Πως να καταπολεμήσετε την ζέστη σε 5 απλά βήματα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πως να καταπολεμήσετε την ζέστη σε 5 απλά βήματαΗ ζέστη δεν είναι μόνο ενοχλητική, αλλά και επικίνδυνη, αφού προκαλεί θερμοπληξίες και άλλα προβλήματα υγείας

Αν βρίσκεστε σε χώρο χωρίς ανεμιστήρα ή air-condition, σας προτείνουμε μερικούς απλούς τρόπους για...
να καταπολεμήσετε τη ζέστη και να απολαύσετε το καλοκαίρι σας με ασφάλεια, σύμφωνα με το Wikihealth.

Διατηρήστε το σπίτι σας όσο πιο δροσερό γίνεται

Αν δεν διαθέτετε κλιματισμό, πρέπει να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του χώρου στον οποίο διαμένετε όσο χαμηλότερη γίνεται. Κλείστε τα παντζούρια κατά τις ώρες της μέρας που τα χτυπάει έντονο φως και προτιμήστε να τα ανοίγετε το βράδυ ώστε να επιτρέπετε την είσοδο του δροσερού αέρα. Επίσης, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε συσκευές που αυξάνουν τη θερμοκρασία του χώρου, όπως ο φούρνος και το σίδερο.

Ενυδατωθείτε

Όπως είναι γνωστό, όταν ο οργανισμός εκτεθεί σε υψηλή θερμοκρασία, αφυδατώνεται για να διατηρήσει σταθερή την εσωτερική του θερμοκρασία. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ εύκολο να αφυδατωθείτε αν βρεθείτε σε υψηλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προκειμένου να αποφύγετε την αφυδάτωση, είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό και να έχετε πάντα ένα μπουκάλι μαζί σας. Αν και πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερού ημερησίως, πρέπει να επιμείνετε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για να αναπληρώνετε τα χαμένα υγρά του σώματος. Το ιδανικότερο είναι να πίνετε νερό ακόμα και όταν δεν διψάτε.

Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες

Αν αισθάνεστε ότι η ζέστη σας καταβάλλει, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να εφαρμόσετε κρύες κομπρέσες ή παγοκύστες σε σημεία-κλειδιά του σώματός σας, όπως ο λαιμός, οι καρποί και οι αγκώνες. Ωστόσο, μην φέρνετε το δέρμα σας σε άμεση επαφή με τον πάγο, καθώς μπορεί να σας προκαλέσει κάψιμο. Μια εξίσου χρήσιμη λύση είναι το να δροσιστείτε κάνοντας ένα κρύο ντους, όμως πρέπει να είστε προσεκτικοί, αφού οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Ντυθείτε κατάλληλα

Τις καυτές μέρες, προτιμήστε ανοιχτόχρωμα και αέρινα ρούχα, τα οποία αντανακλούν τη θερμότητα του ήλιου και επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα μεταξύ δέρματος και ρούχων. Πιο κατάλληλα είναι τα συνθετικά υφάσματα έναντι του βαμβακιού, καθώς δεν επιτρέπουν στον ιδρώτα να προσκολλάται σε αυτά. Επιπλέον, μη διστάσετε να φορέσετε ανοιχτά παπούτσια ή ακόμα και να κυκλοφορείτε ξυπόλυτοι, αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο.

Αλλάξτε τη διατροφή σας

Τα φρούτα και τα λαχανικά, πέρα από το ότι είναι δροσιστικά και ευκολότερα στην πέψη, αποτελούνται σε σημαντικό ποσοστό από νερό και αποτρέπουν την αφυδάτωση του οργανισμού. Μια ακόμα διατροφική συνήθεια που μπορείτε να υιοθετήσετε τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η κατανάλωση καυτερών τροφίμων. Τα καυτερά τρόφιμα, όπως οι πιπεριές, είναι πλούσια σε καψαϊκίνη, μια χημική ουσία που μας βοηθά να ιδρώνουμε. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα καυτερά φαγητά είναι τόσο δημοφιλή σε πιο ζεστές χώρες, όπως το Μεξικό και η Ινδία.

Γιατί είναι σημαντικό να διατηρούμαστε δροσεροί;

Το να αποφεύγεται την υπερβολική ζέστη δεν είναι μόνο θέμα άνεσης, αλλά και υγείας. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το σώμα σας δροσερό κατά την περίοδο υψηλών θερμοκρασιών γιατί με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός αυτορυθμίζεται ώστε να ανταπεξέλθει στη ζέστη μέσω του ιδρώτα. Όταν ο ιδρώτας δεν αρκεί για να διατηρήσει τη φυσιολογική εσωτερική θερμοκρασία, ο οργανισμός οδηγείται σε θερμική εξάντληση, θερμοπληξία και σε ποικίλα καρδιακά προβλήματα. 

Η υπερθέρμανση του σώματος μπορεί να αποβεί καταστροφική, αλλά και μοιραία, καθώς προκαλεί σύγχυση, απώλεια συνείδησης και ενδεχομένως θάνατο. Επιπλέον, τα ζωτικά όργανα του σώματος, ο εγκέφαλος και η καρδιά, απαιτούν θερμοκρασίες 36,1-37,2 βαθμούς Κελσίου για να λειτουργήσουν φυσιολογικά. Η θερμική εξάντληση περιλαμβάνει εν γένει πιο ήπια συμπτώματα, όπως υπερβολική δίψα, μυϊκές κράμπες, ναυτία, ζαλάδα και κόπωση.

Αντίθετα, η θερμοπληξία, η οποία προκύπτει όταν η εσωτερική θερμοκρασία του οργανισμού ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, έχει πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό. Οι κυριότερες είναι έντονος πονοκέφαλος, σύγχυση, απώλεια συνείδησης και διακοπή της εφίδρωσης. Για το λόγο αυτό, πρέπει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να ενυδατώνεστε και να παραμένετε σε δροσερό περιβάλλον


ΛΕΥΤΕΡΙΑ