Η απάντηση του Δήμου Θέρμης για τους εμβολιασμούς και τη διαχείριση της πανδημίας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η απάντηση του Δήμου Θέρμης για τους εμβολιασμούς και τη διαχείριση της πανδημίας


//Ανακοίνωση

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν διάφορες “πληροφορίες”, οι οποίες αποδίδονται ακόμη και σε κυβερνητικούς παράγοντες, που θέλουν το ποσοστό των εμβολιασμών στο δήμο Θέρμης να είναι από τα χαμηλότερα πανελλαδικά. 

Ορισμένοι, μάλιστα, κάνουν λόγο περί δήθεν μόλις 3.000(!) εμβολιασμών από τον Γενάρη έως σήμερα, σε υποτιθέμενο σύνολο 36.000 κατοίκων, παρουσιάζοντας έτσι το ποσοστό των εμβολιασμένων λίγο πάνω από το 8%! 

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ορθή ενημέρωση των πολιτών και πρωτίστως των δημοτών μας ο δήμος Θέρμης τονίζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι όλες αυτές οι δήθεν “πληροφορίες” και τα υποτιθέμενα “στοιχεία” είναι παντελώς ανακριβή και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. 

Δυστυχώς όσοι τα διακινούν δεν μπήκαν καν στον κόπο να διασταυρώσουν τη βασιμότητά τους, είτε από τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης του Κέντρου Υγείας Θέρμης είτε από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία υπάγεται το Κέντρο Υγείας.

Με αφορμή όλα αυτά ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος επισημαίνει τα εξής:

• Το Κέντρο Υγείας Θέρμης, αποτελεί σήμερα ένα από τα πλέον νευραλγικά εμβολιαστικά Κέντρα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Από τον Ιανουάριο 2021, όταν ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία έως και τις 5 Ιουλίου, στο Κέντρο Υγείας Θέρμης πραγματοποιήθηκαν συνολικά τριάντα εφτά χιλιάδες τριακόσιοι εβδομήντα πέντε (37.375) εμβολιασμοί, σε ένα δήμο στον οποίο ο συνολικός του πληθυσμός ανέρχεται περίπου στους 53.000. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό εμβολιασμού υπερβαίνει το 70%, αντί του 8% που παρουσίασαν ορισμένοι.

• Επίσης στο Κέντρο Υγείας Θέρμης, λειτουργούν τέσσερις γραμμές οι οποίες εξυπηρετούν το εμβολιαστικό έργο και την καθεμία από αυτές, επισκέπτονται καθημερινά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της 4ης ΥΠΕ και της Υποδιοικήτριας κ. Ειρήνης Χατζοπούλου, 85 έως 90 συμπολίτες μας.

Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό από τα παραπάνω επίσημα στοιχεία που είναι στη διάθεση οποιουδήποτε, ότι οι “πληροφορίες” περί δήθεν χαμηλού ποσοστού εμβολιασμών στο δήμο Θέρμης είναι πέρα για πέρα αναληθείς και σε κάθε περίπτωση δυσχεραίνουν το έργο της συνολικότερης προσπάθειας για την εμβολιαστική οχύρωση του πληθυσμού σε επίπεδο δήμου, Περιφερειακής Ενότητας και χώρας.

Όμως, πέραν αυτών, ο δήμος Θέρμης είναι από τους πρωτοπόρους πανελλαδικά όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης την οποία προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός SARS-COV-2. Από την πρώτη στιγμή που η χώρα μας μπήκε στην περιπέτεια της πανδημίας ο δήμος Θέρμης έθεσε πέντε συγκεκριμένες προτεραιότητες:

- Να προστατεύσει το προσωπικό του δήμου, τους περίπου χίλιους δημοτικούς υπαλλήλους.
- Να συνεχίσει τη λειτουργία όλων των υπηρεσιών του, με τον ασφαλέστερο τρόπο, κυρίως των υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση του πολίτη.
- Να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας στην περιοχή του δήμου μας
- Να σταθεί δίπλα σε κάθε δημότη, σε κάθε κάτοικο, που χρειάζεται τη βοήθειά μας και, τέλος,
- Από τον Γενάρη του 2021, να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο το Κέντρο Υγείας Θέρμης και την Πολιτεία εν γένει, ώστε να φέρει εις πέρας το έργο του εμβολιασμού των πολιτών.

Αντιλαμβανόμενοι, εγκαίρως, πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και ότι πρόκειται να τραβήξει σε μάκρος, προχωρήσαμε στην ίδρυση του Κέντρου Διαχείρισης COVID. Είμαστε ο μόνος δήμος στην Ελλάδα που έκανε κάτι τέτοιο.

Το Κέντρο Διαχείρισης COVID είναι ένα κέντρο το οποίο συντονίζει όλες τις δράσεις του δήμου Θέρμης οι οποίες σχετίζονται με την πανδημία. Στεγάζεται σε ειδικό χώρο, δίπλα από το κλειστό γήπεδο της Θέρμης. Είναι στελεχωμένο με κοινωνικό λειτουργό και νοσηλεύτριες και βρίσκεται σε άμεση καθημερινή επαφή με τη διοίκηση του δήμου.

Οι δύο βασικότερες δουλειές που κάνει αυτό το Κέντρο είναι να συντονίζει όλα, τα χιλιάδες τεστ κορωνοϊού που κάναμε έως τώρα και που θα συνεχίσουμε να κάνουμε, σε εργαζόμενους του δήμου, αλλά και δημότες κι επίσης, να συντονίζει όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου ώστε να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια, ιατρική αλλά και οποιαδήποτε άλλη, σε ανθρώπους που είναι ανήμποροι, που είναι μόνοι τους, που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Ειδικότερα:

1. Για την προστασία των εργαζομένων του δήμου προχωρήσαμε σε υπογραφή σύμβασης με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το ΕΚΕΤΑ, το οποίο διενεργεί δωρεάν μοριακά τεστ PCR για όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους. Όσοι μάλιστα εργάζονται σε τομείς που έρχονται σε επαφή με το κοινό, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, οι εργαζόμενοι στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι καθαρίστριες στα σχολεία, όλοι αυτοί κάνουν τεστ κάθε βδομάδα ώστε να είμαστε σίγουροι ότι είναι υγιείς και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρουν τον ιό σε άλλους.

Παράλληλα, όλοι οι υπάλληλοι θερμομετρούνται καθημερινά κατά την προσέλευση στην εργασία τους. Όπως θερμομετρούνται και όσοι πολίτες χρειάζεται να επισκεφθούν τις υπηρεσίες του δήμου. Εννοείται, φυσικά, ότι όλη αυτή την περίοδο ο δήμος εφαρμόζει το προβλεπόμενο ποσοστό τηλε-εργασίας για τους υπαλλήλους του και παράλληλα, αξιοποιεί όλα τα ψηφιακά εργαλεία για να εξυπηρετεί τους πολίτες από απόσταση, μέσω διαδικτύου.

Με αυτά τα μέτρα καταφέραμε μέχρι σήμερα και περιορίσαμε στο ελάχιστο τα κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων στο δήμο μας. Έτσι, μπορέσαμε να διατηρήσουμε σε λειτουργία και τις υπηρεσίες μας, με πολύ κόπο, όχι πάντα στον επιθυμητό βαθμό ετοιμότητας, αλλά πάντως ήταν ανοιχτές, διαρκώς. Και όταν χρειάστηκε προχωρήσαμε και στις αναγκαίες απολυμάνσεις, στις υπηρεσίες του δήμου, αλλά και στα σχολεία και στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς ώστε να είναι και να αισθάνονται όλοι ασφαλείς.

2. Παράλληλα, φροντίσαμε, όσο περνούσε από το χέρι μας, να περιορίσουμε τη διασπορά του κορωνοϊκού και στην κοινότητα, στους κατοίκους του δήμου μας. Για το σκοπό αυτό, εγκαινιάσαμε μια μόνιμη συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, διοργανώνοντας αλλεπάλληλα τεστ, σε όλες τις κοινότητες του δήμου μας. Καθημερινά, στο δήμο Θέρμης υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το οποίο διενεργεί τεστ. Μέχρι τώρα κάναμε περισσότερα από 20.000 δωρεάν τεστ για τους κατοίκους του δήμου, κατατάσσοντας έτσι, τον δήμο Θέρμης μεταξύ των πρώτων στο πολεοδομικό συγκρότημα με τόσα πολλά τεστ. Και αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο διάστημα χρειαστεί.

Παράλληλα, πέρα από τις τέσσερις εμβολιαστικές γραμμές οι οποίες λειτούργησαν από την πρώτη μέρα στο Κέντρο Υγείας Θέρμης, ο δήμος, με επιστολή του προς την 4η ΥΠΕ δήλωσε πρόθυμος να παραχωρήσει χώρο στο Κέντρο COVID, μαζί και προσωπικό, για να λειτουργήσει και εκεί εμβολιαστικό κέντρο αν και όποτε χρειαστεί.

Τέλος, μέσα από τις κοινωνικές δομές μας, το Βοήθεια στο Σπίτι, το Κέντρο Κοινότητας, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο, προσφέρουμε πολύτιμη βοήθεια και στήριξη σε όσους μας χρειάζονται αυτές τις δύσκολες μέρες. Άλλος χρειάζεται ιατρική φροντίδα, άλλος να τον μεταφέρουμε για να κάνει το εμβόλιο, άλλος έχει ανάγκη να του πάμε τα ψώνια, άλλος χρειάζεται φαγητό, ρούχα κ.λπ. Σε όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας, είμαστε δίπλα τους, είμαστε το στήριγμά τους. Δώσαμε μια υπόσχεση και αναλάβαμε τη δέσμευση, κανείς να μην μείνει μόνος του αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο. Και μέχρι στιγμής το έχουμε καταφέρει.

Σε ό,τι δε αφορά την πρόσκληση της Πολιτείας για συνδρομή της αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τον εμβολιασμό όλων των πολιτών, ο δήμος Θέρμης δηλώνει, όπως πάντα, πρόθυμος και έτοιμος να συνεργαστεί με κάθε αρμόδια αρχή, παρέχοντας κάθε δυνατή υποστήριξη, σε χώρους αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να ευοδωθεί το συντομότερο και με τον καλύτερο τρόπο ο στόχος της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης όλου του πληθυσμού.


Διαβάστε ακόμη σχετικά: