αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ανέγερση νέου γηπέδου γιατί πλέον λειτουργεί επισήμως προς αυτήν την κατεύθυνση. Έχει στα χέρια της πάσης φύσεως μελέτες, δεδομένου μάλιστα του ότι θα δημιουργηθούν εμπορικοί και ξενοδοχειακοί χώροι εντός των 165 στρεμμάτων, προφανώς θα προχωρήσει σε επαφές με ιδιώτες οι οποίοι θα συμμετέχουν στο συνολικό έργο. 

Σύμφωνα με τον αντιΠεριφερειάρχη, Πάρη Μπίλια, για το project του νέου γηπέδου… «υπάρχουν δύο πηγές χρηματοδότησης. Ένας ιδιώτης που θα πάρει κάποια κτίρια, αλλά και ο Άρης ο οποίος δικαιούται συμμετοχή από το κράτος για το οικόπεδο στο σημερινό «Κλ.Βικελίδης» καθώς είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας σε σχέση με αυτό στην περιοχή αεροδρομίου». Πληροφορίες του Gazzetta αναφέρουν ότι ο Θόδωρος Καρυπίδης ήδη έχει αναπτύξει επαφές με ιδιώτες οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο project, πέραν ασφαλώς της δικής του συμμετοχής αλλά και των χρημάτων που δικαιούται ο σύλλογος μέσα από το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης.

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, Τάκη Δούμα, ο οποίος επίσης συμμετέχει στην μελέτη του project… «Σε ενάμιση χρόνο θα έχουμε το προεδρικό διάταγμα για να προχωρήσουμε σε υλοποίηση και με τη συμβολή του Α.Σ ΑΡΗΣ και εννοείται του χρηματοδότη Θόδωρου Καρυπίδη, το 2026 δείχνει ορατό να έχει ο ΑΡΗΣ νέο γήπεδο». 

Το πλάνο των ΑΣ και ΠΑΕ Άρης περιλαμβάνει ανέγερση γηπέδου 30.000 θέσεων με την ταυτόχρονη δημιουργία μεγάλου πάρκινγκ, εμπορικών χώρων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Στο επόμενο διάστημα προβλέπεται να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία με φόντο την αποπεράτωση του έργου έως το 2026, για να ακολουθήσει η παραχώρηση του «Κλ. Βικελίδης» σ’ ένα έργο πνοής για την περιοχή της Χαριλάου.


gazzetta.gr