Ελληνογαλλική συμφωνία για αγορά φρεγατών και σύμφωνο για αμοιβαία αμυντική συνδρομή - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ελληνογαλλική συμφωνία για αγορά φρεγατών και σύμφωνο για αμοιβαία αμυντική συνδρομή


Αγορά φρεγατών και κορβετών από το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, περιλαμβάνει η ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες ανακοινώνεται και επίσημα αύριο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μεταβαίνουν αύριο στο Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι, ως συναρμόδιοι υπουργοί, θα υπογράψουν τις σχετικές συμφωνίες.

Στο σκέλος της αμυντικής συμφωνίας αυτή θα περιέχει στοιχεία ρήτρας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Αφορά μια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πάνω από ένα χρόνο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι καταλυτικό ρόλο για τις τελικές υπογραφές διαδραμάτισαν τα όσα συνέβησαν με τη συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας (AUKUS).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι αφορούν την προμήθεια φρεγατών «FDI» και κορβετών τύπου «Gowind».Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνεται και το σύνολο των οπλικών συστημάτων που μπορούν να φέρουν αυτά τα πλοία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι πρώτες φρεγάτες θα ενσωματωθούν στο Πολεμικό Ναυτικό γύρω στο 2025.

Στο αποψινό δείπνο Μακρόν – Μητσοτάκη αναμένεται να τεθεί μεταξύ άλλων η τουρκική προκλητικότητα και η στρατηγική έντασης που έχει αναπτύξει εκ νέου ο Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο, μετά από ένα διάστημα σχετικής νηνεμίας. Σημειωτέον ότι ο κ. Μακρόν έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τείχους απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία, κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση του Τούρκου προέδρου, κάνοντας τον Γάλλο πρόεδρο το νούμερο ένα πολέμιο της τουρκικής τακτικής.

Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονται από τον Αύγουστο του 2019 σε ανοιχτή γραμμή, καθώς το πρώτο ταξίδι στην Ευρώπη με την ιδιότητα του πρωθυπουργού ο κ. Μητσοτάκης το έκανε στη Γαλλία.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα σύντομα θα διαθέτει όχι 18 όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί αλλά 24 Rafale, καθώς θα αποκτηθούν ακόμη έξι ώστε να συμπληρωθεί η πρώτη Μοίρα (332 της Πολεμικής Αεροπορίας). Όπως είναι γνωστό άλλωστε τα πρώτα έξι Rafale θα πετούν στον ελληνικό ουρανό πριν από το τέλος του 2021.

«Ας κάνουμε λίγο υπομονή», απάντησε χαρακτηριστικά νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτώμενος για το αν η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι υπάρχει περίπτωση να συνοδευτεί με ανακοινώσεις σχετικά με την απόκτηση γαλλικών φρεγατών.

Υπενθυμίζεται ότι πηγές εκτιμούσαν ότι στο Παρίσι το παρόν θα δώσουν εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, στοιχείο που δεν αποκλείεται να συνδέεται με το ζήτημα των υπό αγορά φρεγατών. Η συγκεκριμένη πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται όμως θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν εξελίξεις για αυτό το θέμα.