Μέτρα για τους ανεμβολίαστους και μάσκα παντού – Αναλυτικά όσα θα ισχύσουν από 13 Σεπτεμβρίου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μέτρα για τους ανεμβολίαστους και μάσκα παντού – Αναλυτικά όσα θα ισχύσουν από 13 Σεπτεμβρίου


Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους πολίτες από τις 13 Σεπτεμβρίου – οπότε και ξεκινά η νέα σχολική χρονιά μέχρι και την 31η ημέρα του Μαρτίου του 2022, καθώς όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δεδομένου ότι πλέον υπάρχει η επιλογή του εμβολίου δεν μπορεί η πολιτεία να μην προστατεύει όσους έσπευσαν να εμβολιαστούν.Το νέο πλαίσιο προβλέπει απαγορευτικό εισόδου για τους ανεμβολίαστους στους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας αλλά και αυστηρή τήρηση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε όσους εργάζονται στις υγειονομικές δομές, καθώς εάν δεν έχουν σπεύσει να κάνουν ούτε την πρώτη δόση μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου ανελαστικά θα βγαίνουν σε αναστολή εργασίας.

Παράλληλα, ο υπουργός υγείας επισήμανε ότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους στους κλειστούς χώρους, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση που συνοδεύεται από κυρώσεις για τους παραβάτες σε περίπτωση που δεν φορούν σε εξωτερικό χώρο μάσκα σε σημεία συναθροίσεων.

Αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν από το Φθινόπωρο:

Χωρίς καμία παράταση θα ισχύσει το μέτρο αναστολής εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου στους υγειονομικούς που είναι ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης 6 μηνών. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές και φοιτητές. Όσον αφορά τους μαθητές είναι υποχρεωτικά τα δύο self test (δωρεάν). Για τους φοιτητές θα ισχύει το εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα με οικονομική επιβάρυνση του φοιτητή.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο οι εμβολιασμένοι και όχι οι ανεμβολίαστοι.

Νέα μέτρα: Για τους δημόσιους χώρους

Στους κλειστούς χώρους εστίασης: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες.

Θέατρα, κινηματογράφοι: Μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες και ανεμβολίαστους με rapid test αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν

Κλειστά γυμναστήρια και αθλητικά σωματεία: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά και ανεμβολίαστους με rapid τεστ αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν.

Στους υπόλοιπους χώρους εργασίας ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοί του έχουν εμβολιαστεί.

Σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για υποχρεωτική χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.

e-dimosio.gr