Τσακρής: Δεν υπάρχει «ανοσία της αγέλης» με τον κορονοϊό - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τσακρής: Δεν υπάρχει «ανοσία της αγέλης» με τον κορονοϊό


 
«Μόνο ο εμβολιασμός προστατεύει από τα επόμενα επιδημικά κύματα».



Mε τον κορoνοϊό και τη γρίπη δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία αγέλης όπως υπάρχει για την ιλαρά ή την ανεμοβλογιά, τόνισε ο Αθανάσιος Τσακρής, εξηγώντας πως οι κορονοϊοί έχουν διαφορετική συμπεριφορά και εμφανίζονται ξανά, ωστόσο οι πολίτες με τον εμβολιασμό θωρακίζονται από σοβαρή λοίμωξη και τις παραλλαγές του ιού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Μικροβιολογίας επισήμανε ότι είναι αναμενόμενη η αύξηση των νοσηλειών λόγω κορονοϊού καθώς ανεβαίνει το επιδημικό κύμα στη χώρα μας.

Διευκρίνισε ότι τα δεδομένα από χώρες όπως η Βρετανία, η Πορτογαλία και οι ΗΠΑ όπου ήδη επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα είναι καθησυχαστικά και πως αυτό που παρατηρείται και στην Ελλάδα είναι ότι οι περιοχές που επιβαρύνονται είναι εκείνες που έχουν μείνει πίσω σε εμβολιαστική κάλυψη.



Έφερε ως παράδειγμα τα νότια προάστια όπου παρά τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες συνέπειες λόγω του αρκετά υψηλού ποσοστού των εμβολιασμένων στις ευπαθείς ομάδες. Αντίθετα, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη οι νοσηλείες είναι περισσότερες.

Κληθείς να σχολιάσει τις εφιαλτικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Τσακρής τόνισε ότι ο κορονοϊός έχει αποδείξει σε διεθνές επίπεδο ότι “συνέχεια μας κοροϊδεύει” και πρόσθεσε ότι θα πρέπει η χώρα να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα πιθανά σενάρια στο σύστημα υγείας και στην κοινωνία και στην οικονομία.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε lockdown, χρειάζεται χαλάρωση στην κοινωνία και την οικονομία και συνεπώς “πρέπει να επικεντρώσουμε στην προστασία των ευπαθών ομάδων”. Κάλεσε όσους έχουν φόβους να τους ξεπεράσουν και να εμβολιαστούν καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο θα προστατευθούν από τα επόμενα επιδημικά κύματα.


Newsbeast