Φωτιά στο αυτοκίνητο: Τι να κάνω; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Φωτιά στο αυτοκίνητο: Τι να κάνω;



H πρόκληση φωτιάς στο αυτοκίνητο είναι ένα συχνό πλέον φαινόμενο, κυρίως τις ημέρες του καύσωνα. Με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αναφέρουμε χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση πυρκαγιάς…

Τα αυτοκίνητα μπορούν να πιάσουν φωτιά από πολλές αιτίες. Μηχανικά ή ηλεκτρικά θέματα είναι τα πιο συνήθη αίτια, ενώ επιπλέον, ένα αυτοκίνητο μπορεί να πιάσει φωτιά έπειτα από σύγκρουση. 

Κατά σειρά οι ενέργειες που θα πρέπει να κάνετε όταν την αντιληφθείτε είναι:

α) Εάν δείτε καπνό ή φλόγα ή μυρωδιά από καμένο λάστιχο ή πλαστικό αντιδράστε αμέσως!

β) Κάντε στην άκρη όσο πιο γρήγορα μπορείτε, βεβαιωθείτε ότι έχετε ανάψετε το φλας για να φτάσετε σε ασφαλές σημείο του δρόμου (parking) ή σε κάποιο σταθμό εξυπηρέτησης και σταματήστε αμέσως, σβήνοντας τη μηχανή.

γ) Βγάλτε όλους τους επιβαίνοντες από το αυτοκίνητο. Μην επιστρέφετε στο καιόμενο όχημα για κανένα λόγο.

δ) Απομακρύνετέ τους όλους τουλάχιστον 100 μέτρα απόσταση από το φλεγόμενο όχημα και μακριά από την κυκλοφοριακή κίνηση.

ε) Καλέστε το 199 και ενημερώστε με ακρίβεια για το συμβάν.



Τι πρέπει να κάνετε για την πρόληψη της πυρκαγιάς

Για να μην βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να δείτε την περιουσία σας να καίγεται, θα πρέπει κατά πρώτο και κυριότερο, να είσαστε σίγουροι ότι έχετε συντηρήσει σωστά το αυτοκίνητό σας. Ένα καλά συντηρημένο αυτοκίνητο έχει λιγότερες πιθανότητες να πιάσει φωτιά.

Εάν πρόκειται να μεταφέρετε μέσα στο χώρο των επιβαινόντων βενζίνη ή μικρές ποσότητες υγραερίου, αυτά θα πρέπει να είναι καλά σφραγισμένα. Φροντίστε να κρατάτε το παράθυρο ανοιχτό για εξαερισμό.



Επίσης, να έχετε πάντα υπόψιν ότι τα γκαζάκια και οι φιάλες προπανίου δεν πρέπει να μεταφέρονται ποτέ στο χώρο του κινητήρα του αυτοκινήτου, όπου αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες.

Ποτέ μην παρκάρετε το αυτοκίνητο εκεί που υπάρχουν εύφλεκτα υλικά όπως ξερά χόρτα, που ενδέχεται να έρθουν σε επαφή με τον ζεστό καταλύτη.

Να γνωρίζετε ότι τα επικίνδυνα σημάδια όπως κομμένα ή χαλαρά καλώδια, διαρροές λαδιού ή υγρών καθώς και ηλεκτρομαγνητικά προβλήματα, συμπεριλαμβανόμενης και της περίπτωσης που παρατηρήσετε μια ασφάλεια πόρτας η οποία πέφτει πάνω από μια φορά, ενδέχεται να επιφέρουν την πρόκληση πυρκαγιάς.


newsauto.gr