Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης: Άδικη και βεβιασμένη η απόφαση για τις σχολικές καθαρίστριες ! - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης: Άδικη και βεβιασμένη η απόφαση για τις σχολικές καθαρίστριες !


//Ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης "Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης":

Άδικη και βεβιασμένη η απόφαση για τις σχολικές καθαρίστριες !

Χθες, 12 Αυγούστου, υπήρξε διαμαρτυρία σχολικών καθαριστριών/στών στο Δημαρχείο Θέρμης, ενημερωθήκαμε για τα αιτήματά τους και θα είμαστε δίπλα στον αγώνα τους!

Καλούμε τη διοίκηση και το Δήμαρχο να αλλάξουν τώρα την απόφασή τους - πριν την έκδοση της προκήρυξης για την πρόσληψή τους για το νέο σχολικό έτος- . Η απόφαση που έλαβε η διοίκηση δίχως άλλο θίγει τα δικαιώματα των σχολικών καθαριστριών/στών που μολονότι απασχολούνται πολλά έτη ( εγκλωβισμένοι στο ελληνικό πολιτικό σύστημα που δεν παίρνει μια δίκαιη απόφαση να εξασφαλίσει μόνιμη εργασία σε εργαζόμενους στο Δημόσιο αν και καλύπτουν πάγιες ανάγκες) μπαίνουν όλοι αδιακρίτως σε καθεστώς και αμοιβή με τρίωρη μερική απασχόληση !

Το διδακτικό έτος 2020-2021 δόθηκε η δυνατότητα οι δήμοι να προσλάβουν σχολικές καθαρίστριες σε θέσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης για τη νέα σχολική περίοδο, αναγνωρίζοντας με μοριοδότηση μεταξύ άλλων και την προϋπηρεσία τους, ώστε οι εργαζόμενοι επί πολλά έτη να έχουν προβάδισμα και να λάβουν θέσεις πλήρους απασχόλησης .Τότε η επιλογή του Δήμου περιλάμβανε 40 άτομα πλήρους απασχόλησης και 27 μερικής απασχόλησης .

Για το νέο διδακτικό έτος 2021-2022 (με την αριθμ. πρωτ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./89/15294/30-7-2021 απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 2 παρ. 1 της αριθμ. 33/2006 ΠΥΣ) η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τη δαπάνη μισθοδοσίας για τους σχολικούς καθαριστές εξ’ ολοκλήρου υπό την προϋπόθεση και συγκεκριμένα για το Δήμο Θέρμης ο μέγιστος αριθμός ωρών ημερήσιας απασχόλησης να είναι 275 και ο μέγιστος αριθμός προσλαμβανόμενων ατόμων 92, αφήνει ωστόσο το περιθώριο στο Δήμο να καθορίζει ελεύθερα τις ώρες ημερήσιας απασχόλησης των ατόμων που προσλαμβάνει ! 

Καθώς έχουμε 66 σχολεία, η κυβερνητική λύση δεν ικανοποιεί τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων για καθαριότητα και μάλιστα ενώ εξακολουθούν οι συνθήκες covid και υγειονομικών πρωτοκόλλων καθαριότητας, φέρνει σε δεινή θέση άτομα που θα απασχοληθούν ακόμη και με δίωρη απασχόληση ( μισθός 180 ευρώ ), εξαιτίας δε των πραγματικών αναγκών οι δήμοι θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσουν εξ ιδίων τις παραπάνω ώρες !

Ο Δήμος Θέρμης θέλοντας να λύσει το γόρδιο δεσμό έλαβε μια λανθασμένη-βεβιασμένη-άδικη πολιτική απόφαση ( Απόφαση Οικ Επιτροπή 263/2021 ) που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες της καθαριότητας και θίγει τα δικαιώματα των σχολικών καθαριστριών/στων που επί πολλά έτη απασχολούνται : Αποφάσισε να απασχολήσει το μέγιστο αριθμό των εργαζομένων με το μέγιστο αριθμό ωρών , ήτοι μερική τρίωρη απασχόληση! ( 91 άτομα με τρίωρη και 1 άτομο με δίωρη απασχόληση ! ) .

Η λύση θίγει αιφνίδια τις σχολικές καθαρίστριες/στες που ανελαστικά οι αποδοχές τους θα πέσουν στο μισό ! Εργαζόμενοι που επί πολλά έτη ήλπιζαν να δουν το εργασιακό καθεστώς τους να βελτιώνεται πηγαίνουν πολύ πίσω. Η απόφαση είναι άδικη καθώς δεν αναγνωρίζει κανένα προβάδισμα σε ό,τι αφορά το καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης ανάμεσα στις παλαιότερες (κάποιες και πλησίον συνταξιοδότησης) έναντι των νεότερων !

Ζητούμε να ακολουθήσει ο Δήμος το παράδειγμα των άλλων δήμων που έβαλαν προτεραιότητα στην εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού αριθμού θέσεων πλήρους απασχόλησης ( πέρσι στο Δήμο Θέρμης ήταν 40 ), ικανοποιώντας όλες και όλους όσους διαθέτουν τα προσόντα σύμφωνα με την μοριοδότηση της ΥπΑπ και ταυτόχρονα εξασφαλίζοντας ποιοτικότερες υπηρεσίες καθαριότητας .

Ζητούμε να χρηματοδοτήσει ο Δήμος εξ ιδίων πόρων το επιπλέον ποσό για εργαζόμενους μερικής απασχόλησης που θα χρειαστεί και είναι πέραν της χρηματοδότησης ( έχει την οικονομική δυνατότητα- και μάλιστα δήλωνε με υπερηφάνεια ότι το έπραττε επί σειρά ετών ).

Ζητούμε να συνεχίσει στο κεντρικό πεδίο τη διεκδίκηση της χρηματοδότησης των ποσών που καταβάλει από το κράτος !