Εμβολιασμός: Ποιοι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Εμβολιασμός: Ποιοι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση


Στην πιθανότητα χορήγησης μία τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής κλινικής αναπνευστικής ανεπάρκειας στο ΓΝΘ Παπανικολάου, Ιωάννης Κιουμής.

Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Κιουμής τόνισε ότι άτομα μεγάλα σε ηλικία, καθώς και αυτοί που, είτε λόγω παθήσεων, είτε λόγω θεραπευτικής αγωγής έχουν προβλήματα με το ανοσοποιητικό τους σύστημα, θα πρέπει να επαναλάβουν για τρίτη φορά τον εμβολιασμό τους. «Ο εμβολιασμός μάς προστατεύει από το να νοσήσουμε βαριά», είπε ο κ. Κιουμής σχετικά με τα περιστατικά μόλυνσης εμβολιασμένων ατόμων από κορονοϊό. Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι γιατροί είναι εμβολιασμένοι. «Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι εμβολιασμένο σε ποσοστό γύρω στο 75 με 80%», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στα self test, ο κ. Κιουμής επεσήμανε ότι είναι μία μέθοδος που «θα πρέπει να μπει στην άκρη ως μέθοδος επιβεβαίωσης ή μη του κορονοϊού» καθώς, όπως τόνισε, «είναι μία δοκιμασία της οποίας το αποτέλεσμα το αναφέρει ο ίδιος που το έκανε οπότε μπορεί να λειτουργήσει παραπλανητικά».

Έξαρση της πανδημίας το φθινόπωρο

Ο καθηγητής προέβλεψε ότι το φθινόπωρο θα είναι ξανά δύσκολα τα πράγματα με την πανδημία και υπογράμμισε ότι «μετά από τρία επιδημικά κύματα και ένα τέταρτο ο καθένας μας θα πρέπει να αποκτήσει τη σοφία».

Για την επαναληπτική δόση του εμβολίου, ο κ. Κιουμής απάντησε ότι σύντομα θα έχουμε σχετικές ανακοινώσεις, αλλά και ότι «τα άτομα με νοσηρότητα ίσως θα πρέπει να προχωρήσουν σε τρίτη δόση εμβολιασμού». Όπως συμπλήρωσε, ακόμα δεν έχουμε ακριβή εικόνα για το πόσο αντέχουν τα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό, αλλά ότι «δείχνουν να κρατάνε ακόμη και εννέα μήνες μετά».