Αντέχει, παρά τις αναταράξεις, ο τουρισμός - Αυξημένες οι πτήσεις προς Ελλάδα και τον Αύγουστο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αντέχει, παρά τις αναταράξεις, ο τουρισμός - Αυξημένες οι πτήσεις προς Ελλάδα και τον Αύγουστο


Μπορεί και το φετινό καλοκαίρι να επιφύλασσε πολλές προκλήσεις για τους ανθρώπους του ελληνικού τουρισμού, όμως ο κλάδος δείχνει ισχυρά σημάδια ανθεκτικότητας και ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurocontrol, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την ασφάλεια της αεροπλοΐας, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας βρίσκεται ανάμεσα στους δέκα αερολιμένες που κατά μέσο όρο χειρίστηκαν τις περισσότερες αφίξεις και αναχωρήσεις ανά ημέρα το διάστημα μεταξύ 5 και 11 Αυγούστου.

Μάλιστα, σε μία ένδειξη ανθεκτικότητας, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει τη δεύτερη μικρότερη πτώση όσον αφορά τον αριθμό πτήσεων σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2019, της τάξης του 15%, τη στιγμή που μερικοί από τους πλέον νευραλγικούς κόμβους στην Ευρώπη, όπως τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, της Μαδρίτης, του Παρισιού και του Άμστερνταμ, κατέγραφαν «βουτιά» μεταξύ 28 και 37%.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurocontrol, η Ελλάδα ήταν 7η στην πτητική κίνηση στις 11 Αυγούστου, πίσω από πληθυσμιακά πολύ μεγαλύτερες χώρες -όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Τουρκία- και μάλιστα εμφάνιζε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό αύξησης πτήσεων (+7%) σε βάθος δύο εβδομάδων. Μόνον το Ηνωμένο Βασίλειο (+12%) είχε ταχύτερη αύξηση των αφίξεων και των αναχωρήσεων εκείνο το 14ήμερο.



Παράγοντας - κλειδί τα δρομολόγια των Ryanair και easyJet

Η παράλληλη «άνοδος» Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου δεν αποτελεί σύμπτωση, καθώς τα δρομολόγια των εταιρειών Ryanair και easyJet ανάμεσα στις δύο χώρες αποτέλεσαν παράγοντα-κλειδί στην αύξηση των συνολικών πτήσεων των δύο αερομεταφορέων τις δύο εβδομάδες έως την 11η Αυγούστου.

Τα στοιχεία της Eurocontrol έρχονται να επικυρώσουν δημοσίευμα των «Financial Times» σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα αναδεικνύεται νικήτρια στον αγώνα για την ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη, με βάση τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας OAG.

Σύμφωνα με την OAG, μολονότι οι θέσεις στις πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί τον Αύγουστο στην Ευρώπη είναι μειωμένες κατά 31% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, στα δρομολόγια προς την Ελλάδα οι θέσεις σημειώνουν αύξηση κατά 2%. Αυτό σημαίνει ότι η αυγουστιάτικη επιβατική κίνηση ξεπερνά τα επίπεδα μιας χρονιάς-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.