Γιατί η κουρτίνα του μπάνιου κολλάει πάνω μας όταν κάνουμε ντους - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί η κουρτίνα του μπάνιου κολλάει πάνω μας όταν κάνουμε ντους



Για τους περισσότερους από εμάς, το ντους είναι ο τρόπος που απομακρύνουμε κάθε εξωτερικό ερέθισμα και αγχώδη σκέψη, καθώς και μια στιγμή να απολαύσουμε εν ηρεμία τον εαυτό μας. 

Η ευδαιμονία της μονοτονίας μπορεί συχνά να οδηγήσει σε δημιουργική έμπνευση ή νέες ιδέες, όπως χαρακτηριστικά συνέβη και με τον διάσημο συγγραφέα Aaron Sorkin, ο οποίος είχε πει κάποτε, σύμφωνα με το mentalfloss.com, ότι χρειάζεται έως και έξι ντους την ημέρα για να ξεμπλοκάρει το μυαλό του και να συνεχίσει την εκάστοτε ιστορία του.

Αλλά δεν ισχύει το ίδιο για όλους, με τους περισσότερους από εμάς να έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κουρτίνα που κολλάει μονίμως πάνω μας.


Γιατί η κουρτίνα του μπάνιου κολλάει πάνω μας

Οι κουρτίνες μπάνιου, λοιπόν, έχουν την τάση να διογκώνονται προς τα μέσα κατά τη διάρκεια των ντους, να τυλίγονται γύρω από το σώμα μας και κάθε φορά που απολαμβάνουμε το ντούς μας να μας κάνουν να νιώθουμε κάπως αναστατωμένοι και όχι ήρεμοι, τελικά. Παρόλο που πρόκειται για ένα αθώο συμβάν, η επιστήμη έχει προσπαθήσει να κατανοήσει τη φυσική πίσω από το φαινόμενο.


Σύμφωνα με το mentalfloss.com, το 1938, η Λαϊκή Επιστήμη θεωρούσε ότι οι κουρτίνες μπάνιου συμπεριφέρονταν με αυτόν τον τρόπο ως αποτέλεσμα των ρευμάτων του αέρα. Όταν ανεβαίνει ο ζεστός αέρας από το ζεστό νερό, ο κρύος αέρας γύρω από την μπανιέρα προσπαθεί να το αντικαταστήσει, αναγκάζοντας την κουρτίνα -η οποία βρίσκεται ενδιάμεσά τους- να αναταραχθεί. Αυτή η εξήγηση φάνηκε να ικανοποιεί τους ανθρώπους για λίγο, έως ότου κάποιος επεσήμανε ότι οι κουρτίνες μπάνιου τείνουν να κινούνται ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός κρύου ντους.

Άλλοι, πάλι, πίστευαν ότι η κουρτίνα μπάνιου ενεργούσε ως αποτέλεσμα της αρχής του Bernoulli, η οποία αναφέρει ότι η πίεση του αέρα γύρω από το ρευστό μειώνεται όταν το ρευστό κινείται γρήγορα. Με τη διαφορά στην πίεση του αέρα μέσα και έξω από την μπανιέρα, λοιπόν, η κουρτίνα είναι λογικό να κινείται.


Το 2001, κάποιος είχε τελικά τα μέσα και το κίνητρο να εξετάσει πιο προσεκτικά αυτήν τη θεωρία. Ο David Schmidt, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst, χρησιμοποίησε λογισμικό υπολογιστών για να αναπαράγει ένα τυπικό ντους (ράβδο, κουρτίνα και κεφαλή ντους). Ο Schmidt διαπίστωσε ότι ο ψεκασμός νερού από το ντους δημιούργησε μια δίνη με περιοχή χαμηλής πίεσης -κάτι σαν το κέντρο ενός κυκλώνα. 

Αυτή η περιοχή είναι εκείνη που «απορροφά» την κουρτίνα μπάνιου προς τα μέσα. Παρά τη σχετική ηρεμία του ντους, η προσομοίωση έδειξε ότι βρίσκεστε βασικά στο μάτι μιας καταιγίδας πολύ χαμηλού επιπέδου όταν απολαμβάνετε το ντους σας.


Το 2007, ο συγγραφέας φυσικής Peter Eastwell σημείωσε ότι το φαινόμενο του κυκλώνα ήταν πιο έντονο σε θερμότερο νερό απ’ ό,τι σε πιο κρύο, καθώς και ότι οι παράγοντες όπως η απόσταση της κουρτίνας από το ντους επηρέασαν την κίνησή της. 

Αυτό που μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, για να απολαμβάνετε περισσότερο το ντους σας χωρίς η κουρτίνα μπάνιου να κολλάει πάνω σας, είναι να χρησιμοποιήσετε μια πιο βαριά κουρτίνα ή να βάλετε βαρίδια στην υπάρχουσα. Φυσικά, πολύ πρακτική λύση αποτελεί και η γυάλινη πόρτα!