Καρπούζι: Από πού προέρχεται το όνομά του; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Καρπούζι: Από πού προέρχεται το όνομά του;



 Kαρπούζι...ο ορισμός του καλοκαιριού!Πολλοί συνδυάζουμε την κατανάλωσή του με την ξενοιασιά του θέρους και των διακοπών.

Η...επιστημονική ονομασία του φρούτου είναι «Κίτρουλλος ο εριώδης» (Citrullus lanatus). Στα ελληνικά το φρούτο λέγεται και «υδροπέπων», μια λέξη που νοηματικά συνδέεται με την αγγλική λέξη «watermelon».

Η λέξη όμως που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε το ζουμερό φρούτο είναι το «καρπούζι» που προέρχεται από την τουρκική λέξη «karpuz», η οποία με την σειρά της ανάγεται στην περσική λέξη «xarbuz». Στην Κύπρο, επικρατεί και η αραβική ονομασία του καρπουζιού που είναι «παττίχα».

Το φρούτο ανήκει στην πολυπληθή οικογένεια των κολοκυνθοειδών κι ενώ σήμερα μπορεί κανείς να το απολαύσει παντού αφού η παραγωγή του είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, κάποτε το πλεονέκτημα να γευτούν καρπούζι είναι μόνο στη νότια Αφρική, καθώς αυτή ήταν η χώρα προέλευσής του.

Το καρπούζι όπως και τα περισσότερα φρούτα είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα ενώ περιέχει περίπου 90% νερό. Κάτι που κάνει το καρπούζι ξεχωριστό είναι ότι αποτελεί ιδανικό ταίρι για τη φέτα… όσο παράξενο κι αν ακούγεται!