Απεγνωσμένοι από την ξηρασία, αγρότες νοικιάζουν μέλισσες για την επικονίαση των καλλιεργειών - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Απεγνωσμένοι από την ξηρασία, αγρότες νοικιάζουν μέλισσες για την επικονίαση των καλλιεργειών



Η ξηρασία που πλήττει πολλές αμερικανικές πολιτείες, συνέπεια της κλιματικής κρίσης, δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα, με απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Ήδη, οι καύσωνες έχουν ρίξει κατακόρυφα την παραγωγή μελιού στη Βόρεια Ντακότα, την κορυφαία παραγωγό πολιτεία, και η έλλειψη μελισσών που απαιτούνται για την επικονίαση φρούτων και λουλουδιών θέτει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες της Δυτικής Ακτής, όπως αμύγδαλα, δαμάσκηνα και μήλα.

Μάλιστα, όπως γράφει το Reuters πολλοί μελισσοκόμοι μεταφέρουν τα έντομα που έχουν αποδυναμωθεί από την ξηρασία με φορτηγά στις φάρμες αμυγδάλου της Καλιφόρνιας το χειμώνα για να επικονιάσουν τους οπωρώνες στον κορυφαίο παγκόσμιο παραγωγό ξηρών καρπών που έχει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση για υποκατάστατα γάλακτος. Στη συνέχεια, περνούν σε άλλα φρούτα.

Ο αντίκτυπος της ξηρασίας λοιπόν θα γίνει αισθητός πολύ πιο πέρα ​​από τη Βόρεια Ντακότα, όπου τα μαραμένα πλέον βοσκοτόπια κάποτε έδιναν άφθονη τροφή στις μέλισσες.

Η έλλειψη ισχυρών αποικιών μελισσών και το επακόλουθο υψηλότερο κόστος για τη μίσθωση τους για υπηρεσίες επικονίασης, αυξάνουν τις προκλήσεις των καλλιεργητών της Δυτικής Ακτής που ήδη αντιμετωπίζουν την ξηρασία και, στην Καλιφόρνια, το αυξανόμενο κόστος νερού. Θα μπορούσε επίσης να αυξήσει το κόστος λιανικής.

Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει τις ακραίες καιρικές συνθήκες, από τη μεγάλη ζέστη με τις πλημμύρες και τις ξηρασίες, με την κλιματική αλλαγή. Τέτοια καιρικά φαινόμενα πλήττουν την τροφική αλυσίδα, αυξάνουν το κόστος των τροφίμων και δημιουργούν οικονομικό πόνο σε αγρότες μικρής κλίμακας-και καταστροφικές αποικίες μελισσών.

Οι 2,7 εκατομμύρια αποικίες μελισσών στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκ των οποίων μία στις πέντε στη Βόρεια Ντακότα, είναι ζωτικής σημασίας για την επικονίαση πολλών καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων κερασιών και ροδάκινων, καθώς και αμυγδάλων και μήλων. Τα έσοδα από υπηρεσίες επικονίασης ανήλθαν σε 254 εκατομμύρια δολάρια το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η Βόρεια και Νότια Ντακότα, η Μοντάνα και η Μινεσότα αντιπροσώπευαν το 46% της συνολικής παραγωγής μελιού των ΗΠΑ πέρυσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Οι μελισσοκόμοι μεταφέρουν τις κυψέλες των μελισσών σε πιο ήπια κλίματα όπως η Καλιφόρνια κατά το φθινόπωρο και το χειμώνα, εκμισθώνοντας αποικίες σε φάρμες φρούτων και καρυδιών για επικονίαση των καλλιεργειών.

Παράγοντες της αγοράς αναμένουν λιγότερα από 30 κιλά μελιού ανά αποικία από τις περίπου 16.000 κυψέλες του αυτό το καλοκαίρι, από 50 κιλά τα τελευταία χρόνια, καθώς η Βόρεια Ντακότα υποφέρει από τη χειρότερη ξηρασία από το 1988.

Οι τιμές του μελιού έχουν αυξηθεί περίπου 15% έως 20% φέτος.

Οι καλλιεργητές αμυγδάλων που χτυπήθηκαν από την ξηρασία στην Καλιφόρνια, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής, ενδέχεται να υποστούν σοκ τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο καθώς διαπραγματεύονται συμβόλαια επικονίασης για την επερχόμενη σεζόν.

Οι αμυγδαλοπαραγωγοί χρειάστηκαν περίπου 2,5 εκατομμύρια αποικίες πέρυσι για να επικονιάσουν στρέμματα που έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια καθώς η ζήτηση για γάλα αμυγδάλου και υγιεινά τρόφιμα έχει αυξηθεί. Αυτό αντιπροσώπευε περίπου το 88% όλων των διαχειριζόμενων κυψελών στις ΗΠΑ.

OT.gr