Interpol: Έκλεισαν χιλιάδες παράνομα διαδικτυακά φαρμακεία - Η Ελλάδα δεν έχει επικυρώσει τη Διεθνής Σύμβαση για τα Φάρμακα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Interpol: Έκλεισαν χιλιάδες παράνομα διαδικτυακά φαρμακεία - Η Ελλάδα δεν έχει επικυρώσει τη Διεθνής Σύμβαση για τα Φάρμακα


Αριθμό ρεκόρ, παράνομων διαδικτυακών φαρμακείων, έκλεισε η Interpol, στο πλαίσιο της Αστυνομικής επιχείρησης Pangea XIV, με δραστηριοποίηση στην πώληση πλαστών και παράνομων φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων

Η διεθνής επιχείρησης υπό το συντονισμό της Interpol, με την κωδική ονομασία Pangea XIV, διεξήχθη απο 18- 25 Μαίου 2021, με τη συνδρομή Αστυνομικών και Υγειονομικών Αρχών σε 92 Χώρες.

 Στο πλαίσιο της αστυνομική επιχείρησης παγκόσμιως, συνελήφθησαν 277άτομα, έκλεισαν και καταργήθηκαν 113.020 διαδικτυακοί σύνδεσμοι, συμπεριλαμβανομένων ιστότοπων και διαδικτυακών αγορών, με δραστηριοποίηση στην πώληση πλαστών και παράνομων φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων, αξίας άνω των $23 εκατομμυρίων. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό παραβάσεων και κατασχέσεων από την πρώτη επιχείρηση Pangea το 2008.

Όπως επισημαίνει ο Υποστράτηγος ε.α. και πρώην επικεφαλής στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, Γιώργος Παπαπροδρόμου, «Ως γεγονός οι κατασχέσεις στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης της Interpol, με την κωδική ονομασία “Pangea”, μας θυμίζει την ύπαρξη θεσμικού κενού στη Χώρα μας με την μη επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Φάρμακα του Συμβουλίου της Ευρώπης (Medicrime Convention) από το 2011! 

Η θεσμική θωράκιση είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας γιατί αφορά τη Δημόσια Υγεία. Η σκληρή πραγματικότητα με την εξέλιξη του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και στο Διαδίκτυο ξεπερνά τις κοινωνίες που μένουν στάσιμες, μακριά από την διεθνή νομιμότητα και διαφάνεια», καταλήγει .


Εγκληματίες “εξαργυρώνουν” την Covid19

Η επιχείρηση Pangea XIV ανέδειξε επίσης, ότι οι εγκληματίες “εξαργυρώνουν” τη ζήτηση προϊόντων προσωπικής προστασίας και υγιεινής που έχει προκαλέσει η πανδημία COVID-19. Περισσότερες από τις μισές ιατρικές συσκευές οι οποίες κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, διαπιστώθηκε ότι ήταν απομιμητικά προϊόντα και μη εξουσιοδοτημένες σε εργαστηριακές δοκιμές για τον περιορισμό διασποράς της COVID-19 Τα απομιμητικά και μη εξουσιοδοτημένα κιτ ελέγχου COVID-19 ήταν περισσότερα από τα μισά στο σύνολο των κατασχεμένων ιατρικών συσκευών. Παγκοσμίως, στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης κατασχέθηκαν περίπου εννέα εκατομμύρια ιατροτεχνολογικά προϊόντα και παράνομα φαρμακευτικά προϊόντα.


Έκρυβαν ναρκωτικά σε φαρμακευτικά σκευάσματα

Οι έλεγχοι περίπου 710.000 φαρμακευτικών σκευασμάτων, ανακάλυψαν νοθευμένα και παράνομα ναρκωτικά κρυμμένα επιμελώς αναμεσα σε συσκευασίες νόμιμων προϊόντων με ρούχα, κοσμήματα, παιχνίδια, τρόφιμα και παιδικά παιχνίδια.

Ενδεικτικά στην επιχείρηση που διεξήχθη στο Κατάρ, οι Αξιωματούχοι έχουν καταχέσει 2.805 δισκία ψυχοτρόπων σκευασμάτων, κρυμμένα σε κουτιά ψημένων φασολιών.

Στην Ιταλία, οι Αρχές κατέσχεσαν περισσότερες από 500.000 πλαστές χειρουργικές μάσκες καθώς και 35 βιομηχανικά μηχανήματα στο παράνομο εργαστήριο παραγωγής και συσκευασίας τους .

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση περίπου τριών εκατομμυρίων πλαστών φαρμάκων και απομιμητικών ιατρικών συσκευών, αξίας άνω των $13 εκατομμυρίων, ενώ κατάργησαν περισσότερους από 3.100 διαφημιστικούς συνδέσμους που είχαν αναπτυχθεί στην παράνομη πώληση και προμήθεια φαρμάκων χωρίς άδεια ενώ επιπλέον έκλεισαν 43 ιστότοπους.

Στη Βενεζουέλα συνελήφθη διαχειριστής πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου, με για πώληση στο WhatsApp, παράνομων φαρμακευτικών σκευασμάτων.


Απειλή για τη δημόσια ασφάλεια

«Καθώς η πανδημία ανάγκασε περισσότερους ανθρώπους να “μετακινήσουν” τη ζωή τους στο Διαδίκτυο, οι εγκληματίες γρήγορα στόχευαν αυτούς τους νέους «πελάτες». Ενώ ορισμένοι αγόραζαν εν γνώσει τους παράνομα φάρμακα, πολλές χιλιάδες πολίτες έθεσαν ασυναίσθητα την υγεία τους και ενδεχομένως τη ζωή τους σε κίνδυνο. 

Η διαδικτυακή πώληση παράνομων φαρμάκων συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, γι ‘αυτό επιχειρήσεις όπως η Pangea παραμένουν ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση αυτής της παγκόσμιας μάστιγας για την υγεία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της INTERPOL Jürgen Stock.


Διάλυση εγκληματικών δικτύων

«Καθώς τα εγκλήματα συνεχίζουν να εξελίσσονται εν μέσω πανδημίας COVID-19, οι Αρχές πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση για την εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων που εμπλέκονται στη διάδοση παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων, ιδίως σε διαδικτυακές πλατφόρμες», δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Κεντρικού Γραφείου της INTERPOL στις Φιλιππίνες, Allan Γ. Γκιϊσιάν.

«Με την ολοκλήρωση αυτής της επιχείρησης, οι Φιλιππίνες θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την προστασία του κοινωνικού συνόλου και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Μέσω της Επιχείρησης Pangea, υποστηρίξαμε την INTERPOL, τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και τη Συνοριακή Δύναμη για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας απειλής φαρμακευτικού εγκλήματος που σχετίζεται με την πανδημία COVID-19. 

Έχουμε δει πώς οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος έχουν ανταποκριθεί στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ωστόσο, συνεχίζουμε επίσης να προσαρμόζουμε και να συνεργαζόμαστε με τους Εταίρους για να αναστέλλουμε τις δραστηριότητές τους, μόνιμα», δήλωσε ο Kathryn Clarke Επικεφαλής του Διεθνούς Γραφείου Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος.

Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ασφάλειας, του Γραφείου Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, την Υπηρεσία Ελέγχου Εμπορευματοκιβωτίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων και την Europol, συνολικά στην επιχείρηση κατασχέθηκαν περίπου 9 εκατομμυρία απομιμητικες ιατρικές συσκευές και παράνομα φαρμακευτικά προϊόντα, υπνωτικά και ηρεμιστικά φάρμακα, χάπια στυτικής δυσλειτουργίας, απομιμητικές ιατρικές συσκευές (Κιτ self-test Covid, μάσκες, σύριγγες, καθετήρες, χειρουργικές συσκευές κ.λπ.) αναλγητικά / παυσίπονα, αναβολικά στεροειδή, αντισηπτικά και μικροβιοκτόνα, αντικαρκινικά φάρμακα και αντιελονοσιακά σκευάσματα, βιταμίνες χωρίς έγκριση κα.

Τα μη εξουσιοδοτημένα και αντίγραφα φαρμάκων χωρίς έγκριση από τους αρμόδιους Οργανισμούς Φαρμάκου μπορεί να είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία καθώς ενδέχεται να περιέχουν λανθασμένη ποσότητα δραστικού συστατικού (πολύ λίγο, πάρα πολύ ή καθόλου), να έχουν αλλοιωμένες τις ημερομηνίες λήξης ή έχουν αποθηκευτεί χωρίς προϋποθέσεις, μετατρέποντας τα σκευάσματα ως αναποτελεσματικά ή επικίνδυνα. Η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της αγοράς φαρμάκων στο διαδίκτυο ήταν επίσης μέρος της Επιχείρησης Pangea XIV. 

Οι συμμετέχουσες Χώρες μέλη πραγματοποιούν εκστρατείες στα κοινωνικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων οδηγών με βιντεοληπτικό υλικό για τον τρόπο ασφαλούς αγοράς φαρμάκων στο διαδίκτυο.Δεν υπάρχουν σχόλια