Σύσκεψη στη Θέρμη με τη συμμετοχή του Στ. Πέτσα, για την προώθηση των εμβολιασμών - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σύσκεψη στη Θέρμη με τη συμμετοχή του Στ. Πέτσα, για την προώθηση των εμβολιασμών



Η συνεργασία μεταξύ Πολιτείας και Αυτοδιοίκησης με στόχο να πειστούν όλοι οι πολίτες για να εμβολιαστούν ήταν το θέμα που απασχόλησε κυρίως τη σύσκεψη η οποία έγινε στο δήμο Θέρμης με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα. 

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός “επιδίωξή μας είναι ένα επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα να γίνει ακόμη καλύτερο. Στόχος μας, της κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης και των Επιμελητηρίων είναι να προσεγγίσουμε και να πείσουμε να εμβολιαστούν όσοι ακόμη διστάζουν ή είναι αναβλητικοί, ώστε να πάρουμε μια ώρα αρχύτερα πίσω την κανονικότητα που έχουμε χάσει. 

Οι δράσεις που σχεδιάζουμε θα αφορούν ενημέρωση των πολιτών με κάθε τρόπο, διαδικτυακή, με αφίσες, με φυλλάδια. Παράλληλα, θα ενισχύσουμε τις εμβολιαστικές γραμμές με όποιο τρόπο χρειαστεί, με κινητές μονάδες, ώστε το εμβόλιο να φτάσει και στον τελευταίο πολίτη”.

Ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος δήλωσε από την πλευρά του ότι 
το μήνυμα που φεύγει από αυτή τη σύσκεψη είναι ότι θα προσπαθήσουμε από κοινού για το καλό της χώρας να πείσουμε τους πολίτες για την αναγκαιότητα να εμβολιαστούν. Γιατί είναι ίσως το μόνο και το σημαντικότερο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για να αναχαιτίσουμε την πανδημία. Θα συμβάλλουμε ως αυτοδιοίκηση με όλους τους δυνατούς τρόπους ώστε να πετύχουμε το στόχο μας. Να πείσουμε δηλαδή όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες ή φοβίες, να σπεύσουν να εμβολιαστούν

Ενημερώνοντας τον αναπληρωτή υπουργό ο δήμαρχος Θέρμης είπε ότι στο Κέντρο Υγείας Θέρμης έως και τις 13 Ιουλίου είχαν γίνει 38.649 εμβολιασμοί, σε ένα δήμο στον οποίο ο συνολικός του πληθυσμός ανέρχεται περίπου στους 53.000. 

“Αναφέρω αυτά τα στοιχεία διότι τις προηγούμενες ημέρες δημιουργήθηκε μια τελείως λανθασμένη εικόνα ως προς τους εμβολιασμούς στο δήμο μας”. Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως ο δήμος Θέρμης είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που συγκρότησε και λειτουργεί Κέντρο Διαχείρισης COVID το οποίο συντονίζει όλες τις δράσεις του δήμου οι οποίες σχετίζονται με την πανδημία, βοηθώντας εκατοντάδες πολίτες. 

Επίσης είπε πως ο δήμος έκανε 1.600 τεστ covid στους δημοτικούς υπαλλήλους από τα οποία θετικά ήταν μόλις τα 14 (ποσοστό 0,87%), “απόδειξη ότι τα μέτρα τα οποία έλαβε ο δήμος για την προστασία των υπαλλήλων του είχαν αποτέλεσμα”, ενώ έγιναν και 104 απολυμάνσεις σε όλα τα δημοτικά κτίρια και τις δομές (σχολεία κ.λπ.) κάθε φορά που υπήρχε κρούσμα covid-19. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, έχουν γίνει έως τώρα περισσότερα από 20.000 δωρεάν τεστ για τους κατοίκους του δήμου.



Ο κ. Παπαδόπουλος δεσμεύτηκε ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες ο δήμος θα αποστείλει στον υπουργό αναλυτικό σχέδιο με όλες τις δράσεις που θα κάνει από δω και πέρα για την προώθηση των εμβολιασμών σε όλες τις κοινότητες του δήμου, σε όλους τους δημότες. 

Ζήτησε επίσης, να εξεταστεί το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού όσων εργάζονται σε δημοτικές δομές οι οποίες εξυπηρετούν ευπαθείς ομάδες (Βοήθεια στο Σπίτι κ.ο.κ.). Το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι πρόκειται να προσληφθούν στα διάφορα Τμήματα της ΔΕΠΠΑΘ (ωδείο, χορός, εικαστικά κ.λπ.) έθεσε η πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ Αθηνά Παπαδάκη. Επ’ αυτού ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι ανάλογα αιτήματα έχουν διατυπώσει και άλλοι δήμοι, τονίζοντας πως το θέμα αυτό, το οποίο μπορεί να συμπεριλάβει συνολικά τον κλάδο των εκπαιδευτικών, θα εξεταστεί από την κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μασούτης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, αντιδήμαρχοι (Τσολάκης, Γαντάς, Αποστόλου, Μουστάκας, Γκιζάρης, Κουγιουμτζίδης), η γενική γραμματέας του δήμου Εύη Λάππα και δημοτικοί σύμβουλοι. 

Ο κ. Μασούτης είπε ότι το ΕΒΕΘ θα παρακινήσει τα μέλη του να συμμετάσχουν στην επικοινωνιακή καμπάνια με αφίσες και φυλλάδια και ζήτησε να υπάρξει συντονισμός με όλα τα Επιμελητήρια ανά την Επικράτεια. Ο κ. Ζορπίδης σημείωσε ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο διοργάνωσε δωρεάν rapid test για όλα τα μέλη του, ενώ έκανε δωρεά 100.000 ευρώ για ενίσχυση του εξοπλισμού στο ΑΧΕΠΑ “και θα κάνουμε κάτι ανάλογο και για άλλα νοσοκομεία”.

Σε κατ’ ιδία συνάντηση που είχαν ο κ. Πέτσας με τον κ. Παπαδόπουλο, συζητήθηκαν θέματα τα οποία απασχολούν το δήμο. Ο δήμαρχος Θέρμης ευχαρίστησε κατ’ αρχάς τον αναπληρωτή υπουργό για την άμεση ανταπόκριση σε αιτήματα τα οποία του είχε υποβάλλει στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα και αφορούσαν τη χρηματοδότηση δράσεων και έργων του δήμου (αγροτική οδοποιία, εκδηλώσεις “Βασιλικά 200 χρόνια”, ένταξη έργων στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης κ.ο.κ.). 

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος έθεσε ως επιτακτικό το ζήτημα της κατασκευής των παράδρομων εκατέρωθεν του αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, ζητώντας το έργο να ενταχθεί σε αυτά τα οποία πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης ζήτησε την άμεση πρόσληψη τεχνικού προσωπικού στους δήμους προκειμένου να μπορούν να ετοιμάσουν μελέτες για να απορροφηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια. “Είναι η πρώτη φορά που η Αυτοδιοίκηση έχει τόσα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία στη διάθεσή της για να κάνει έργα, αλλά δεν έχει το αναγκαίο προσωπικό για να ωριμάσει τις μελέτες”, σημείωσε. 

Ο κ. Πέτσας υποσχέθηκε ότι το υπουργείο θα αναζητήσει άμεσες λύσεις τόσο για το θέμα των παράδρομων του αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, όπως και γι’ αυτό των προσλήψεων εξειδικευμένου προσωπικού για τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων.