Πώς ένα video game έκανε τον κόσμο να εκτιμήσει τη φύση - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πώς ένα video game έκανε τον κόσμο να εκτιμήσει τη φύση

 

Μία διαφορετική πλευρά του Red Dead Redemption 2 ανέδειξε έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Έξετερ, αυτοί που είχαν μία εμπειρία από το game μπορούσαν να αναγνωρίσουν καλύτερα πραγματικά ζώα όταν τα έβλεπαν σε φωτογραφίες.

Το παιχνίδι, εκτυλίσσεται στην αμερικανική δύση στα τέλη του 19ου αιώνα κινούμενα μακριά από τα γνωστά δεδομένα ενός western, συμπεριλαμβάνει 200 περίπου πραγματικά είδη ζώων τα οποία απεικονίζονται στο RDR2 με μεγάλη ακρίβεια. 

Με όλα ο παίκτης μπορεί να αλληλεπιδράσει ή να τα κυνηγήσει και όλα αντιδρούν με τρόπους σχεδόν ίδιους με τις αντιδράσεις τους στην πραγματική ζωή.




Οι συμμετέχοντες στην έρευνα (σ.σ. 586 εθελοντές από 55 διαφορετικές χώρες, εκ των οποίων οι 444 είχαν παίξει το παιχνίδι) έπρεπε να αναγνωρίσουν 15 αληθινά είδη που υπάρχουν στο παιχνίδι, μέσα από φωτογραφίες. Οι παίκτες του RDR2 είχαν μέσο όρο 10/15 ενώ όσοι δεν είχαν εμπειρία από το παιχνίδι είχαν μέσο όρο 7/15.

Η διαφορά ήταν μεγαλύτερη για τα ζώα που είναι χρήσιμα στο παιχνίδι, όπως τα ψάρια που τρώει ο πρωταγωνιστής. Όσοι είχαν τερματίσει το παιχνίδι, όσοι το είχαν παίξει πρόσφατα και όσοι είχαν αναλάβει ρόλο conservationist στην online εκδοχή του RDR2, είχαν πολύ μεγαλύτερο σκορ από τους υπόλοιπους. Αρκετοί μάλιστα δήλωσαν πως έμαθαν για τη συμπεριφορά ορισμένων ειδών και για την οικολογία γενικότερα από το RDR2.






Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει πως τα games γενικότερα, δε χρησιμοποιούνται όσο θα έπρεπε ως μέθοδοι εκπαίδευσης και πως οι οικολόγοι θα έπρεπε να παίρνουν τίτλους όπως το RDR2 (το οποίο έχει πουλήσει 37 εκατομμύρια αντίτυπα) πιο σοβαρά όσον αφορά την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη φύση.