Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: «Δεν θα αναλάβουμε την υπεράσπιση κανενός εμπρηστή» - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: «Δεν θα αναλάβουμε την υπεράσπιση κανενός εμπρηστή»



Ζητείται ο «άμεσος ορισμός Ειδικού Εφέτη Ανακριτή που θα μπορέσει να συντονίσει τις ενέργειες των κατά τόπους εισαγγελικών και ανακριτικών υπαλλήλων αλλά κυρίως να συλλέξει και να διερευνήσει τη σύνδεση όλων των εμπρησμών και των εμπρηστών που έχουν συλληφθεί η θα συλληφθούν στο μέλλον σε όλη την επικράτεια».

Με αφορμή τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα με πύρινα μέτωπα να βρίσκονται και σήμερα σε εξέλιξη, η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων με επιστολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα γνωστοποίησε ότι η Ένωση και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου «δεν θα αναλάβει την υπεράσπιση κανενός εμπρηστή».

Μεταξύ άλλων, ζητείται ο «άμεσος ορισμός Ειδικού Εφέτη Ανακριτή που με την εμπειρία του και τις γνώσεις του θα μπορέσει να συντονίσει τις ενέργειες των κατά τόπους εισαγγελικών και ανακριτικών υπαλλήλων αλλά κυρίως να συλλέξει και να διερευνήσει τη σύνδεση όλων των εμπρησμών και των εμπρηστών που έχουν συλληφθεί η θα συλληφθούν στο μέλλον σε όλη την επικράτεια».


Δείτε αναλυτικά την ανάρτηση:

«Τις τελευταίες ημέρες η χώρα μας σε όλη της την επικράτεια αντιμετώπισε και συνεχίζει ν’αντιμετωπίζει, από εκατοντάδες πυρκαγιές, μια τεράστια περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή, χωρίς ευτυχώς μέχρι σήμερα ανθρώπινα θύματα.
Προφανώς οι κλιματολογικές συνθήκες (παρατεταμένος καύσωνας, ξηρασία, κλιματική αλλαγή) θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν σε ένα βαθμό ένα τέτοιο φαινόμενο, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε γειτονικές χώρες.

Προφανώς χρειαζόταν καλύτερη πρόληψη (αντιπυρικές ζώνες, περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα, λειτουργικοί κρουνοί, υπογειοποιημένα καλώδια υψηλής τάσης κλπ) που θα είχαν περιορίσει τα καταστροφικά αποτελέσματα, και ενδεχομένως να υπάρχουν και πράξεις ή παραλείψεις των αρμοδίων αρχών, που πρέπει να διερευνηθούν και ποινικά.

Είναι όμως αδιαμφισβήτητο το γεγονός διαχρονικά μάλιστα, ότι τέτοιες καταστάσεις και συνθήκες εκμεταλλεύονται διάφοροι επίδοξοι εμπρηστές για οικονομικούς και αντεθνικούς συνήθως λόγους.

Κύριε Εισαγγελέα,

«Πληροφορηθήκαμε δημοσιογραφικά, ότι ήδη έγιναν συλλήψεις για κακουργηματικό εμπρησμό δάσους στον Άγιο Στέφανο, Καπανδρίτι, Κρυονέρι, στη Καλαμάτα, στη Φωκίδα, ότι έχουν ανευρεθεί εμπρηστικά σύνεργα στη Βαρυμπόμπη, στα πάρκο Τρίτση, ότι μια γυναίκα πήγε να βάλει φωτιά στο Πεδίο του Άρεως και ότι ο Δήμαρχος Θεολόγου, αλλά και κάτοικοι και φορείς στην Εύβοια και την Αττική, έχουν καταγγείλει εμπρησμούς, ενώ είναι πολύ πιθανόν τις επόμενες μέρες να υπάρχουν και άλλες συλλήψεις.

Η Ένωση μας πιστεύει ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις σύνδεσης αυτών των πυρκαγιών μεταξύ τους, καθώς και ενδεχόμενη ύπαρξη και δράση επιχειρησιακά δομημένης εγκληματικής ή εγκληματικών (ενδεχομένως και τρομοκρατικών) οργανώσεων (σε όλες ή στις περισσότερες περιπτώσεις) που δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν την δράση τους στο μέλλον, για τούτο και πρέπει να υπάρξει άμεση και αποφασιστική απάντηση όλων μας και ειδικά του νομικού κόσμου σ’αυτή την τραγωδία, που υποθηκεύει το μέλλον της χώρας μας και κυρίως αυτό των επόμενων γενεών.

Ζητάμε τον άμεσο ορισμό Ειδικού Εφέτη Ανακριτή που με την εμπειρία του και τις γνώσεις του θα μπορέσει να συντονίσει τις ενέργειες των κατά τόπους εισαγγελικών και ανακριτικών υπαλλήλων αλλά κυρίως να συλλέξει και να διερευνήσει τη σύνδεση όλων των εμπρησμών και των εμπρηστών που έχουν συλληφθεί η θα συλληφθούν στο μέλλον σε όλη την επικράτεια.

Αυτός θα μπορέσει να διατάξει άμεσα όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες που απαιτούνται, για να ληφθεί γενετικό υλικό από όλα τα ευρήματα, να διερευνηθούν τα στίγματα (κυψέλες και τριγωνισμός) των τηλεφώνων των συλληφθέντων και όχι μόνο, στις επίμαχες περιοχές, να αξιοποιηθεί βιντεοσκοπημένο υλικό από κάμερές ασφαλείας, αν διερευνήσει οικονομικά στοιχεία, καθώς και να διατάξει άμεσα κάθε άλλη απαραίτητη ανακριτική ενέργεια.

Η Ένωση μας και ειδικότερα τα μέλη του ΔΣ, με ευαισθησία σε αυτή την εθνική και οικολογική καταστροφή δηλώνουμε ότι προτιθέμεθα αφενός να μην αναλάβουμε την υπεράσπιση κανενός εμπρηστή, αφετέρου να δηλώσουμε ατομικά ο καθένας μας παράσταση για υποστήριξη της κατηγορίας στη συγκεκριμένη υπόθεση, αφού η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί δικαίωμα του καθενός».