Τζανάκης: "Να καταργηθούν οι ναργιλέδες: Είναι εκκολαπτήριο του ιού" - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τζανάκης: "Να καταργηθούν οι ναργιλέδες: Είναι εκκολαπτήριο του ιού"Ο καθηγητής πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, αναφέρθηκε στις εξελίξεις της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και τις συνήθειές μας που πρέπει ν’ αλλάξουν, για να την αντιμετωπίσουμε.

Μιλώντας στον ANT1 ο Ν. Τζανάκης εκτίμησε πως, μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα αξιοποιηθεί το 50% με 60% της ισχύος του υγειονομικού συστήματος. «Σύμφωνα με το μοντέλο μας, προβλέπουμε ότι οι διασωληνωμένοι θα φτάσουν προς τα μέσα Αυγούστου μεταξύ 220 και 280. Τώρα είμαστε στο 190. Αυτές είναι διαχειρίσιμες καταστάσεις, όσο αφορά την πίεση στο Σύστημα Υγείας», είπε και συνέχισε: 
«Μπορούμε να το διαχειριστούμε, εκτός αν μας εκπλήξει ο ιός. Και να μην εκπλήξουμε και τους εαυτούς μας με τη συμπεριφορά μας η οποία θα πρέπει να τροποποιηθεί σε ένα στέλεχος το οποίο μεταδίδεται πλέον αερογενώς. 
Είχαμε τις μελέτες από την Αμερική σε μια πόλη με πλήρως εμβολιασμένους. Φαίνεται ότι πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα».

Να καταργηθούν οι ναργιλέδες – Είναι εκκολαπτήριο του ιού
Ο καθηγητής επισήμανε ότι, κατά τη γνώμη του, η Επιτροπή θα πρέπει να τροποποιήσει τα υγειονομικά της πρωτόκολλα. «Σίγουρα δεν μπορούμε να πηγαίνουμε χωρίς μάσκες πουθενά, ίσως, εκτός από μέρη που είμαστε μόνοι μας ή με πάρα πολύ λίγους ανθρώπους, σε εξωτερικούς χώρους», υπογράμμισε.

Ο Ν. Τζανάκης τόνισε, επιπλέον, ότι αυτό σημαίνει, σε κάποιες περιπτώσεις, και αλλαγή συνηθειών για μερίδα του κόσμου. «Υπάρχουν κάποιες λειτουργίες, όπως οι ναργιλέδες, όπου ο καθένας εισπνέει και εκπνέει μέσα σε αυτή τη συσκευή, και το μόνο που αλλάζει είναι το επιστόμιο. 

Θα πρέπει να καταργηθούν αυτά. Είναι εκκολαπτήριο ιού αυτές οι συσκευές. Προτείνω και προτρέπω τον κόσμο να μην ζητάει ναργιλέδες, να μην κάνει ναργιλέδες σε χώρους καφέ και ψυχαγωγίας. Δεν αποστειρώνονται, έχουμε να κάνουμε με ένα στέλεχος που πρέπει να προσέξουμε πολλά», συμπλήρωσε.