Για ποιο λόγο οι σεφ ρίχνουν τα καρυκεύματα στο φαγητό από αρκετά ψηλά - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Για ποιο λόγο οι σεφ ρίχνουν τα καρυκεύματα στο φαγητό από αρκετά ψηλά



Ήταν το 2017 όταν πρωτοκυκλοφόρησε το βίντεο με τον Τούρκο σεφ Νουσρέτ Γκιοκτσέ να πασπαλίζει με αλάτι το κρέας με τον δικό του μοναδικό τρόπο, το οποίο φυσικά και έγινε viral. Ο Γκιοκτσέ κέρδισε γρήγορα έναν πολύ μεγάλο αριθμό ακολούθων στα social media και το ψευδώνυμο «Salt Bae» με το οποίο είναι ευρέως γνωστός.
Ο ενθουσιασμός του διαδικτύου με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο που ο Γκιοκτσέ έριχνε τα καρυκεύματα στο φαγητό, γέννησε, λοιπόν, το ερώτημα αν η συγκεκριμένη τεχνική ανήκει μόνο στον ίδιο ή αποτελεί πάγια συνήθεια των απανταχού σεφ.

Για τους σεφ, παγκοσμίως, λοιπόν η συγκεκριμένη τεχνική -όχι φυσικά τόσο θεατράλε- δεν αποτελεί αντικείμενο θεάματος για να εντυπωσιαστεί το κοινό, αλλά μια καθημερινή πρακτική που γίνεται για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο.

Σύμφωνα με το mentalfloss.com ο λόγος για τον οποίο οι σεφ ρίχνουν τα καρυκεύματα στο φαγητό από αρκετά ψηλά είναι επειδή κάτι τέτοιο δίνει μια ομοιόμορφη κατανομή του καρυκεύματος. Βλέπετε, όταν πασπαλίζετε το καρύκευμα από ψηλά, η περιοχή όπου τελικά θα προσγειωθεί είναι πολύ μεγαλύτερη και επομένως, το ίδιο το καρύκευμα θα είναι πιο ομοιόμορφα απλωμένο στο φαγητό.

Όπως εξηγεί το Kitchn, το κάνουν επειδή το ύψος καθιστά ευκολότερο να πασπαλίζουμε ομοιόμορφα βότανα και μπαχαρικά πάνω σε ένα πιάτο. Εάν μαγειρεύετε κάτι που απαιτεί συνεχόμενο ανακάτεμα δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε τα συγκεκριμένα βήματα. Ωστόσο, αν ό,τι υπάρχει στο τηγάνι σας πρέπει να είναι ως επί το πλείστον στάσιμο, όπως κρέας ή εύθραυστα λαχανικά, θέλετε τα καρυκεύματα να προσγειώνονται όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα πάνω σε όλο το φαγητό.

Και ενώ το συγκεκριμένο τρικ έχει νόημα στη θεωρία, ίσως αναρωτιέστε πόσο καλά λειτουργεί πραγματικά στις κουζίνες της καθημερινότητας. Οι ερευνητές στο Cook’s Illustrated πραγματοποίησαν ένα πείραμα όπου πασπαλίζουν αλεσμένο μαύρο πιπέρι σε στήθη κοτόπουλου από τρία ύψη: 10 εκ., 20 εκ. και 30 εκ. Το 30 εκ., όπως μπορείτε να μαντέψετε, ήταν μακράν το πιο ομοιόμορφα καρυκευμένο κομμάτι. Η απόσταση των 30 εκ., λοιπόν, είναι η ιδανικότερη από την οποία μπορείτε να ρίξετε τα καρυκεύματα στο φαγητό σας, για ομοιόμορφο μαγείρεμα και γεύση. Όχι μεγαλύτερη από αυτήν, καθώς πιθανότατα ένα μεγάλο μέρος των μπαχαρικών θα καταλήξουν, τελικά, εκτός του τηγανιού ή του πιάτου σας.