Μουσακάς ρολό - Το αγαπημένο οικογενειακό, μαμαδίστικο φαγητό σε μια διαφορετική και πιο γρήγορη εκδοχή - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μουσακάς ρολό - Το αγαπημένο οικογενειακό, μαμαδίστικο φαγητό σε μια διαφορετική και πιο γρήγορη εκδοχή





Το αγαπημένο οικογενειακό, μαμαδίστικο φαγητό, ο μουσακάς, σε μια διαφορετική και πιο γρήγορη εκδοχή, αλλά το ίδιο νόστιμη και λαχταριστή, από τον Master Chef, Λάμπρο Βακιάρο.


Υλικά

Για το κιμά και τη σύνθεση
  • 700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 60 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 15 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 120 γρ. κόκκινο κρασί
  • 750 γρ. φρέσκιες ντομάτες (τριμμένες)
  • 120 γρ. ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 1 γρ. κανέλα
  • 1 γρ. μπαχάρι
  • 1 γρ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι – πιπέρι
  • 40 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 110 γρ. γραβιέρα (τριμμένη)

Για τη στρώση πατάτας και τις μελιτζάνες

  • 1.500 γρ. πατάτες (καθαρισμένες)
  • 3 – 4 μελιτζάνες κομμένες σε πάχος 0,3mm
  • 220 γρ. γραβιέρα (πολύ τριμμένη)
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι – πιπέρι


Διαδικασία

Για τη στρώση πατάτας και τις μελιτζάνες: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Χρησιμοποιούμε και τα 2 ταψιά του φούρνου και στο ένα απλώνουμε λαδόκολλα.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε πάχος 0,3 mm με ένα μαχαίρι ή μαντολίνο σε οβάλ κύκλους (αφήνουμε στην άκρη τα πολύ μικρά κομμάτια που ίσως βγουν από τις άκρες). Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε κατά μήκος σε πάχος περίπου 0,5 mm.

Απλώνουμε τη μισή γραβιέρα στο ταψί με την λαδόκολλα και στη συνέχεια απλώνουμε μία-μία τις φέτες πατάτας έτσι ώστε να ακουμπάει η μία την άλλη σε μία σειρά. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να γεμίσει όλο το ταψί. Ραντίζουμε τις πατάτες με ελαιόλαδο, απλώνουμε την υπόλοιπη γραβιέρα και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Στο δεύτερο ταψί, λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια και στρώνουμε τις μελιτζάνες. Ραντίζουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι η πατάτες να έχουν αρχίσει να χρυσαφίζουν και οι μελιτζάνες να έχουν μειωθεί σε όγκο.

Για τον κιμά και τη σύνθεση: Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, χωρίς καθόλου ελαιόλαδο. Λαδώνουμε τον κιμά με 3 κουτ. σούπας/40 γρ. ελαιόλαδο, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και φροντίζουμε να τον απλώσουμε σε όλη την επιφάνεια της κατσαρόλας. Καβουρδίζουμε πάρα πολύ καλά μέχρι ο κιμάς να έχει ένα ωραίο καφέ σκούρο χρώμα, περίπου για 10 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο).

Συνεχίζουμε προσθέτοντας το πελτέ, ανακατεύουμε ελαφρώς και στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί. Μόλις το κρασί έχει σχεδόν εξατμιστεί, προσθέτουμε τις ντομάτες, τον ζωμό (ή το νερό), την κανέλα, το μπαχάρι και το μοσχοκάρυδο, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζουμε για 25 – 30 λεπτά. Όταν αφαιρέσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Στο ταψί με της πατάτες απλώνουμε τη μισή ποσότητα του κιμά, αφήνοντας 2 δάχτυλα απόσταση περιμετρικά. Συνεχίζουμε απλώνοντας πάνω τον κιμά τη μισή ποσότητα από τις μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα του τυριού. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μια φορά κρατώντας λίγο έξτρα τυρί για το επόμενο βήμα.

Ανασηκώνουμε τη μία πλευρά από το χαρτί ψησίματος και ρολάρουμε κατά μήκος έως ότου έχουμε ένα μεγάλο ρόλο. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί που κρατήσαμε.

Ψήνουμε στον φούρνο για άλλα 20 – 25 λεπτά ή μέχρι το ρόλο να έχει ένα χρυσαφένιο εξωτερικά χρώμα


www.olivemagazine.gr