Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Μέχρι πότε η υποβολή τους - Πώς δηλώνονται οι φιλοξενούμενοι - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Μέχρι πότε η υποβολή τους - Πώς δηλώνονται οι φιλοξενούμενοι
Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φετινών δηλώσεων.

Με την υποβολή της δήλωσης μέχρι τις 27 Αυγούστου του 2021 και την πληρωμή του φόρου εφάπαξ θα δίνεται έκπτωση 3% στον λογαριασμό της Εφορίας.

Όσοι φορολογούμενοι υπέβαλαν τη δήλωσή τους έως και την Τετάρτη 28 Ιουλίου και εφόσον τα εκκαθαριστικά ήταν χρεωστικά, ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί κανονικά σε οκτώ μηνιαίες δόσεις.

Για τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται μετά τις 28 Ιουλίου και μέχρι τις 27 Αυγούστου που λήγει κανονικά η προθεσμία οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι οι δόσεις περιορίζονται σε 7, με την πρώτη να είναι διπλή καθώς στο τέλος Αυγούστου θα πρέπει να καταβληθεί η δόση του Ιουλίου και η δόση του Αυγούστου.

Τα βασικά βήματα
  • Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
  • Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ.Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
  • Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
  • Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
  • Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
  • Υποβάλω τη δήλωση.
  • Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να επιδείξουν κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στα σπίτια τους συγγενείς ή φίλους.

Τα στοιχεία για τις «φιλοξενίες» διασταυρώνονται και επιβεβαιώνονται αυτόματα από το σύστημα TAXISnet.

Οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν πρόσωπα και δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007-008 του πίνακα 2 του εντύπου Ε1. Επιπλέον, είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τον ΑΦΜ των φιλοξενούμενων, τους μήνες φιλοξενίας και τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας τους.

Ενώ οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει στον πίνακα 6 του βασικού εντύπου Ε1, να δηλώσουν υποχρεωτικά το ΑΦΜ του φορολογούμενου ο οποίος τους φιλοξενεί.

Προσοχή: Αν ένα από τα δύο μέρη δε δηλώσει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, δεν προχωράει η υποβολή της δήλωσης του άλλου.

Έτσι, όποιος φιλοξενείται, θα πρέπει να συμπληρώσει στον υποπίνακα του κωδικού 801 το ΑΦΜ του προσώπου που τον φιλοξενεί, τα τ.μ. της οικίας καθώς και τους μήνες φιλοξενίας στο ακίνητο. 

Εάν το πρόσωπο που τον φιλοξενεί έχει ήδη υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη φιλοξενία, θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, για να συμπεριληφθεί και ο φιλοξενούμενους.

Έτσι, όποιος φιλοξενεί πρόσωπο που είναι υπόχρεο στην κατάθεση φορολογικής δήλωσης, στον κωδικό (007-008) ανοίγει υποπίνακας, στον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσει τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενείται, τα τ.μ. της οικίας του και τους μήνες που τον φιλοξένησε.

Ωστόσο, αν ο φορολογούμενος έχει εξαρτώμενο μέλος, το οποίο δηλώνει στον πίνακα 8 της δήλωσης, ενώ υπάρχει και η υποχρέωση χωριστής φορολογικής δήλωσης από το μέλος, δεν είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του κωδικού 007-008 ενώ παράλληλα και στη δωρεάν παραχώρηση ακινήτου δεν δύναται ο παραχωρών το ακίνητο να δηλώνει ότι φιλοξενείται σε αυτό.

Επειδή γίνεται διασταύρωση στους φιλοξενούμενους των κωδικών 007-008, αν κάποιος φορολογούμενος δηλώσει φιλοξενούμενος (κωδικοί 091, 092, 093 του πίνακα 6), θα ζητηθεί η επιβεβαίωση και από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια