Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα !! - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα !!



Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα !!

Υλικά Συνταγής
6 μελιτζάνες φλάσκες
2 πιπεριές Φλωρίνης
2 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκ σκόρδο
χυμό από 1/2 λεμόνι
2 κουταλιές μηλόξιδο
5 κ.σ ελαιόλαδο
2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα
πρώτα ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο ή τις καπνίζουμε. Αφού ψήσουμε τις μελιτζάνες, αφήνουμε να γίνουν χλιαρές και τις καθαρίζουμε. Πιάνουμε το κοτσάνι και με ένα κουτάλι τραβάμε τη μαλακή σάρκα. Τις βάζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά τους. Τις βάζουμε στο ξύλο κοπής και τις ψιλοκόβουμε. Βάζουμε τις ψιλοκομμένες μελιτζάνες σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για την αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.

Παγώνουμε για λίγο την σαλάτα. Σερβίρουμε τη μελιτζανοσαλάτα δροσερή, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο καθώς και ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό. Συνοδεύουμε με ψητές και τραγανές αραβικές πίτες κομμένες σε τρίγωνα και επίσης, λίγο ψιλοκομμένο καρύδι ταιριάζει τέλεια με την Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα.

Μυστικά για την αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα

Αφήστε τις μελιτζάνες να ψηθούν και να μαλακώσουν καλά.
Ψήστε τις πιπεριές Φλωρίνης όπως και τις μελιτζάνες στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν ή σε ανοιχτή φλόγα να καψαλιστούν και να πάρουν ελαφρά καπνιστό άρωμα.
Βάλτε τις καυτές μελιτζάνες σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν και να κρυώσουν.
Βαλτε τις καυτές πιπεριές μέσα σε σακούλα τροφίμων να ιδρώσουν για να ξεφλουδίζονται εύκολα.
Λεμόνι και ξύδι στη μελιτζανοσαλάτα απογειώνει την γεύση.
Οπωσδήποτε σκόρδο στη μελιτζανοσαλάτα είτε σε πολτοποιημένη μορφή είτε σε μορφή σκορδόλαδου. Δηλ πολτοποιείστε 2-3 σκ. σκόρδο με αρκετό ελαιόλαδο. Αφήστε το να καθίσει για λίγο και να αρωματίζει το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιήστε αυτό το ελαιόλαδο με ελαφρύ άρωμα και γεύση σκόρδου όχι μόνο για την μελιτζανοσαλάτα σας αλλά και για τζατζίκι, μαγείρεμα κλπ.
Παγώστε για λίγο την μελιτζανοσαλάτα στο ψυγείο ώστε να σταθούν τα υλικά και να δέσουν ωραία οι γεύσεις.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαριγου