Ο κρυμμένος μιναρές στο κέντρο της Θέρμης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ο κρυμμένος μιναρές στο κέντρο της Θέρμης



Συνεχίζοντας τις περιπλανήσεις στις γειτονίες και τους οικισμούς της Θεσσαλονίκης το Thesekdromi σας παρουσιάζει ένα καλά κρυμμένο μυστικό της Θέρμης .

Είναι ο μιναρές που αποτελεί το παλιότερο οθωμανικό κτίσμα στη Θέρμη. Στην πραγματικότητα μάλιστα βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από την κεντρική πλατεία, στην οδό Αεροπορίας 15.



Ο μιναρές στη Θέρμη αποτελεί έναν από τους τέσσερις μιναρέδες που έχουν απομείνει σήμερα στην Θεσσαλονίκη. 

Οι άλλοι τρεις είναι ο μιναρές της Ροτόντας ,το καμπαναριό της Αγίας Σοφίας που αρχικά ήταν χτίστηκε ως μιναρές ενώ τρίτος πιο χαμηλός μιναρές σώζεται στην περιοχή της Χαλκηδόνας στο εντυπωσιακό νεκροταφείο των Βογομίλων




Οι σωζόμενοι μιναρέδες της Θεσσαλονίκης




Το τζαμί και ο μιναρές στη Θέρμη



Λεπτομέρεια του εξώστη


Αρχικά στο σημείο υπήρχε τζαμί που όμως καταστράφηκε. Τα ερείπια που βλέπει ο επισκέπτης σήμερα είναι από μεταγενέστερο τίριο.


Ο μιναρές χρονολογείται από το 1750


Ο μιναρές στο Ισλαμ

Χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό στοιχείο της μουσουλμανικής θρησκείας μαζί με το τζαμί αποτελεί ο μιναρές.

Παλιότερα, η πρόσκληση προς προσευχή γινόταν από τον μουεζίνη, που έβγαινε στον μιναρέ και φώναζε το αντάν, για να ακούν όλοι οι πιστοί.Οι μιναρέδες εξυπηρετούν πολλαπλούς σκοπούς. 

Αρχικά παρέχουν ένα οπτικό σημείο εστίασης για τους πιστούς και χρησιμοποιούνται γενικά για την μουσουλμανική πρόσκληση σε προσευχή . Η βασική μορφή ενός μιναρέ περιλαμβάνει τη βάση, τον κορμό, τη σκεπή και την κορυφή. 

Είναι γενικά ψηλοί πυργίσκοι με κωνική ή στρογγυλή κορυφή. Ο μιναρές στη Θέρμη χρονολογείται από το 1750 περίπου και αποτελείται από τετράγωνη βάση και υψηλό κυλινδρικό πύργο με εξώστη και θύρα.

Το 1991 ανακηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Παρ’ όλα αυτά δεν τυγχάνει ιδιαίτερης αξιοποίησης και συντήρησης από τους Αρμόδιου Φορείς.



Αξίζει να αναφερθεί πως σε κοντινή απόσταση από τον μιναρέ στη Θέρμη, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Αστυνομικό Τμήμα Θέρμης υπήρχε Ενετικός Πύργος ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1955.


thessalonikiartsandculture
Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης
archive.saloni.ca
culture.gr