Τι πιθανότητες υπάρχουν το Burj Khalifa να καταρρεύσει ; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τι πιθανότητες υπάρχουν το Burj Khalifa να καταρρεύσει ;



Στις 4 Ιανουαρίου του 2010 το Burj Khalifa στο Ντουμπάι κατέρριπτε το προηγούμενο ρεκόρ του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο -του Taipei 101 στην Ταϊβάν με ύψος 508 μέτρων- καθώς και πέντε άλλα ρεκόρ, όπως η ψηλότερη δομή στον κόσμο, ο ψηλότερος κατοικημένος όροφος στον κόσμο και ο μεγαλύτερος ανελκυστήρα στον κόσμο, σκαρφαλώνοντας στην κορυφή.
Με το ιλλιγιώδες ύψος των 827 μέτρων, διαθέτει 160 ορόφους, καθώς και το ταχύτερο ασανσέρ στον κόσμο (63 χλμ./ ώρα). Με τους αριθμούς να προκαλούν στην κυριολεξία παραζάλη, έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι πιθανότητες υπάρχουν το Burj Khalifa να καταρρεύσει;

Όπως και άλλα εντυπωσιακά κατορθώματα της σύγχρονης τεχνολογίας και μηχανικής, για παράδειγμα το φράγμα Three Gorges της Κίνας, υπάρχει πάντα η πιθανότητα το ανθρώπινο λάθος ή η άγνοια να οδηγήσουν στο πιο καταστροφικό ίσως σενάριο. Αυτό της κατάρρευσης του Burj Khalifa, κάτι που θα σήμαινε αμέτρητους νεκρούς, ανθρώπους που θα έχαναν πολλά χρήματα και φυσικά έναν μεγάλο σωρό από ερείπια στην καρδιά του Ντουμπάι. Ας ρίξουμε, ωστόσο, μια ματιά στα χαρακτηριστικά του Burj Khalifa που το προστατεύουν από μια τόσο τρομερή μοίρα.

Όλοι οι ουρανοξύστες πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του ανέμου, και οι αρχιτέκτονες του Burj Khalifa βρήκαν έναν πολύ έξυπνο τρόπο για να διατηρήσουν το κτίριο σε όρθια θέση σε έντονες συνθήκες. Σύμφωνα με το περιοδικό Inquiries Journal, ο πύργος αποτελείται από αρκετούς μικρότερους πύργους που μοιάζουν με μίσχους που βρίσκονται γύρω από ένα κεντρικό κώνο.



Αυτός ο φαινομενικά περίεργος σχεδιασμός εξυπηρετεί πραγματικά τη λειτουργία του να μην επιτρέπει στους ανέμους να σχηματίζουν στροφές, ή ισχυρά ρεύματα αέρα που θα μπορούσαν να ραπίζουν το κτίριο ή ακόμη και να καταστρέψουν τον πύργο. Μία τεχνική που ο Μπιλ Μπέικερ, επικεφαλής μηχανικός του κτηρίου, χαρακτήρισε ως «σύγχυση του ανέμου», η οποία απλώς εμποδίζει τον άνεμο να πιάσει το κτίριο, αναφέρει το grunge.com.

Από την άλλη, πύργοι όπως το Taipei 101, το Citigroup Center στη Νέα Υόρκη και το κτίριο John Hancock στη Βοστώνη χρησιμοποιούν κάτι που ονομάζεται συντονισμένος μαλακός αποσβεστήρας (γνωστός και ως σεισμικός αποσβεστήρας) για να μειώσουν την επίδραση του ανέμου. Στην ουσία πρόκειται για μια γιγαντιαία μπάλα που κρέμεται στην κορυφή του πύργου που περιστρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τον τρόπο με τον οποίο ο άνεμος σπρώχνει το κτίριο για να το αποτρέψει από την ταλάντευση.

Ωστόσο, παρά τον πρωτοποριακό σχεδιασμό του, το Burj Khalifa λικνίζεται ακόμα μπροστά και πίσω περίπου για δύο μέτρα στην κορυφή του όταν φυσάει. Αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αναφέρει το grunge.com, καθώς είναι έτσι φτιαγμένος που δύσκολα θα καταρρεύσει. Τουλάχιστον όχι άμεσα.