Η αρρώστια που στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία του καθετήρα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η αρρώστια που στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία του καθετήρα



Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους εθνοπατέρες της Αμερικής, καθώς ήταν ένας από τους συντάκτες της περίφημης Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.


Ωστόσο, πέρα από την πολιτική, με την ιδιότητα του επιστήμονα αποτέλεσε μία από τις σημαντικές προσωπικότητες του Διαφωτισμού και της ιστορίας της φυσικής, κυρίως για τις ανακαλύψεις και τις θεωρίες του αναφορικά με τον ηλεκτρισμό.

Παρόλα αυτά, είναι εφευρέτης πολλών πραγμάτων που αιώνες αργότερα από την ανακάλυψή τους χρησιμοποιούνται ακόμα. Όπως και ο καθετήρας, αφορμή για την εφεύρεση του οποίου στάθηκε η αρρώστια του αδερφού του.


Η αρρώστια του αδερφού του Φραγκλίνου και η ανακάλυψη του καθετήρα

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το grunge.com, ανάμεσα στις εφευρέσεις του συγκαταλέγονται ένα από τα πρώτα είδη βατραχοπέδιλων, μια πρωτοπόρα ιδέα που σκέφτηκε μόλις στα 11 του χρόνια, μια ανοιχτή θερμάστρα από σίδερο, διπλοεστιακά γυαλιά για να αποφύγει το πρόβλημα της αλλαγής γυαλιών οράσεως και πρεσβυωπίας, καθώς και ο καθετήρας. Πιο συγκεκριμένα, αφορμή για την δημιουργία ενός πιο πρακτικού καθετήρα στάθηκε η αρρώστια του αδερφού του.

Την εποχή του Φραγκλίνου, λοιπόν, ο καθετήρας ήταν ένα σχετικά δύσχρηστο αντικείμενο και αρκετά άκαμπτο, καθώς αποτελείτο από μεταλλικούς σωλήνες. Η χρήση του δε ήταν άκρως οδυνηρή για όποιον έπασχε από πέτρες στο ουροποιητικό και τα νεφρά. Με αφορμή, λοιπόν, την αρρώστια του αδερφού του το 1752, ο οποίος είχε πέτρες στο ουροποιητικό σύστημα, ο Φραγκλίνος έψαχνε έναν τρόπο να κάνει πιο εύχρηστο και «ευχάριστο» προς τον ασθενή τον καθετήρα.

Κατάλαβε, λοιπόν, ότι αυτό που καθιστούσε τη διαδικασία λιγότερο επώδυνη ήταν το γεγονός ότι ο σωλήνας θα έπρεπε να κινείται μαζί με το το όργανο στο οποίο έπρεπε να εισαχθεί. Να γίνει με λίγα λόγια πιο ευέλικτος. Έτσι, με τη βοήθεια ενός αργυροχόου δημιούργησε τον εύκαμπτο καθετήρα που είχε σχεδιάσει. Αυτό που είχε φανταστεί, στην ουσία, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από έναν σωλήνα από μικρούς αλληλοσυνδεόμενους ασημένιους δακτυλίους που του επέτρεπαν να κινείται περισσότερο.