Kασσάνδρα: Ως 200.000 ευρώ το στρέμμα “πάνω” στη θάλασσα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Kασσάνδρα: Ως 200.000 ευρώ το στρέμμα “πάνω” στη θάλασσα




Ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση για την απόκτηση γης και την ανέγερση επενδυτικών ακινήτων, καταγράφεται για το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, παρότι η Κασσάνδρα είναι η περιοχή που έχει τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα στο νομό και την πλέον πυκνή δόμηση στις οικιστικές συγκεντρώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλιππο Προγιόπουλο, μεσίτη και δ/νοντα σύμβουλο της «Οikies Real Estate», η ζήτηση εκδηλώνεται από Έλληνες αλλά και ξένους, Βαλκάνιους όπως επίσης από Γερμανούς, Άγγλους και Σκανδιναβούς και αφορά είτε σε μεγάλα αγροτεμάχια κατάλληλα για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, είτε σε μικρότερα, των 2-4 στρεμμάτων, για την κατασκευή μικρών εξοχικών κατοικιών.

«Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για γη, για μεγάλα αγροτεμάχια των 10 στρεμμάτων και άνω, κατάλληλων για την ανέγερση ξενοδοχείων. Όμως στην Κασσάνδρα η διαθέσιμη γη είναι περιορισμένη, ενώ τα ελεύθερα ακίνητα με πρόσωπο στη θάλασσα είναι ελάχιστα. Σαν αποτέλεσμα, τα θεωρούμενα προνομιούχα, δηλαδή αυτά με ωραία θέα ή και δίπλα σε δρόμο, πωλούνται προς 25.000- 30.000 ευρώ/στρέμμα, ενώ αυτά που είναι «πάνω» στη θάλασσα πωλούνται προς 150.000- 200.000 ευρώ/στρέμμα», είπε ο κ. Προγιόπουλος προσθέτοντας:

«Επίσης, υπάρχει ζήτηση για μικρότερα αδόμητα ακίνητα για την ανέγερση είτε μικρών κατοικιών των 50-60 τ.μ. που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από ιδιώτες για βραχυχρόνια μίσθωση, είτε ακόμη και για την κατασκευή ιδιωτικής δεύτερης κατοικίας».

Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι ψάχνουν για ακίνητα εντός Γ.Π.Σ., που είναι δυσεύρετα, είτε για εκτός σχεδίου αλλά εντός ζώνης οπότε μπορούν σε έκταση τουλάχιστον 4 στρεμμάτων να κτίσουν 200 τ.μ. ή, ακόμη, για 2 στρέμματα αν το ακίνητο έχει πρόσοψη σε κεντρική οδό οπότε κατά παρέκκλιση πάλι επιτρέπεται η δόμηση 200 τ.μ.

Η αύξηση της ζήτησης, σε τούτη τη φάση, δεν συνοδεύεται από αύξηση των τιμών επειδή, στη διετία 2018-2019, οι τιμές ακινήτων στη Χαλκιδική αυξήθηκαν κατά 40% έως και 60%, καλύπτοντας την πολύ μεγάλη μείωση που είχε σημειωθεί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, επισήμανε ο κ. Προγιόπουλος.

Άννη Καρολίδου 
grtimes