Στις φλόγες για έβδομη μέρα η Εύβοια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Γούβες και Αρτεμίσιο - Κάτοικοι έσωσαν τα χωριά - Πάνω από 2.600 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί μέσω θαλάσσης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Στις φλόγες για έβδομη μέρα η Εύβοια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Γούβες και Αρτεμίσιο - Κάτοικοι έσωσαν τα χωριά - Πάνω από 2.600 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί μέσω θαλάσσης



Το ένα μετά το άλλο, χωριά στην Εύβοια κυκλώνονται από τις φλόγες, όμως κόντρα στο καταστροφικό έργο της πύρινης λαίλαπας, πυροσβέστες και εθελοντές μάχονται για να περιορίσουν τα μέτωπα.

Τα χωριά Ελληνικά, Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Πευκί, Μονοκαρυά, Καματριάδες και Γαλατσάδες βρίσκονται σε πύρινο κλοιό από χθες το πρωί.

Τις τελευταίες ώρες, κάτοικοι στο Αρτεμίσιο και στις Γούβες αντιστέκονται και τα χωριά αντέχουν. Περιφερειακά, σπίτια έχουν καεί, αλλά οι πυρήνες των χωριών παραμένουν αλώβητοι.

Αναζωπύρωση σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο Αρτεμίσιο, όπου καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις δυνάμεις πυρόσβεσης και τους κατοίκους, για να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από το χωριό.

Η φωτιά κατέκαιγε πευκόφυτη δασική έκταση στις παρυφές του χωριού και η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, «η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της 3ης Αυγούστου, στην Βόρεια Εύβοια είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 620 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 131 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες, από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα, από τη Σερβία με 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα και ένα ασθενοφόρο και το δεύτερο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. 

Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 Ε/Π και 5 Α/Φ με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου».



Στις Γούβες, το Αγριοβότανο, τη Μονοκαρυά και το Πευκί η αντίσταση των εθελοντών και των κατοίκων κράτησε μεγάλο μέρος των χωριών ανέπαφο.



Αντίθετα, οι αναζωπυρώσεις ήταν πολλές σχεδόν σε όλη την έκταση των καμένων περιοχών και στις περισσότερες περιπτώσεις σήμανε συναγερμός: σε Αγία Άννα, Βασιλικά, Ψαροπούλι, Αγιά Νικόλαο.

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν, επίσης, στα χώρια Κερασοχώρι, Μηλιές, Κρυονερίτης και Αγδίνες, αλλά οι δυνάμεις πυρόσβεσης απέτρεψαν την εξάπλωσή τους.

Στο νότιο μέτωπο, προβλήματα εντοπίζονται στα χωριά Τρούπι, Καλύβια και Σπαθάρι.



Η πυροσβεστική, με τη βοήθεια δυνάμεων που έστειλαν ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και κατοίκων, έδωσαν μάχη να κρατήσουν τις φλόγες προκειμένου να μην επεκταθούν στο όρος Καντήλι.

Τις τελευταίες ώρες, καθώς η φορά των ανέμων έχει αλλάξει, χρειάστηκαν αρκετές παρεμβάσεις.

Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής και άλλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε καίρια σημεία, ενώ ξεκίνησαν και οι πτήσεις εναέριων μέσων από το ξημέρωμα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννης Κοτζιάς, «γίνεται επιχείρηση μεταφοράς προς τα Λουτρά Αιδηψού. Άμεσα θα μεταφερθούν εκεί 200 δημότες, με προτεραιότητα στους ηλικιωμένους και όσους έχουν προβλήματα υγείας. Εξασφαλίζουμε εκεί καταλύματα, για να παραμείνουν όσο χρειαστεί. Βλέπουμε εικόνες ξεριζωμού. Είναι δραματικές οι στιγμές».



Συνεχίζονται τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση

Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δεν προλαβαίνουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Δρόμοι είναι αδιάβατοι, είτε από κολώνες και καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν πέσει, είτε από αναζωπυρώσεις της φωτιάς.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι περισσότερα από 500.000 στρέμματα γης έχουν καεί στην Εύβοια.

Ο κίνδυνος για την Ιστιαία αποφεύχθηκε προς το παρόν

Για μία ακόμα πολύ δύσκολη ημέρα κυρίως για την ενότητα του Αρτεμισίου έκανε λόγο ο δήμαρχος Ιστιαίας κ. Γιάννης Κοντζιάς μιλώντας στο MEGA για τον πύρινο εφιάλτη που βιώνει για έκτη ημέρα η Εύβοια.

«Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη ημέρα. Ο κίνδυνος για την Ιστιαία για απόψε αποφεύχθηκε. Έχουμε πολλά ενεργά μέτωπα. Η ενότητα του Αρτεμισίου δέχθηκε επίθεση, ολοκληρωτικά. Το Πευκί σώθηκε όχι περιβαλλοντικά, αλλά τα σπίτια κι επιχειρήσεις. Κι αυτό το μέτωπο κατά κανόνα έσβησε όταν έφτασε στη θάλασσα. Η πιο μεγάλη δουλειά, το πιο μεγάλο φορτίο είναι αυτό της επόμενης ημέρας».

«Η φωτιά μεταφέρεται με μεγαλύτερη ταχύτητα επειδή έχει φτάσει σε χαμηλά υψόμετρα. Στην ενότητα του Αρτεμισίου είχαμε πολλά σπασμένα δέντρα από τη θεομηνία του Φεβρουαρίου. Γι’ αυτό απηύθυνα αίτημα για εναέρια μέσα», τόνισε.

«Σήμερα στις 8 η ώρα κατέφθασαν τα εναέρια μέσα. Ήταν επτά αεροσκάφη συνολικά, το Beriev, 2 καναντέρ και 4 ελικόπτερα. Δεν φτάνουν τα επτά. Καταννούμε ότι η χώρα έχει πολλές πληγές. Με αυτά τα μέσα πυρόσβεσης, όμως, είναι αδύνατο να σβήσουμε αυτή την πυρκαγιά – τέρας», υπογράμμισε.

Δραματικές στιγμές χθες στο Πευκί - Πάνω απο 2.600 ανθρώποι έχουν απεγκλωβιστεί μέσω θαλάσσης

Οι προσπάθειες των Πυροσβεστικών δυνάμεων να ανακόψουν την πύρινη λαίλαπα κατά της διάρκεια της χθεσινής ημέρας δεν απέδωσαν με αποτέλεσμα να καταγραφούν δραματικές στιγμές στο Πευκί.

Αργά χθες το απόγευμα, το χωριό εκκενώθηκε και οι τηλεοπτικές κάμερες κατέγραφαν τις ηρωικές προσπάθειες των κατοίκων να μεταφέρουν κρατώντας στα χέρια κατάκοιτους ηλικιωμένους. Αρκετοί κάτοικοι μεταφέρθηκαν ακτοπλοϊκά στην Αιδηψό και τη Φθιώτιδα ενώ άλλοι επέλεξαν να παραμείνουν στο επιβατηγό πλοίο που είχε δέσει στην παραλία.