Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής της Eduact έρχεται στη Θέρμη - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής της Eduact έρχεται στη Θέρμη


Για πρώτη φορά στα χρονικά, Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ρομποτικής θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το FIRST® LEGO® LEAGUE Virtual Open International Greece της Eduact, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 24 έως και τις 27 Ιουνίου 2021 σε υβριδικές συνθήκες, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ».

Ο πρόεδρος της Eduact, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, σε συνέντευξή του στον Γιάννη Γκουμάκη από το CityPortal.gr ανέφερε ότι τα μέλη της Eduact νοίωθουν ιδιαίτερη χαρά για τη διοργάνωση ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος ρομποτικής στην Ελλάδα και δη, στη Θεσσαλονίκη και απάντησε στις σχετικές ερωτήσεις που ακολουθούν.

Ποιος ο αριθμός και η προέλευση των συμμετεχόντων στο εφετινό πρωτάθλημα;

Στη διοργάνωση θα λάβουν μέρος 200 ομάδες, αριθμός συμβολικός για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, οι οποίες προέρχονται από 110 διαφορετικές χώρες όλου του κόσμου και 200 εθελοντές απ’ όλες τις χώρες

Ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες είναι και οι 27 πρώτες ελληνικές ομάδες που προήχθησαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, από την επιτυχία τους στο “Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας (FIRST® LEGO ® League Greece)” το οποίο διεξήχθη επίσης από την Eduact κατά το διήμερο 29-30 Μαΐου 2021. Συνολικά, στο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό γεγονός θα συμμετάσχουν 2000 παιδιά, απ’ όλο τον κόσμο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ελληνικός οργανισμός αναλαμβάνει τη διοργάνωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού.
Κώστας Βασιλείου: 
Κάθε παιδί από κάθε χώρα θα συμμετάσχει από το σπίτι του και από την πόλη του
Σημαντικό είναι το γεγονός της ελευθερίας κινήσεων που αποπνέει ο εφετινός διαγωνισμός για τα παιδιά και τις οικογένειες τους σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, ο οποίος τόνισε πως τα παιδιά, θα συνδέονται φέτος από την άνεση του σπιτιού τους στο διαγωνισμό, λόγω των επιδημιολογικών συνθηκών που επικρατούν σε κάθε μέρος.



Ποιες θα είναι οι διαφορές με τα άλλα πρωταθλήματα ρομποτικής που έχουν διεξαχθεί παλαιότερα;


«Ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έχει σίγουρα περισσότερες απαιτήσεις σε σχέση με ένα τοπικό ή εθνικό Πρωτάθλημα. Η διαφορά έγκειται του συνόλου των ομάδων, οι οποίες σαφώς και είναι περισσότερες σε μια παγκόσμια διοργάνωση, στο χρόνο συμμετοχής των διαγωνιζόμενων αλλά και στο χρόνο τον οποίο χρειάζεται η κριτική επιτροπή για να αποφασίσει. Επομένως, οι διαγωνιστικές διαδικασίες διαρκούν δύο μέρες, όταν σε ένα εθνικό πρωτάθλημα συνήθως διαρκούν μία ημέρα.

Παράλληλα έχουμε τις επίσημες τελετές έναρξης και λήξης, οι οποίες ακριβώς επειδή φέτος μέσα στις «υποχρεώσεις» μας είναι να προβάλουμε την κουλτούρα, την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας, έχουμε εντάξει πολιτιστικά δρώμενα και αρκετή διάδραση με συμμετοχή του κοινού και των συμμετεχόντων σε workshops και quizzes.»

Είπατε πως 200 ομάδες θα συμμετάσχουν φέτος στο πρωτάθλημα. Είναι συμβολικός ο αριθμός των συμμετεχόντων ομάδων φέτος λόγω Ελλάδας και λόγω των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση;

«Ακριβώς. Θέλαμε από την πλευρά μας να συνδράμουμε με τον τρόπο μας στην όμορφη δράση της Επιτροπής ‘Ελλάδα ‘21’ και γι’ αυτό επιλέξαμε τη διοργάνωση με 200 ομάδες, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Η υβριδική μορφή της διοργάνωσης παράλληλα μας έδωσε τη δυνατότητα μεγαλύτερου αριθμού συμμετεχόντων, οπότε αποφασίσαμε ο αριθμός να είναι συμβολικά 200».

Η Διοργάνωση φέτος θα γίνει σε υβριδική μορφή, όπως τονίσατε με τη χρήση του διαδικτύου και της εξ αποστάσεως συμμετοχής. Θεωρείτε πως αυτό είναι κάτι το οποίο οφείλει η Eduact να ακολουθήσει σε άλλες διοργανώσεις και μετά την Πανδημία;

«Ότι κάνουμε είναι μία παρακαταθήκη για το μέλλον. Να σας πω ότι αρκετοί διαγωνισμοί σε αντίστοιχες συνθήκες θα μπορούσαν απλά να μην κάνουν τίποτα. Θέλω να ευχαριστήσω τους φορείς και τους οργανισμού που συνεργάζονται μαζί μας αλλά και τους εθελοντές οι οποίοι στο “σταματάμε, δεν κάνουμε τίποτα”, είχαν τη δική τους απάντηση. 

Ψάχνουμε να βρούμε τι είναι αυτό πουν θα ενθουσιάσει τα παιδιά για να προχωρήσουμε στο μέλλον. Τα ίδια τα παιδιά με το πάθος τους συνέχισαν να μας δείχνουν το δρόμο. Εμείς έπρεπε απλά να βρούμε τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού. Βασικός μας στόχος είναι να αναδεικνύουμε με ποιοτικό τρόπο τη δουλειά των παιδιών. Τα επόμενα project μας οδηγουν στην καινούργια εποχή, η οποία θέτει στο κέντρο τον άνθρωπο.

Τη στήριξη τους στη διοργάνωση έδειξαν μέσω της παρουσίας τους στην προγραμματισμένη Συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.

O κ. Ευστράτιος Στυλιανίδης, Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του ΑΠΘ, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δράση δείχνει πως η Ελλάδα σε μία δύσκολη περίοδο αποφάσισε να αναλάβει το ρίσκο τέτοιων παγκοσμίου βεληνεκούς διοργανώσεων, γνωρίζοντας πως μπορεί να τα καταφέρει. Σύμφωνα με τον ίδιο, το παγκόσμιο πρωτάθλημα ρομποτικής της Eduact θα δώσει κίνητρα και ευκαιρίες στα νέα παιδιά, ενώ μέσω τέτοιων δράσεων θα υπάρξουν παράλληλα, μεγάλα οφέλη για τη χώρα μας. «Το ΑΠΘ στέκεται αρωγός στην προσπάθεια και «κοιτάει από την κλειδαρότρυπα» τους μελλοντικούς φοιτητές-πρωταγωνιστές της πανεπιστημιακής κοινότητας μας», ήταν το καταληκτικό σχόλιο του κ. Στυλιανίδη.

Ο κ. Άγγελος Χαριστέας, Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Πολιτικής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τη διοργάνωση, υπογραμμίζοντας πως η πόλη και η Περιφέρεια Μακεδονίας θα μπορέσει να εξελιχθεί μέσω της αγαστής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ Τοπικής αυτοδιοίκησης και Πανεπιστημίου. «Όνειρα μου να έχουμε του χρόνου 2000 παιδιά με τις οικογένειες τους στην πόλη για τη συνέχεια του διαγωνισμού και γιατί όχι, να χρησιμοποιήσιμε τις ιδέες αυτών των παιδιών για να καλυτερεύσουμε την πόλη μας».


H κ. Ιωάννα Κοσμοπούλου, Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, τόνισε τη σημασία της διοργάνωσης στο να έρθουν κοντά άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου, έχοντας ως σημείο αναφοράς τη Θεσσαλονίκη.

O κ. Αθανάσιος Κοντονικολάου, Γενικός Διευθυντής του ΝΟΗΣΙΣ, επικεντρώθηκε στη συμβολή του διαγωνισμού στο να υπάρξουν τα απαραίτητα ερεθίσματα φερεγγυότητας και αξιοπιστίας που εκπέμπει και οφείλει να συνεχίσει να εκπέμπει η χώρα μας στο διεθνή χώρο. Ο κ. Κοντονικολάου στάθηκε στη σημασία του να γίνει η Θεσσαλονίκη το αυριανό κέντρο καινοτομίας της χώρας και της Ευρώπης, με την παράλληλη ανάπτυξη της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας στην πόλη.

Ο κ. Νικόλαος Παναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του Εργαστηρίου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, το οποίο έχει αναλάβει την οργάνωση της επικοινωνίας της διοργάνωσης, τόνισε πως το ΑΠΘ δε θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια διοργάνωση, μιας και τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης είναι εδώ και χρόνια οι καλύτεροι πρεσβευτές καινοτομίας και επιστήμης για τη χώρα μας.

Τέλος, ο κ. Παναγιώτης Κουντουράς, σκηνοθέτης, συγγραφέας και παρουσιαστής από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έχει αναλάβει μαζί με την ομάδα του την οργάνωση της προβολής του διαγωνισμού, υπογράμμισε πως στόχος των συντελεστών είναι να γίνει ο διαγωνισμός βίωμα για τα παιδιά, τα οποία παράλληλα θα γίνουν ξεναγοί – κοινωνοί της όλης προσπάθειας καινοτομίας στην οποία έχει επιδοθεί με επιτυχία η Eduact όλα αυτά τα χρόνια.



Το πρωτάθλημα φέρει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα ‘21 και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας. 

Χρυσός χορηγός της διοργάνωσης είναι η εταιρεία KLEEMANN και μεγάλοι χορηγοί οι εταιρείες INTRASOFT International, DIOS, TITAN. Αρωγός – Υποστηρικτής της διοργάνωσης είναι το NOESIS η Ελληνικός Χρυσός.


Γιάννης Γκουμάκης