Ξεκίνησαν οι εξαγωγές στα κουκούτσια των φρούτων! - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ξεκίνησαν οι εξαγωγές στα κουκούτσια των φρούτων!Ήρθε η εποχή που ακόμη και τα κουκούτσια των φρούτων έχουν τη δική τους αξία. Ποιος θα φανταζόταν μερικές δεκαετίες πριν πως πλέον θα εξάγονται και τα κουκούτσια;
Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της εποχής μας και έτσι πλέον φρούτα όπως τα ροδάκινα, τα κεράσια και τα βερίκοκα μπορούν να αξιοποιηθούν από τη φλούδα μέχρι και το κουκούτσι τους.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις πλέον εκμεταλλεύονται τα κουκούτσια των πυρηνόκαρπων, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται εκ νέου, ως συστατικά τροφίμων. Μέχρι και πρόσφατα οι βιομηχανίες μεταποίησης φρούτων όπως παρήγαγαν ένα μεγάλο όγκο αποβλήτων, με ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να είναι οι πυρήνες (κουκούτσια) των φρούτων που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω λόγω της αμυγδαλίνης που περιέχουν. Η ουσία αυτή κατά την πέψη, μετατρέπεται στον οργανισμό στην τοξική και επικίνδυνη κυανιδίνη.

Για το λόγο αυτό οι εταιρείες που επεξεργάζονται φρούτα, συνηθίζουν να πουλάνε ως βιομάζα ή να αναζητούν τρόπους για να πετάξουν τα συγκεκριμένα υποπροϊόντα. Ωστόσο, ένα κουκούτσι μπορεί να περιέχει έως και 23% πρωτεΐνη, καθώς και υψηλά ποσοστά ακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε, γεγονός που οδήγησε κάποιους στην προσπάθεια για την αξιοποίησή τους.
Εταιρείες από το εξωτερικό έχουν ξεκινήσει να συλλέγουν αυτούς τους πυρήνες από τις μεταποιητικές βιομηχανίες και χρησιμοποιούν κατάλληλα μηχανήματα για να εξάγουν τον εσωτερικό τους σπόρο, χωρίς να τα σπάσουν. 

Στη συνέχεια προσπαθούν να αφαιρέσουν την επικίνδυνη αμυγδαλίνη (κυανιδίνη) από το σπόρο, αφήνοντας ανεπηρέαστη την ποιότητα και τη γεύση του προϊόντος.. Η ασφάλεια των τελικών προϊόντων που προκύπτουν από αυτή την διαδικασία έχουν πιστοποιηθεί κατόπιν ελέγχων και λογίζονται πλέον ως υπερτροφή.

Η εταιρεία Kern Tec Gmb στην Αυστρία έχει ξεκινήσει τα πρώτα λανσαρίσματα, προν το παρόν με δύο προϊόντα. Το ένα είναι ένα μαντολάτο σοκολάτας με ανακυκλωμένα κουκούτσια βερίκοκου. Το άλλο είναι λάδια φτιαγμένα από σπόρους δαμάσκηνου, βερίκοκου και κερασιών. Ως επόμενοςστόχο είναι η παραγωγή γάλακτος, αλευριού και σκόνης πρωτεΐνης, από τα πολύτιμα και πλούσια σε θρεπτικά κουκούτσια.


olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια