ΣΥΠΠΑΖΑΘ: Ο φορέας που αλλάζει τη ζωή των αδέσποτων στη Αν. Θεσ/νίκη - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

ΣΥΠΠΑΖΑΘ: Ο φορέας που αλλάζει τη ζωή των αδέσποτων στη Αν. Θεσ/νίκη




Αξιοθαύμαστο έργο στη σίτιση, στη διαρκή παροχή νερού και στην περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, ειδικά αυτές τις ημέρες που ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο έχει να παρουσιάσει, ο Σύνδεσμος Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ). Μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Αντώνη Ζαβέρκο, τα νούμερα που καταγράφονται σε φιλοζωικές δράσεις αλλά και υιοθεσίες είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

Ο ίδιος εδώ και χρόνια έχει αναλάβει προσωπικά τη φροντίδα και την περίθαλψη 50 τετράποδων, ενώ καθημερινά μέσω του συμβεβλημένου με το ΣΥΠΠΑΖΑΘ ιατρείου, γίνονται τσιπαρίσματα, στειρώσεις, αποπαρασιτώσεις.



«Είμαστε καθημερινά σε εγρήγορση προκειμένου να περιθάλψουμε τα 6 με 7.000 αδέσποτα σκυλιά και τις διπλάσιες γάτες που έχουμε στους δήμους Καλαμαριάς, Θέρμης και Θερμαϊκού οι οποίοι βρίσκονται υπό την ευθύνη μας. Ωστόσο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ έχει καταφέρει και έχει τσιπάρει σχεδόν το 90% των αδέσποτων ζώων των περιοχών αυτών, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη ανεύθυνοι συμπολίτες που εγκαταλείπουν όπως – όπως κουτάβια και κατοικίδια» τονίζει  ο κ. Ζαβέρκος, ο οποίος μάλιστα υπήρξε και εισηγητής του νομοσχεδίου για δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα στη Βουλή.

«Το καινούργιο νομοσχέδιο δεν αφήνει κανένα περιθώριο σε ανεύθυνους. Η στείρωση γίνεται πλέον υποχρεωτική και η κακοποίηση μετατρέπεται σε κακούργημα. Διατάξεις που θα επιφέρουν βαρύτατα πρόστιμα και ποινές σε επίδοξους παραβάτες» σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης.


603 υιοθεσίες μέσα στο 2020 – 217 στο εξωτερικό

Παρά το γεγονός ότι το 2020 ήταν μια χρονιά πανδημίας και εγκλεισμού στο σπίτι, οι υιοθεσίες αδέσποτων ζώων, ειδικά στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, έσπασαν ρεκόρ. «Μόνο μέσα στο 2020 είχαμε 603 υιοθεσίες. Από αυτές οι 217 ήταν από το εξωτερικό και ειδικά σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Γερμανία» σημειώνει  ο Αντώνης Ζαβέρκος.

«Φυσικά στην Ελλάδα έχουμε περίπου 1.000.000 αδέσποτα, ωστόσο με τις δράσεις του ΣΥΠΠΑΖΑΘ έχουμε καταφέρει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να μειώσουμε κατά 28% την αδέσποτη ζωή στις τρεις περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης», προσθέτει.


Έρχεται το πιο σύγχρονο καταφύγιο στο Λάκκωμα

Την ίδια ώρα και μετά τις εγκρίσεις που δόθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στην τελική ευθεία μπαίνει η κατασκευή και η λειτουργία του καταφυγίου αδέσποτων ζώων στο Λάκκωμα Χαλκιδικής υπό την αιγίδα του ΣΥΠΠΑΖΑΘ. 
Μέσα στον Αύγουστο θα δημοπρατηθεί το καταφύγιο και από 11 έως 13 μήνες από την ημέρα που θα αναλάβει ο ανάδοχος, το καλύτερο και πιο σύγχρονο καταφύγιο σε όλη την Ελλάδα, θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει. 
Στο εσωτερικό του, θα φιλοξενούνται 160 ζωάκια, τα οποία θα σιτίζουμε και θα περιθάλπουμε ιατρικά, θα υπάρχει ειδικό πάρκο αναψυχής, χώρος επισκεπτηρίου για οικογένειες που θα θέλουν να υιοθετήσουν κάποιο, καθώς επίσης και αποτεφρωτήρας



Το μητρώο των 75 φιλόζωων εθελοντών που «δροσίζουν» τα αδέσποτα σε συνθήκες καύσωνα


Πολύ συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την προστασία των αδέσποτων ζώων που καλούνται να ζήσουν κάτω από δύσκολες συνθήκες με τον υδράργυρο να έχει σκαρφαλώσει πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου.

«Για το θέμα αυτό, έχουμε θεσπίσει ένα μητρώο φιλόζωων εθελοντών, οι οποίοι είτε ανήκουν σε φιλοζωικά σωματεία, είτε μεμονωμένα, παρέχουν σε καθημερινή βάση φροντίδα σε επίπεδο σίτισης (με τροφές που προμηθεύονται σε κύρια βάση από εμάς) αλλά και διαρκούς παροχής νερού σε αδέσποτα της περιοχής τους. 
Επιπλέον τα δύο βανάκια του ΣΥΠΠΑΖΑΘ βρίσκονται σε διαρκή κίνηση, όπως ακριβώς συνέβη και κατά τη διάρκεια του lockdown όταν τα πάντα ήταν κλειστά και υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας. Ακόμη και μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες συνεχίσαμε το έργο μας με μοναδικό γνώμονα την αγάπη μας για τα ζώα» κατέληξε o Αντώνης Ζαβέρκος