ΟΑΕΔ: Σαρωτικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας – Διασύνδεση με τον μισθό - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

ΟΑΕΔ: Σαρωτικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας – Διασύνδεση με τον μισθό


Σαρωτικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας προετοιμάζει ο ΟΑΕΔ. 

Η διασύνδεση με τον μισθό έτσι ώστε να χορηγείται ένα ποσό σε σχέση με τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, κατά μοντέλο της «έκθεσης Πισσαρίδη», είναι η πλέον σημαντική από αυτές.

Στην ηλεκτρονική έκδοση που ετοίμασε ο Οργανισμός, για την 85η ΔΕΘ, αναλύονται περιληπτικά οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν. Αυτές επικεντρώνονται σε πέντε βασικά σημεία:

1) Ανασχεδιασμός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, με απλοποίηση και συγχώνευση επιδομάτων και παροχών.

2) Ανάπτυξη νέου πλαισίου υποχρεώσεων των ανέργων, με την ενεργό αναζήτηση εργασίας να αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα διατήρησης των «προνομίων» που απορρέουν από την ιδιότητα του ανέργου.

3) Έμφαση στην αναβάθμιση των προσόντων και κατάργηση πιθανών αντικινήτρων.

4) Διασύνδεση του ύψους του επιδόματος ανεργίας με τον μισθό, με ασφαλιστική δικλίδα τον καθορισμό ανώτατου και κατώτατου ορίου (που δεν θα είναι χαμηλότερο από αυτό που είναι σε ισχύ με τις ισχύουσες διατάξεις). Δηλαδή, 400 ευρώ και από 1.1.2022 διαμορφώνεται στα 407 ευρώ.

5) Εκσυγχρονισμό του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων.

Οι παρεμβάσεις αυτές αναμένεται να αποτελούν τη βάση του νομοσχεδίου για την κατάρτιση, που πρόκειται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εργασίας το αργότερο έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Την ίδια στιγμή ο Οργανισμός προετοιμάζει το έδαφος για να δημιουργήσει έως 145.000 νέες θέσεις εργασίας για ανέργους κατά τα επόμενα έτη.

Ισχυρά κίνητρα

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», έχει σχεδιαστεί ένα σχέδιο για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας μέσα από απλουστευμένα προγράμματα απασχόλησης, «ανοικτού τύπου», με ισχυρά κίνητρα για την πρόσληψη ανέργων, τα οποία στοχεύουν στη δημιουργία επιπλέον 75.000 νέων θέσεων εργασίας στην πραγματική οικονομία της χώρας.

Επιπλέον, η δημιουργία άλλων 70.000 νέων θέσεων εργασίας περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Συνολικά, για τα επόμενα χρόνια ο στόχος είναι η δημιουργία περίπου 145.000 νέων θέσεων εργασίας μέσω νέων επιχορηγήσεων.

Δύο τύποι προγραμμάτων

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ διακρίνονται σε:

α) Προγράμματα κλειστού πλαισίου με πεπερασμένη διάρκεια και αριθμό ωφελουμένων.

β) Προγράμματα ανοικτού πλαισίου, τα οποία είναι μoνίμως διαθέσιμα προς τις επιχειρήσεις και τους ανέργους. Στόχος είναι να παρέχονται εξατομικευμένες υπηρεσίες προς τους επιχειρηματίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε εργοδότη.

Επίσης, τα προγράμματα στοχεύουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες στην αγορά εργασίας που διαθέτουν κοινά ηλικιακά ή άλλα χαρακτηριστικά. Ο σχεδιασμός του Οργανισμού θέλει να υλοποιηθούν στοχευμένες δράσεις ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό. 

Έτσι, θα ενισχυθεί η υποστηριζόμενη απασχόληση και θα στηριχθούν οι άνεργοι που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού.