ΣΥΠΠΑΖΑΘ: Στην τελική ευθεία το πρώτο στην Ελλάδα, διαδημοτικό καταφύγιο ζώων - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

ΣΥΠΠΑΖΑΘ: Στην τελική ευθεία το πρώτο στην Ελλάδα, διαδημοτικό καταφύγιο ζώων



Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημοπράτηση του πρώτου και πιο σύγχρονου δημοτικού καταφυγίου ζώων στην Ελλάδα που θα κατασκευαστεί στο Λάκκωμα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, Αντώνη Ζαβέρκο, το έργο δημοπρατείται το αμέσως επόμενο διάστημα με ανοιχτό διαγωνισμό και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε 12 με 14 μήνες από τώρα.

Πρωτοπόρος σε θέματα προστασίας αδέσποτων ζώων, αναδεικνύεται ο Σύνδεσμος Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ), των δήμων Καλαμαριάς, Θέρμης και Θερμαϊκού, καθώς είναι ο πρώτος σύνδεσμος που θα υλοποιήσει τη δημιουργία νέου καταφυγίου με κτηνιατρικές κλινικές, με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, στο Λάκκωμα.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, Αντώνης Ζαβέρκος, από τους 365 δήμους που κατέθεσαν φάκελο, ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ – για λογαριασμό των τριών δήμων – ήταν ο μόνος που πήρε έγκριση χωρίς καμία παρατήρηση, γεγονός που σημαίνει ότι μέσα σε 12 με 14 μήνες, το νέο καταφύγιο που θα είναι το καλύτερο στην Ελλάδα, θα είναι έτοιμο.

Εκεί όπως εξηγεί ο κ. Ζαβέρκος, θα μπορούν να παραμένουν έως και 150 ζώα, μέχρι να γίνει η αποθεραπεία τους ή μέχρι να ολοκληρωθεί η περίθαλψη τους.

«Ο αριθμός των 150 δεν επαρκεί, αλλά έτσι είναι οι προδιαγραφές από το κράτος. Δεν μπορούν να γίνουν περισσότερες κλίνες, διότι αυτό το οποίο κάνουν οι δήμοι και οι σύνδεσμοι, δεν είναι να μαζεύουν και να φυλακίζουν τα ζώα. Εμείς μαζεύουμε, στειρώνουμε και περιθάλπουμε τα ζώα, τα οποία είναι από ατυχήματα ή άρρωστα και μετά τα επαναφέρουμε στο φυσικό τους περιβάλλον, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος 4039/12 αλλά και ο νέος νόμος για τα ζώα συντροφιάς που θα ισχύει από την 1/1/22» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαβέρκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ είναι πανέτοιμος, καθώς έχουν γίνει τα τεύχη δημοπράτησης και τώρα θα προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου με ανοιχτό διαγωνισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου. Η δε ταχύτητα με την οποία ενήργησε ο Σύνδεσμος, είναι αξιοσημείωτη, καθώς την ίδια στιγμή, άλλοι δήμοι δεν έχουν προχωρήσει καν , στη χωροθέτηση των καταφυγίων…..

Η χρηματοδότηση του έργου έχει ήδη εγκριθεί – μέσω του Φιλόδημος ΙΙ – μέχρι του ποσού των 2,2 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,2 εκ ευρώ προέρχονται από τα υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, κονδύλια που είναι κατατεθειμένα στο Παρακαταθηκών και Δανείων εδώ και έναν χρόνο, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν σε ιδίους πόρους από τους τρεις δήμους. Εκτιμάται μάλιστα ότι το ποσό δεν θα χρειαστεί στο σύνολο του, καθώς θα υπάρχει και η έκπτωση που γίνεται συνήθως στη διαδικασία του διαγωνισμού. Με την ολοκλήρωση του, αναμένεται να απασχολεί συνολικά 28 εργαζόμενους, όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.

Μειώθηκαν κατά 35% τα αδέσποτα μέσα σε δύο χρόνια

Ο πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, αναφέρθηκε στον διαρκή αγώνα που κάνει ο Σύνδεσμος, για την προστασία των ζώων στους τρεις δήμους, με τακτικά προγράμματα στειρώσεων που βοήθησαν ώστε να μειωθεί σημαντικά το πρόβλημα με τα αδέσποτα, αλλά και με ένα αξιοθαύμαστο πρόγραμμα υιοθεσιών.

Συγκεκριμένα, εδώ και δύο χρόνια από τότε που ανέλαβε ο κ. Ζαβέρκος, οι στειρώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ δύο φορές τον χρόνο γίνονται 150 στειρώσεις δωρεάν, από εθελοντές γιατρούς που έρχονται, ένας από τη Γερμανία, ένας από την Ελλάδα, σε συνεργασία με το καταφύγιο της ACE.



«Ο σύνδεσμος μας, διαθέτει τα δύο βανάκια του τα οποία έχει και όλο του το προσωπικό καθώς και τσιπ, εμβόλια, αποπαρασιτώσεις και ότι φάρμακα χρειαστεί, για τις 5 μέρες που μένουν τα ζωάκια εκεί, μέχρι να γίνει η αποθεραπεία τους και σε αρσενικά και σε θηλυκά σκυλάκια και το ίδιο σε γάτες»
λέει ο πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ.

Ο κ. Ζαβέρκος προτρέπει τον κόσμο να εμβολιάζει και να στειρώνει τα ζώα του – όπως προβλέπει πλέον υποχρεωτικά και ο νέος νόμος για τα ζώα συντροφιάς, καθώς υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με τα αδέσποτα στους δρόμους – αλλά και να υιοθετεί όσα περισσότερα ζωάκια μπορεί.

 Μάλιστα, όπως επισημαίνει, μέσα στο 2020 μέσω και του site του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, έχουν γίνει συνολικά 603 υιοθεσίες.

Τόσο με το πρόγραμμα των στειρώσεων που έχουν διπλασιαστεί, όσο και μέσω των υιοθεσιών, τα αδέσποτα έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 35%, από τη στιγμή που ανέλαβε ο κ. Ζαβέρκος.

Ο ίδιος, βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα στην Ελλάδα, αναφέρει ότι το πρόβλημα έχει τις ρίζες του και στην παιδεία και για αυτόν τον λόγο όπως είπε είχε ζητήσει να μπει αντίστοιχο μάθημα και στα σχολεία.

 GRTimes