Κυβέρνηση για αύξηση κρουσμάτων: Tελεσίγραφο πριν τα τοπικά lockdown για τα «κόκκινα» νησιά - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κυβέρνηση για αύξηση κρουσμάτων: Tελεσίγραφο πριν τα τοπικά lockdown για τα «κόκκινα» νησιά


Η αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων κατά της διασποράς του ιού στα 8 κόκκινα νησιά έχει ξεκινήσει.

«Απευθύνουμε, λοιπόν, έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας».

Με αυτά τα λόγια ο Νίκος Χαρδαλιάς, σήμανε το τελευταίο «καμπανάκι» για την Μύκονο, την Ίο, την Τήνο, την Σαντορίνη, την Πάρο, την Ζάκυνθο, την Λευκάδα και την Ρόδο, όπου τα τελευταία εικοσιτετράωρα το επιδημιολογικό φορτίο καταγράφει συνεχώς νέα υψηλά επίπεδα και ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στα όρια συναγερμού.

Το κυβερνητικό δόγμα είναι απαράλλακτο: Περιορισμοί για να εξαλειφθεί κάθε υγειονομικό ρίσκο και για να μην τραυματιστεί η εικόνα ασφάλειας του ελληνικού τουρισμού. Οι ειδικοί επεξεργάζονται ένα μπουκέτο μέτρων το οποίο εάν δεν αποκλιμακωθεί η επιδημιολογική κατάσταση στους δημοφιλείς προορισμούς, και πρωτίστως σε Μύκονο και Ίο, θα τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες ώρες.

Στην αιχμή των μέτρων φαίνεται να βρίσκεται η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους. Έχει επισημανθεί ότι στα πολύβουα καντούνια και στα πολυσύχναστα αλλά στενά σοκάκια των δημοφιλών νησιωτικών προορισμών υπάρχει συγχρωτισμός που δεν συνοδεύεται από την χρήση μάσκας. Η μάσκα σε συνδυασμό με τα μπαρ στα οποία επιτρέπονται μόνο οι καθήμενοι, εκτιμάται πως θα αναχαιτίσει αποτελεσματικά τη διασπορά της νόσου.

«Έχουμε πει ότι όπου υπάρχει συγχρωτισμός και στους εξωτερικούς χώρους, πρέπει να φοράμε μάσκα. Θα το δούμε και θα το μελετήσουμε αν τα πράγματα δεν πάνε καλά σε κάποιες περιοχές, ενδεχομένως να επανέλθει» είπε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Στη φαρέτρα κυβέρνησης και ειδικών υπάρχουν και οι έλεγχοι, τους οποίους αναλαμβάνουν οι ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις. Η περιοδικότητα με την οποία θα διενεργούνται θα γίνεται ολοένα και πιο πυκνή, ενώ στο «ραντάρ» δεν θα μπαίνουν μόνο οι χώροι ψυχαγωγίας αλλά και οι θαμώνες που δεν εφαρμόζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ανοιχτό θεωρείται επίσης το ενδεχόμενο, να ξαναβγούν από την φαρέτρα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν πριν από δεκαπέντε ημέρες στη Μύκονο.

Δηλαδή περιορισμός της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες και απαγόρευση της μουσικής. ισχύουν. Τελικές αποφάσεις ωστόσο θα ληφθούν μετά την επαναξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων την προσεχή εβδομάδα και αφού η επιτροπή των λοιμωξιολόγων κατασταλάξει στις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κρήτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκπέμψει νέα μηνύματα για την προώθηση της εμβολιαστικής εκστρατείας αλλά και σεβασμού στα μέτρα υγειονομικής προστασίας. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στην κινητή εμβολιαστική μονάδα του Σπηλίου του δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης ενώ στις 12.00 θα μεταβεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου και θα έχει σύσκεψη με διοικητικό και ιατρικό προσωπικό που εργάζονται στα νοσοκομεία του νόμου προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και την πίεση που δέχεται το υγειονομικό σύστημα. 

Στις 13.30 θα επισκεφθεί το Εμβολιαστικό Κέντρο Ηρακλείου. Στο Ηράκλειο καταγράφηκαν χθες 120 κρούσματα, ενώ το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών έστω με μία δόση με τα βίας ξεπερνάει το 50%.
Δεν υπάρχουν σχόλια